Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het is een levendige drukte in huize Van der Doelen. De drie kinderen van Björn en zijn vriendin Ellen zorgen daar wel voor. Ook zij hanteren graag de gitaar en drums, zo is wel duidelijk. Dat talent hebben ze niet van vreemden. Hun ouders namen met de band in de achtertuinstudio debuutplaat D'n Duvel Die Slaapt Nooit op, het album dat de gevoelige kant van de onverschrokken ex-voetballer toont. Gezongen in een mix van de Bossche taal, het Eindhovens en het Nederlands. Van der Doelen: "Voor mij is het logisch het in het Brabants te doen, die taal staat dicht bij me. Bij andere muzikanten houd ik ook wel van de eerlijke en gevoelige kant. Zo haal ik altijd een zin aan van André Hazes: 'Geen open haard maar de warmte van een verwarmingsbuis.' Een verschrikkelijk lelijke zin, maar zo goed. Het hoeft niet altijd stoer, ik vind die onhandigheid ook charme hebben. Doe mij maar mooie teksten die direct binnenkomen, niet van die regels die je na een uur nadenken nog niet begrijpt. "
Voetbal versus muziek
Jarenlang stond het leven van Björn van der Doelen in het teken van voetbal. Waar hij ook speelde, zijn soort karaktervoetballer werd overal geliefd. Gesteld voor de keuze tussen voetbal en muziek zegt de blonde Brabander: "Nou, ik zou dat voetbaltraject zeker weer doen, al is het wel een investering geweest. Het gezinsleven was er helemaal op aangepast. Mijn middelbareschooltijd bestond uit huiswerk maken, leren, trainen, wedstrijden spelen en eten, dat was het wel zo'n beetje. Nul sociaal leven. Dat was wel de zwaarste periode. Als ik had geweten wat ik nu weet, dan had ik op mijn achtste al een gitaar opgepakt. Die jochies kunnen nu op hun vijftiende al goed spelen. Ik was pas negentien of twintig toen ik begon."
De muziek ligt hem na aan het hart. Veel jongens dromen ervan voetballer of popmuzikant te worden. Van der Doelen werd allebei: "Wat naar voren komt in het nummer 'Kruispunt' is dat het me te gek lijkt een rockster te zijn, maar zeker niet ten koste van alles. Het verhaal van je ziel verkopen aan de duivel, wat ook terugkomt in de plaattitel. Ik ga niet muziek maken om een hit te scoren. Kurt Cobain vond er eigenlijk ook geen flikker aan. Toen Nirvana echt groot werd, raakte hij mentaal in de problemen."
Sowieso is de energie van het podium wel wat anders dan die van een stadion vol juichende, schreeuwende mensen. "Ik heb natuurlijk nog nooit in volle stadions muziek gemaakt, maar ik had het er eens met Guus Meeuwis over, het is heel erg mooi als zoveel mensen je liedjes meezingen. Bij voetbal is dat anders, maar daar krijg je een heleboel adrenaline van. Ik heb niet veel gescoord, maar als je scoort krijg je echt een enorme kick. Muziek is anders. Het draait meer om het idee dat mensen je muziek waarderen, zeker als je in een klein zaaltje speelt. Mensen luisteren echt. Dat is een heel ander soort energie en die is heel erg mooi."
Stadionmuziek
Tijdens zijn loopbaan op de groene mat waren er wel enkele collega's waar de oud-middenvelder zijn muziekliefde mee kon delen. "Ronald Waterreus was zo iemand en Mohammed Allach. En René Eijkelkamp, die hield van Pearl Jam en Buffalo Tom. Waterreus was vooral fan van Bon Jovi, maar was verder ook veel met muziek bezig. Ik ben een keer met hem naar Meat Loaf en Bon Jovi geweest."
Over de muziek die binnen stadions gedraaid wordt is hij kritischer. "Met Denvis heb ik ooit een PSV-kampioenslied gemaakt, om een keer iets anders te doen. Het is prima dat het er is hoor, de Gebroeders Ko en zo. Die gasten lachen zich natuurlijk kapot, de ene na de andere hit. Maar er is meer dan dat. Er wordt overal een housebeat onder gezet. Dat rocklied hebben we gemaakt om aan te geven dat er ook nog iets anders is. Er zijn veel mensen die pas laat in het stadion komen, omdat ze niet tegen die pokkennummers kunnen."
Wesley en Jolanthe
Met het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in het vooruitzicht komt een nieuwe hausse aan Oranjenummers in zicht. Maar Van der Doelen is toch nog steeds een liefhebber van de Hazesklassieker. 'Nederland Oh Nederland' blijft mooi. Vooral ook om de herinnering aan 1988. Toen had ik ook nog meer met de spelers van Oranje. Misschien omdat ik tegen ze opkeek. Ik vind trouwens sowieso het genre Hazes goed."
Inmiddels heeft de Eindhovenaar een nieuw PSV-kampioenslied op de plank liggen, wachtend op een nieuw feestje in zijn thuisstad. Maar een WK-hit, die hoeven we van Van der Doelen niet te verwachten. "Hoewel, we hebben wel het idee gehad met oud-voetballers als Oscar Moens en Peter van de Berg iets op te nemen, maar dat was te ingewikkeld op korte termijn. Ik heb ook niet zo heel veel meer met het Nederlands elftal. PSV, dat is echt mijn club. Als PSV verliest of het dreigt mis te gaan met NEC, dan baal ik echt. Het Nederlands elftal doet me weinig. Als we in de stad voetbal kijken en Nederland verliest, dan gaan veel mensen naar huis. Ik niet, ik drink dan gewoon door."
Maar de Brabander heeft nog wel degelijk een nummer in petto over één van de Oranjesterren. Het is een humorvol en aanstekelijk product van zijn ergernis over een van Nederlands showbizzkoppels. "Ik heb een liedje over Wesley en Yolanthe gemaakt. Dat is wel heel grappig, al zeg ik het zelf. Het is ontstaan met Nieuwjaar, toen we met een aantal vrienden bij elkaar zaten. Het zat me nogal hoog, dat hele gedoe rondom hen. Eigenlijk wilde ik het nummer uitbrengen, maar de platenmaatschappij vond dat niet zo'n goed idee. Ze waren bang dat het nogal af zou leiden van de plaat. Die twee worden namelijk vooral een beetje in de zeik gezet. Dat is nu een leuk geintje om live tussendoor te doen, zeker omdat ik al genoeg 'zware' liedjes heb."
Nieuwsgierig geworden naar het nummer over Wesley en Jolanthe? Björn van der Doelen heeft de tekst ervan gepubliceerd in een column voor zijn voormalige club, NEC. Lees de column hier.
http://www.kindamuzik.net/interview/allez-soldaat/allez-soldaat-verkoopt-zijn-ziel-niet-aan-d-n-duvel/20237/
Meer Allez Soldaat op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/allez-soldaat
Deel dit artikel: