Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Amparo Sánchez komt oorspronkelijk uit Granada. In 1995 vertrok ze naar Madrid, waar ze begon te experimenteren met allerlei stijlen die haar aanspraken. Sánchez’ muziek wordt geïnspireerd door een breed spectrum aan muzikanten: van Hector Lavoe tot Billie Holiday en Bob Marley tot veel Latijns-Amerikaans. “Het is moeilijk te zeggen waar mijn inspiratie precies vandaan komt. Ik haal ook veel inspiratie uit Braziliaanse en Mexicaanse muziek, en uit flamenco. Dat is het rijke van muziek: de bron waaruit je kunt putten staat nooit droog. Heden en verleden: iedere keer ontdek je weer nieuwe muziek waardoor je geïnspireerd raakt”, aldus Sánchez.
Amparo’s leven staat volledig in het teken van muziek. Ze zingt al vanaf haar zestiende in verschillende groepen. “Ik ben begonnen met jazz, blues en soul. Muziek hielp mij om mijn eigen leven en realiteit uit te drukken zoals ik dat wilde. Op een gegeven moment merkte ik dat ik ook andere mensen met muziek kon raken. Toen wist ik het zeker: dit wilde ik en niets anders.”
Manu Chao
Een uiterst belangrijke ontmoeting in het leven van de Spaanse zangeres was die met Manu Chao. “Ik zie hem behalve als een dikke vriend ook als een groot voorbeeld voor de ontwikkeling van de Spaanse muziek. Manu is eigenlijk de verbindingsschakel tussen een groep Spaanse muzikanten als Ojos De Brujo, Macao, Dusminguet en natuurlijk Amparanoia. We hebben vaak genoeg samen muziek gemaakt en muzikale interesses gedeeld. Hij was het ook die mij aanraadde een demo op te nemen.”
Van het één kwam het ander en inmiddels heeft Amparo met Amparanoia een aantal platen uitgebracht. “We bestaan alweer tien jaar, de tijd gaat hard. Amparanoia ontstond als een uitlaatklep voor een groep internationale muzikanten die uit dezelfde wijk kwamen. Het is echt een internationaal gezelschap, allemaal mensen met hun eigen roots en achtergrond. Amparanoia is nog steeds een groeiende groep. Misschien kun je het zien als een project. De leden hebben ook de vrijheid om iets anders te doen als ze dat verkiezen.”
“Die vrijheid heb ik natuurlijk zelf ook. Ik werk graag samen met allerlei artiesten, en dat doe ik dan ook. Ik voel me echt internationaal, van alle markten thuis. Als je steeds wat anders doet met muziek, verrijkt dat niet alleen jezelf, maar ook anderen.”
Mexico
Amparo voelt zich behalve een wereldburger ook een politiek bevlogen mens. Ze zet zich in voor goede doelen en heeft vooral haar hart verpand aan Mexico. Daar geniet ze ook een enorme populariteit. “Sinds ik in de zuidelijke provincie Chiapas terechtkwam neemt die plek een hele belangrijke plaats in. Ik ben er een tijd meegereisd met de Zapatistas (indiaanse bevrijdingsbeweging; red.) en ook veel muziek gedeeld. Onze plaat Somos Viento is opgedragen aan de indianengemeenschappen in Chiapas. De titel verwijst naar een communiqué van Subcomandante Marcos, de leider van de Zapatistas. Samen met zijn mensen strijdt hij voor de belangen van de indianen in Zuid-Mexico.”
Nieuwe dimensie
Terug naar het heden, naar Amparanoia’s nieuwe album La Vida Te Da. “We hebben eerst even een pauze ingelast met Amparanoia. We hadden lang getourd, van het ene festival naar het andere. We hebben alle Europese festivals zo langzamerhand wel een keer gezien. Daarna heb ik me een tijdje teruggetrokken en ben ik fanatiek begonnen met schrijven. Ik had zoveel indrukken opgedaan onderweg dat er genoeg materiaal lag voor een nieuwe plaat. Als ik onderweg ben, maak ik overal aantekeningen van dingen die me opvallen. Als ik er daarna rustig voor ga zitten, werk ik alles uit en krijgt iedere beleving een eigen plek. Alles kan me inspireren, van mijn eigen belevenissen tot die van een ander. Ook wilden we met deze nieuwe plaat het roer een beetje omgooien, qua muziek maar ook qua muzikanten.”
Op La Vida Te Da werkte Amparo met haar eigen muzikanten, maar ook met mensen als Macaco, Joan Garriga (de vroegere zangeres van Dusminguet) en met Juanlu (ex-Ojos De Brujo). “Het geeft de plaat weer een nieuwe tint, een nieuwe dynamische sound. Het zijn mensen die ook een muzikaal verleden met zich meedragen en veel ervaring hebben. Ook qua instrumenten zijn we een andere weg ingeslagen, door bijvoorbeeld bas, accordeon en tres - een Mexicaans gitaarinstrument - toe te voegen. Zelf vind ik de plaat een nieuw hoogtepunt in onze carrière en ik hoop dat het publiek dat ook vindt.”
http://www.kindamuzik.net/interview/amparanoia/amparanoia-veelzijdig-gezelschap-wereldburgers/11993/
Meer Amparanoia op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/amparanoia
Deel dit artikel: