Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Inmiddels woont ze in de boerderij van haar grootouders, die ze afgelopen herfst voor een appel en een ei kocht, nadat haar opa overleed en haar oma noodgedwongen naar een verzorgingshuis vertrok. Het erf is één grote speelplaats voor de 26-jarige Ane Østergaard, artiestennaam: Band Ane. "Deze plek staat vol met oude meuk, boeken, lp's, instrumenten en oud ijzer. Ik heb een studio in de schuur gebouwd waar ik zo hard muziek kan maken als ik wil. Buiten hebben we een afdakje geplaatst waar we kunnen slapen als het 's nachts niet te koud is. Deze plek vormt voor mij een goede basis, waarnaar ik altijd terug kan keren. Maar het is ook een startpunt om de wereld tegemoet te treden, mensen te ontmoeten en geïnspireerd te raken."
Aan zee beginnen vanaf nul
Als ze iets heeft geleerd van haar debuutalbum uit 2006 is het dat ze niets kan zonder inspiratie. Die was dan ook volledig opgedroogd na de release van Anish Music, dat in de Deense dancescene jubelend werd ontvangen, met als hoogtepunt haar livevertolking op Roskilde. "Na mijn eerste album dacht ik alles gegeven te hebben wat in me zat. Ik heb alles van mijn computer gedelete, maakte het uit met mijn vriendje en ben volledig opnieuw begonnen. Ik verhuisde naar een kleine hut aan het strand, in de buurt van Aarhus. Maanden gingen voorbij, maar er kwam geen muziek uit me. Ik genoot zo intens van de geluiden van de natuur, dat het voelde alsof elk geluid dat ik maakte een stoorfactor was."
Toch kregen de impulsen van haar nieuwe leven steeds meer vat op haar. "Twee jaar ging voorbij en allerlei mensen kwamen bij mijn hutje aangewaaid: gekke buren en andere figuren die de zee naar binnen spoelde. We leefden buiten, maakten eten op kampvuur en vertelden elkaar verhalen. Langzamerhand begon de muziek zich af te tekenen. Volgens mij weerspiegelt mijn muziek in extreme mate wat ik deed, waar ik was en wie ik ontmoette. Als ik een liedje hoor kan ik werkelijk de geuren, stemmen, kleuren en gevoelens oproepen. Dit album is als het ware een dagboek."
In symbiose met Mister Laptop
Band Ane maakte dus weer een album dat haar innerlijke wezen weerspiegelt. Vandaar ook de titel Anish Music Too & Free. Toch maken we kennis met een andere Ane dan vier jaar geleden. "Mister Laptop en ik zijn dichter naar elkaar toe gegroeid. Hij is mijn rechterhand geworden, die mijn ideeën zonder al te veel discussie uitvoert. Het eerste album gebeurde onder voorwaarden van Mister Laptop. Op dit album ben ik echt de kapitein. Ik heb geprobeerd om een akoestischer gevoel te creëren. Als ik bijvoorbeeld een computergeluid maakte dat me deed denken aan een gitaar, nam ik de geluiden op van vingers die snaren aanraakten."
Østergaard is zich bewust dat ze niet de enige is die verhalen vertelt vanuit een laptop. "Als je maar genoeg inzoomt is toch alles aan mijn muziek uniek. Tegelijkertijd appelleert het aan andere muziek. Het is alsof ik een grote harddisk in mijn hoofd heb met heel veel muziek erop, waarvan ik een sample gebruik en die mix met mijn eigen ervaringen. Af en toe kan ik er niet omheen in clichés te vervallen en soms wordt het zo lelijk dat het mijn tenen kromt. Maar ik hou van dat gevoel, zoals het surft op golven, heen en weer tussen schoonheid en lelijkheid, als een lappendeken van geluk en droefenis."
Dansen als een giraffe
Nu maar hopen dat ze ook een keer in Nederland wordt gevraagd om te spelen. Op het podium staan inspireert haar ook. "Ik heb een keer in een klein café opgetreden. Het publiek bestond uit acht oude vissermannen, die nog nooit zulke muziek hadden gehoord. Hun broek zakte bijna af. Ze riepen van alles naar me: 'Als je danst, ben je net een giraffe.' Dat was leuk!"
Dit soort ervaringen komt haar muziek alleen maar ten goede. Wie weet horen we de klaagzang van zo'n visserman wel op haar volgende album. "Ik verzamel ervaringen, mensen en verhalen. Ik word zo vaak geïnspireerd door het moment dat ik het niet kan helpen dat ik het vertaal in tonaliteit. De muziek stroomt uit de situatie en gaat door me heen. Gek genoeg is dit soms het beluisteren waard."
» Direct luisteren: Band Ane - Wood Delivery
http://www.kindamuzik.net/interview/band-ane/band-ane-verzamelt-verhalen/19770/
Meer Band Ane op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/band-ane
Deel dit artikel: