Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Jullie zijn gevestigd in Frankfurt, een stad waaruit al meer technokrakers zijn voortgevloeid die allen een geluid met zich meedragen dat vrij typerend is. Voor Detroit-techno geldt dat de stad onlosmakelijk verbonden is met het technogeluid dat er geproduceerd wordt. Kan ik zo ver gaan om te zeggen dat dat voor Frankfurt ook geldt?
"Ik denk niet dat het uitzicht er iets mee te maken heeft. Frankfurt is een stad van 700.000 inwoners met veel wolkenkrabbers, de bankhoofdstad van Duitsland, een moderne stad die zoals elke stad een zekere onvriendelijkheid heeft om in te leven. Maar het heeft zeker iets te maken met de energie en de traditie die in de stad aanwezig zijn. In de eighties had je in Frankfurt de beruchte Dorian Gray new wave-club, die de basis heeft gelegd voor een gemeenschap die nu nog terug te vinden is. Later, tijdens de opkomst van de acid house rond 1988, was iedereen verzameld in de Omen, een club in Seefeld. Dat is een traditie die in onze generatie geworteld is, die herinneringen kunnen gerust als typisch Frankfurts bestempeld worden. In die zin heeft het dus te maken met een soort energie dat voor 100% eigen is aan de stad, ja."
Het album werd volledig opgenomen in Frankfurt. Staat er ouder materiaal op of zijn het allemaal nieuwe tracks?
"Alles is nieuw opgenomen."
Ik vraag dat omdat ik de indruk heb dat ik 'Rocker', de track waar het uiteindelijk allemaal om draait, al jaren voordien hebt gehoord.
"Wanneer je dat zegt, vind ik dat een compliment. Het bewijst dat we iets tijdloos hebben gemaakt. Toen we in de studio zaten en de bewuste passage rolde ineens uit de machines, wisten we onmiddellijk dat we hierop door moesten gaan. Soms zit je maar wat in het wilde weg te prutsen en klinkt alles hetzelfde, maar bij 'Rocker' wisten we onmiddellijk dat het goed zat. Je kan het niet voorheen gehoord hebben, maar misschien wel de bron waaruit het komt: we baseerden ons op Iggy Pop. Vandaar ook de naam 'Rocker' - de energie uit zijn muziek wilden we transponeren naar techno van de eenentwintigste eeuw. De tweety sounds die de track zijn instant appeal geven, komen dus voort uit een gitaar."
Jullie sound wordt door veel mensen als traditionele techno omschreven. Kun je jezelf daarin terugvinden?
"Het is traditioneel in de zin dat we altijd op zoek gaan naar een bepaald soort energie. Niet het boude, grove agressiviteit die veel mensen met techno verwarren. Wel een soort van positieve energie, de collectiviteit die inderdaad traditioneel is in techno. Voor ons is dat in zekere zin een voorwaarde tot het maken van techno. Escapisme, natuurlijk heeft ook dat er veel mee te maken, maar tegelijkertijd proberen we met onze muziek iets uit dragen dat als boodschap heeft: 'Stay down, blijf nederig'. Techno heeft met de jaren een ander niveau bereikt. Daarom vind ik het inderdaad correct dat er dit jaar geen Love Parade wordt georganiseerd. De wereld heeft geen boodschap aan nog eens dezelfde Love Parade."
De agressie in jullie muziek klinkt toch ook door in een andere killer track op het album, 'Vincent Von Dance'. Heb je soms zoveel schrik van de kracht in technomuziek dat je je oor eraf wil snijden, zoals Vincent Van Gogh?
(komt niet meer bij van het lachen) "Dat ga ik direkt verder vertellen, op die metafoor was ik zelf nog niet gekomen. De track is eigenlijk een hommage aan Vincent Clarke van Yazoo. Maar het klopt dat ik soms bang ben van de reactie die je bij een publiek kan losweken met technomuziek. Toen ik voor de eerste maal 'Rocker' in een club speelde, was ik verrast over wat een stuk muziek met een massa kan doen. Dat is inderdaad soms een angstig gevoel. Maar die Vincent in het stuk, is dus die van Yazoo en niet de schilder."
Vincent Clarke en jullie avonturen in de Dorian Gray als basis voor het tachtigerjarengeluid waarin Transphormer is gedrenkt. Of spelen jullie bewust in op de tijdsgeest?
"Het was een evolutie die al even aan de gang was. Er zijn enkele remixes die zeer belangrijk zijn geweest voor het geluid van Alter Ego zoals we nu klinken; we remixten Human League, Chicks On Speed en Primal Sream. En dan de Star-Track series van Alter Ego zelf. Ook aan de remix van Spektrums 'Freakboxx' hebben we veel plezier beleefd. Dus het is niet de mode achternahollen, het is voor ons meer een soort progressie die we bereiken in het maken van onze stijl van techno. Zo proberen we de toekomst te laten doorsijpelen, alhoewel ons geluid, zoals jij zegt, inderdaad zijn wortels heeft in de traditie."
Is er dan nog steeds een toekomst voor techno als je de traditie ervan volledig overboord gooit?
"Techno staat nog steeds voor iets dat werkt, de formule op zichzelf is niet versleten. En het is een statement dat techno fundamenteel verschilt van 90% van alle andere muziek. Het is natuurlijk ook waar dat 90% van alle techno hetzelfde klinkt. Maar je vraag is er één die voor elke kunstdiscipline kan gelden. Hoever kan en moet je gaan in je vernieuwingsdrang en het verbranden van bruggen? De naam Alter Ego bestaat al acht jaar. We willen hiermee uitdrukken dat techno misschien wel gezichtsloos moet blijven. We gebruiken Alter Ego als naam om er onszelf achter te verschuilen."
Wat staat er op het programma van de Ongaku-gemeenschap (het overkoepelende orgaan dat labels zoals Klang Elektronik en Playhouse centraliseert)?
"Playhouse loopt heel goed nu, met het geweldige album van Spektrum. Verder komt er nog nieuw werk van Lo-Soul. En in het najaar komt er een album van Thomas Melchior, een Britse belofte die ik je nu al kan tippen. Voor Ongaku hebben we niets gepland, voor Klang zal er een cd- en dvd-compilatie uitkomen in de herfst, in samenwerking met een kunstschool. Ik heb trouwens een halftijdse functie als docent in Logic Audio aan de Frankfurtse Universiteit in het departement multimedia. Ik interesseer me de laaste tijd meer en meer voor multimedia."
Er wordt gezegd dat je pas goed bent in iets wanneer je het kan overbrengen, onderwijzen aan anderen. Waarvan hierbij akte, dus. Zijn jullie ook bezig op het internet?
"Buiten het feit dat we op een mooi uitgebouwde portaalsite hebben met Ongaku, is het iets waar we ons maar sporadisch mee bezig houden. We worden wel eens uitgenodigd om een mix-show te doen op internetradiostations, maar veel frequentie is daar niet in terug te vinden."
Transphormer is uitgebracht door Klang/Lowlands
http://www.kindamuzik.net/interview/alter-ego/alter-ego-techno-met-de-energie-van-iggy-pop/6992/
Meer Alter Ego op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/alter-ego
Deel dit artikel: