Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Ze komt uit Bergen, een havenstad aan de westkust van Noorwegen. Een stad met een levendige en gevarieerde muziekscene, waarvan Röyksopp en Kings of Convenience de belangrijkste exponenten zijn. Haar eerste single – undergroundhit ‘Greatest Hit’ – verscheen op het kleine Noorse label Telle. Maar Annie begreep als geen ander dat het geen optie is om in Noorwegen te blijven, en nam dus het heft in handen: “Het heeft geen zin om een label in Noorwegen te zoeken, want dan blíjf je daar ook. Daarom ben ik met een demo met vijf nummers naar Londen getrokken. Ik ben langs alle A&R managers gegaan die ik kende. En er bleek best veel interesse naar aanleiding van ‘Greatest Hit’. Bij 679 records voelde ik me het meeste thuis. Het is een heel divers label en dat spreekt me aan.” Een divers label is het zeker, en bovendien een label met een neusje voor goede muziek: onder meer Death from Above 1979, The Streets en The Futureheads vinden er onderdak.
Het resultaat is Anniemal, een superpopplaat, die vrijwel alleen maar lovende reacties kreeg. Popjournalisten verklaarden niet alleen de liefde aan Annie’s muziek, sommigen bekenden ook met rode oortjes dat het meisje met die mooie glimlach akelig dicht in de buurt komt bij hun beeld van de ideale vrouw. Wat wil je ook: ze is blond en houdt van motorrijden en haar Playstation. Ze is onschuldig en tegelijkertijd gevaarlijk. Het is het type vrouw dat je eerst verleidt, om er vervolgens al glimlachend met je portemonnee vandoor te gaan. Op het eerste gehoor klinken de liedjes eenvoudig, vrolijk en zo zoet dat de term ‘bubblegumpop’ ervoor uitgevonden lijkt. Maar net onder de oppervlakte blijken ze vernuftig in elkaar te zitten en allesbehalve confectiepop te zijn. Daar spelen verleiding, liefde en verlies de hoofdrol. Misschien geen originele onderwerpen, maar Annie weet de clichés steeds behendig te omzeilen. De frisse productie komt vooral op rekening van de Fin Timo Kaukolampi, maar ook Richard X en Annie’s vrienden van Röyksopp leverden bijdragen.
De nieuwe Madonna
De vergelijkingen met grote popsterren als Kylie en Madonna zijn niet van de lucht. Annie laat het zich welgevallen, want met name Madonna is overduidelijk een van haar grote voorbeelden: “’Into the Groove’ is een van mijn favoriete popliedjes aller tijden. Madonna is geweldig. Veel mensen zijn sceptisch over haar, omdat ze een bitch zou zijn en slecht voor mensen. Maar ze is gewoon een zakenvrouw. En jammer genoeg is het tegenwoordig wel nodig om zakenman of -vrouw te zijn. Ik ben meer tijd kwijt aan zakendoen dan aan muziek maken. Ik vind mezelf er niet echt goed in en ik houd me ook liever met de muziek bezig, maar het hoort er nu eenmaal bij. Want ik wil wel zo veel mogelijk mensen bereiken met mijn muziek. Soms merk ik dat iemand nog nooit iets van mij heeft gehoord en dan word ik bijna boos!”
Ondanks het succesvolle onthaal duurde het toch even voor Annie haar werk ook op de planken bracht. Pas in februari van dit jaar begon ze met optreden. Eerst met een vijfmansformatie, toen even alleen met producer Timo Kaukolampi, en inmiddels als trio, met een drummer. Waarom duurde het zo lang? “Ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad in de studio. Ik heb meer dan drie jaar aan Anniemal gewerkt, en ik vond het best moeilijk om dat naar een podiumsituatie om te zetten. Maar ik begin het nu echt leuk te vinden. Op het podium doen we toch wel weer wat heel anders dan op de plaat. Ik doe zelf alleen de vocals; er zijn zo veel vocals te doen!”
Annie lijkt haar weg in de internationale muziekwereld uitstekend te kunnen vinden. Een label in Engeland, een band die grotendeels uit Finland komt, remixen voor internationale acts als Polyphonic Spree en Electric Six, en niet te vergeten een tour die haar inmiddels over de hele wereld voert: “Amerika is momenteel het belangrijkste doel. Kings of Convenience deed er anderhalf jaar over, maar bij mij was er bijna meteen interesse vanuit de Verenigde Staten. En begin volgend jaar gaan we naar Japan. Daar heb ik ook erg veel zin in. Japanners zijn erg in voor popmuziek en ze hebben over het algemeen een goede smaak. Dat zie ik dus helemaal zitten. Maar we gaan allereest eerst weer Europa doen. We spelen geloof ik ook in Nederland.”
DJ-Kicks
Afgelopen maand verscheen bovendien een DJ-kicks van haar hand. Want Annie is naast zangeres ook dj. Dat was ze al in haar eigen club Pop Till You Drop in Bergen en dat is ze nu over de hele wereld. De selectie op haar mix-cd geven een aardig beeld van Annie als dj: “Dingen als ESG en Alan Vega draai ik heel vaak in mijn sets. En Mu! Maurice Fulton is een briljante producer; hij heeft ook een remix gedaan van ‘Heartbeat’”. Of er een samenwerking tussen Annie en Maurice Fulton in zit? “Ik ben wel zo ongeveer het tegenovergestelde van Mu, maar waarom niet?” Natuurlijk heeft Annie ook twee eigen nummers binnengesmokkeld, en leent ze haar stem aan ‘Geared Up’ van Brundtland & Therson.
Haar eigen nummers ‘Wedding’ en ‘Gimmie Your Money’ hebben een wat zwaarder geluid dan we van haar gewend zijn, maar daar mogen we geen al te grote conclusies aan verbinden: “Ik vind het gewoon leuk om steeds wat anders te doen. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die Anniemal leuk vonden maar dit niet”. Naast een aantal stand out electrotracks en haar nieuwe eigen nummers bevat haar mix ook een paar cheezy liedjes, waaronder een liedje over twee opgewonden hommels (Bumblebee Unlimited). Annie giechelt, duidelijk ingenomen met haar keuze: “Vooral het eerste liedje is cheezy ja. En ook Bumblebee Unlimited. Dat is een Amerikaanse producer die in de jaren zeventig eerst alleen kindermuziek maakte. En dat hoor je hier duidelijk terug.”
Wie Annie zo hoort praten – en vooral hoort lachen – zou haast zeggen dat alles in haar leven vanzelf gaat. Dat is absoluut niet het geval. Vier jaar geleden overleed haar vriendje, de succesvolle producer Tore ‘Erot’ Kroknes, met wie ze haar eerste single opnam. Annie trok zich even terug uit de muziekwereld maar maakte het album uiteindelijk af met andere producers. Sommige mensen zouden er verdrietige liedjes van gaan maken, bij Annie spat het plezier er vanaf. “Ik ben nooit van de verdrietige liedjes geweest. Misschien wordt mijn volgende album wel heel treurig. Mijn liedjes zijn niet alleen maar zoet, ers zit vaak wel een beetje melancholie in. Maar ik heb inderdaad een heel rare periode achter de rug, en ik heb er heel veel van geleerd. Het is heel belangrijk om door te gaan en niet te verdwijnen. Waar je niet dood van gaat, daar word je sterker van.”
Annie speelt 10 december in Petrol, Antwerpen (BE) en 11 december in Paradiso, Amsterdam (NL).
» Beluister een fragment van 'Heartbeat'
» Beluister een fragment van 'Anniemal'
» Beluister 'Wedding'
» Beluister de DJ-Kicks mix
http://www.kindamuzik.net/interview/annie/annie-een-klein-blond-meisje-in-een-snoepwinkel/11204/
Meer Annie op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/annie
Deel dit artikel: