Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Simon Ratcliffe, de ene helft van het duo legt uit: “We zijn met zijn tweeën en willen allebei al onze ideeën in onze muziek verwerken. We denken er niet eens echt over na, we proberen het zo levendig en energiek mogelijk te maken. Er moet iets van gekte in zitten, de gekte van de menselijke geest. Ik hou ook erg van minimale muziek, maar als wij samen muziek maken komen we toch steeds hier uit. En eigenlijk zijn we producers. We produceren steeds één track per artiest en zetten die op ons eigen album.”
Rusteloosheid
Basement Jaxx heeft met Remedy, Rooty en Kish Kash al drie gevarieerde albums gemaakt, maar dit keer is er ook gezorgd voor een alibi. Op een radiostation kun je immers van alles en nog wat draaien. De ‘crazy itch’ uit de titel blijkt een soort beginselverklaring voor het hele oeuvre. Felix Buxton, de andere helft van Basement Jaxx, legt het als volgt uit: “We hebben allemaal die vreemde jeuk, de gekke, kleurrijke kriebel van het leven.” Ratcliffe vult aan: “Het is een rusteloosheid. Het verlangen om jezelf te laten horen en je stempel te drukken. Nieuwsgierigheid en het verlangen om dingen te maken die er nog niet eerder waren, voor ons draait het daar om.” Peinzend: “Ik probeer me mensen voor te stellen die zich op hun gemak voelen in stilte. Dat moeten wel de minst rusteloze mensen ter wereld zijn.”
Intussen is Basement Jaxx aan zijn vierde album toe en blijkt de pijp nog niet leeg. Een nieuwe generatie danceacts heeft zich inmiddels aangediend, van de lichting 1999 is niet veel meer over. “We hebben ons nooit zo verbonden gevoeld met een bepaalde scene. We hebben altijd een beetje buiten de clubwereld gestaan, waardoor we niet zo veel gemeen hebben met onze tijdgenoten. We hebben altijd een beetje geklaagd over de danswereld. Misschien moeten we daar maar eens mee ophouden. Er zijn miljoenen mensen over op de wereld uit hun dak gaan in de clubs. Het is alleen vaak niet wat wij willen, maar dat is niet erg.”
Ratcliffe verwacht meer van de Britse hiphop- en grimescene. Op Kish Kash stond al een track met Dizzee Rascal, ook op Crazy Itch Radio snuffelt Basement Jaxx aan de grime, de typisch Britse hiphopvariant van de straat, zij het in een iets lichtere en meer melodieuze vorm. Niet zoals sommigen verwacht hadden met aanstormende naam Lady Sovereign, maar met de onbekende MC Lady Marga, die toevallig een studio verderop aan het opnemen was.
“Er moet nog altijd iets heel moois gaan voortkomen uit die scene. Veel grime heeft een donker en kaal geluid. Ik hou daar erg van, maar vaak werken bij rap de vocalen niet zo voor mij. Ik luister sowieso weinig naar teksten in muziek. Uiteindelijk wel, maar mijn eerste indruk is gebaseerd op de sfeer en het geluid van de stem. Dat moet goed zijn.”
Dronken Oekraïner
Het was een tijdje stil, maar de laatste maanden is Basement Jaxx weer vol op stoom. De heren stonden in het voorprogramma van Robbie Williams tijdens zijn Europese stadiontour en Felix Buxton bracht onlangs samen met Russ Jones (van Future World Funk) verzamelaar Gypsy Beats and Balkan Bangers uit. Die Oost-Europese muziek is een nieuwe kleur op het toch al zo rijkversierde palet van Basement Jaxx. Op Crazy Itch Radio is de stampende balkan folk verwerkt in ‘Hey You’, het beste nummer van de plaat. Ratcliffe: “Russ Jones vroeg Felix of hij een compilatie wilde uitbrengen op ons Atlantic Jaxx label. Dat soort muziek is steeds populairder aan het worden in Engeland. Gogol Bordello had eigenlijk toegezegd op ‘Hey You’ te zingen, maar we hebben nooit meer wat van hem gehoord. Nu doet Felix zelf alsof hij een dronken Oekraïner is.”
De energieke balkan folk is niet vreemd in het geluid van Basement Jaxx. De Britten gebruikten al muziek uit alle windstreken, vooral uit Zuid Amerika en Afrika. Het geluid van het oude Oost-Europa wordt getekend door een doorleefde passie, die Basement Jaxx in al zijn muziek zoekt. Het leven moet gevierd worden, ook als daar niet altijd reden voor is. “Die muziek heeft een echte schoonheid in zich, iets melancholisch. Het is dezelfde melancholie die ik vind in deephouse, in oude garage, in jazz en in latin. Je hoort verdriet in de vrolijkheid, een soort verlangen en een tegenstrijdigheid.”
Die melancholie is de sleutel tot het recente succes van de oude Oost-Europese volksmuziek. Met name in Berlijn leeft een vreemd soort verlangen naar het oude gevoel. Het succes van de beroemde Russendisko in het Berlijnse Kaffee Burger, al jaren een succes, is daar nog wel het beste voorbeeld van. Ratcliffe: “Hoe het in Oost Berlijn zit, weet ik eerlijk gezegd niet precies. Ik ontmoette laatst een man die in West Berlijn woonde toen het nog een echt eiland was. Volgens hem is de sfeer die er in die tijd heerst helemaal weg.”
“Het is interessant, al is het meer de muziek en de energie die ons aanspreekt dan de culturele of politieke achtergrond. We werken niet vanuit de gedachte: ‘dit moeten we gebruiken, want het representeert de worsteling van de Ethiopische bevolking.’ Het moet goed klinken. Felix is onlangs in Malawi geweest, maar om nou te zeggen dat hij het type Bono is dat naar Afrika gaat om de wereld te redden. Hij heeft het wel in zich, dat wel.”
http://www.kindamuzik.net/interview/basement-jaxx/basement-jaxx-de-kleurrijke-kriebel-van-het-leven/13760/
Meer Basement Jaxx op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/basement-jaxx
Deel dit artikel: