Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Verlackt: "Met een aantal vrienden zat ik op café te fantaseren over een mambo big band. We zijn mensen beginnen vragen en vertrokken vanuit een hoop nummers, die we kenden. Die zijn we gaan uitschrijven. Het zijn dus bijna letterlijke kopieën van de originelen."
Dat is de ontstaansgeschiedenis van El Tattoo del Tigre in een notedop. Op het festival De Nachten in de Antwerpse schouwburg De Singel krijgt het gezelschap de kans om een eerste optreden uit te proberen. " Dat we ooit dat optreden hebben kunnen doen, beschouw ik als een wonder. Er was nog niet echt een concept. De partituren waren nog niet klaar. We hebben zo twee optredens kunnen doen en het sloeg aan. Nadat we op Werchter hadden gespeeld, begon de trein te rollen."
Entertainment
"Ondertussen weet iedereen in Vlaanderen die het moet weten wel wie we zijn", zegt Verlackt trots. "We willen een groot publiek bereiken. Ik zou het liefst de mensen bereiken die compleet zijn vergeten wat zo'n orkest eigenlijk is, wat voor functie dat kan hebben. Een mambo-orkest was wat de DJ nu is. In de jaren '40 en '50 speelde zo'n orkest in een zaal en daar ging je op dansen. Het is fijn als je mensen kunt bereiken die achteraf komen zeggen 'goh, deze had ik nog nooit eerder gezien' of oudere mensen: 'dit heb ik nog meegemaakt toen ik vijftien was'. Het is een soort nostalgie. Mensen die zo'n orkest niet goed kennen, kunnen naar de zangers en presentatoren kijken en geëntertaind worden. Entertainment is het sleutelwoord."
"We willen ook graag in het buitenland werken, maar je merkt dat organisatoren moeilijk over de brug komen. Ze hebben er nog nooit van ons gehoord en dan zo'n hoge prijs. Er komen dikwijls vragen van organisatoren of we met minder of aan een goedkopere prijs kunnen komen."
Goedkoper kan het echter niet, legt Verlackt uit. "We hebben altijd gezegd 'we doen het niet met minder', want dan is het concept weg. Het moet die massa zijn. Een repetitie kost ons 1.500 euro. Dat is het absolute minimum dat we betalen om iedereen naar de repititie te laten komen. Er zijn een aantal muzikanten binnen ons orkest die gewend zijn te spelen aan gages die zes keer meer bedragen dan wat ze bij El Tattoo krijgen. Toch blijven die komen! Het is een soort collectief enthousiasme waar iedereen heel graag in meegaat."
Arrangeren
Waar op het titelloze debuut alleen covers staan, bestaat Sensacional oor het merendeel uit eigen nummers. Verlackt heeft daar een groot aandeel in. Albumopener 'El Tattoo del Tigre' schoot hem op een warme zomerdag te binnen. De tekst ligt in de traditie van veel oude latinliedjes die, zeker die in het Spaans, meestal alleen maar zeggen: 'luister naar mijn liedje, het is zo leuk om op te dansen'. Dat heeft Verlackt ook willen doen, gecombineerd met een soort reclame voor het orkest.
Een eigen nummer schrijven, is toch een pak moeilijker dan bestaand nummer uitschrijven, meent Verlackt. "Een bestaand nummer hoef je enkel uit te schrijven, een keer te repeteren en dan lukt het wel. Als je zelf iets helemaal opnieuw bedenkt, dan is het veel moeilijker om daar van het begin een goed zicht op te hebben. Ik neem daarbij een hoop voor mijn rekening."
Voor het arrangeren maakt Verlackt gebruik van een sampler. "Ik weet dan ongeveer hoe het klinkt als we het in volle bezetting spelen. We hebben niet de financiële slagkracht om daar heel lang op te repeteren. Dingen moeten op voorhand goed bedacht en uitgewerkt zijn. Je kunt niet gelijk een bandje met vijf man binnenkomen en zeggen: 'ik ken een akkoordenschema, zullen we daar wat op jammen'. Dat gaat te traag."
Na drie dagen repeteren, trok het hele gezelschao naar de Brusselse Ancienne Belgique waar Sensacional in twee dagen werd opgenomen. Voor de zang, die in de homestudio van Verlackt is pgenomen, werd meer tijd uitgetrokken.
Muzikant
Bij de rock-georiënteerde groepen Flowers for Breakfast en Metal Molly speelde Verlackt gitaar. Binnen El Tattoo del tigre is hij percussionist. Daarnaast treedt hij ook in het theater op. Verlackt is dus met recht een veelzijdig muzikant te noemen.
Na de middelbare school is Verlackt aan het conservatorium jazzgitaar gaan studeren. Na twee jaar stopte hij er mee en zocht hij zijn geluk kortstondig op de toneelschool. Wanneer hij met Flowers for Breakfast platen gaat maken, stopt hij definitief met school.
Verlackt: "Het klinkt misschien heel dikke-nekkerig (Vlaams voor arrogant - MV), maar ik beschouw mezelf gewoon als muzikant, niet als jazz-, pop- of theatermuzikant. Het is voor mij allemaal hetzelfde. Ik was een jaar of zeven, toen ik naar The Beatles begon te luisteren. Doe Maar, daar was ik ook enorm fan van en Simon and Garfunkel. Op mijn achtste ben ik met slagwerk begonnen. Thuis stonden ook een piano en een gitaar. Daar ben ik al snel simpele akkoorden op gaan spelen. Later ben ik naar blues beginnen luisteren en heb ik een elektrische gitaar gekocht."
"Het feit dat ik regelmatig dingen doe voor theater heeft er mee te maken dat de meeste van mijn vrienden acteurs zijn of in de theaterwereld zitten. Daarbij komt dat in België als muzikant in het theater werken de enige manier is om werknemer te zijn. Chitlin' Fooks of Sukilove kan me onmogelijk als werknemer in dienst nemen. Natuurlijk doe ik het theater niet alleen om economische redenen."
Verlackt heeft de afgelopen jaren heel wat popzalen gezien. Het verschil met het spelen in het theater kan hij dan ook goed duiden. "Het is heel fijn om met bevriende muzikanten van leer te trekken. Als groep sta je in het middelpunt van de belangstelling, terwijl in het theater muziek maken meer een ondersteunende functie heeft. Ik vind beiden heel boeiend. Bij popmuziek het contact met het publiek. Je krijgt direct een reactie. In het theater vind ik het heel bevredigend dat je muziek maakt onder een scène en dat je die daarmee als het ware een beetje optilt."
Prostituee
Of Verlackt nu met een popgroep speelt of met El Tattoo del Tigre een festivalweide in vuur en vlam zet, dan wel een intiem theaterscène met zijn muziek optilt, het is voor hem een kick om een klein segment te zijn dat toch zijn belang heeft in het geheel.
In zijn biografie op de website van Sukiloveomschrijft hij zichzelf als een muzikaal protituee die zijn diensten blijft verkopen, maar toch blijft hopen op een carrière als een rockstar in his own right'.
Verlackt (op de fotot uiterst links): "Ik ben tamelijk gedienstig. Daar heb ik ook geen probleem mee, zo lang ik maar gedienstig kan zijn in functie van de muziek. Mijn basisfilosofie is: 'muziek gaat boven alles'. Dat maakt het voor mij gemakkelijk om in dienst van iemand of iemands idee te spelen. Om Sukilove als voorbeeld te nemen. Ik vind dat Pascal (Deweze - MV) fantastische nummers schrijft. Ik drum bij Sukilove. Ik weet van mezelf dat ik technisch wel wat kan op drums en het is natuurlijk fijn als je dat af en toe kunt laten zien. Pascal heeft een aantal nummers waar ik op drum, waarbij ik om het nummer het best te dienen voor mezelf bijna saaie dingen speel. Toch vind ik die dan niet saai, omdat ik meer bezig ben met het nummer, dan met wat ik zelf doe."
Om zijn hoop op een eigen carrière als rockster te verwezenlijken, heeft Verlackt zich tot zijn dertigste gegeven om met een eigen plaat te komen. Verlackt: "Ik vind het nog altijd heel leerzaam om met allemaal verschillende mensen samen te spelen. Ik besef dat ik wel een breed overzicht heb over muziek. Ik denk dat dat komt doordat ik niet alleen maar drummer ben of gitarist. Bij El Tattoo bepaal ik mee aan het concept en de muzikale richting. Zo zelf nummerkes schrijven, op de computer uitwerken en dan op de repetitie komen en iedereen zijn partituurtje geven en aftikken. Als dat werkt, is dat voor mij een veel grotere kick dan op die dingen staan te kloppen. Toch ga ik op een dag zeggen: 'nu ben ik alleen drie maand voor mijn eigen ding bezig'."
Voorlopig komt Verlackt niet aan zijn eigen ding toe en is het de vraag of die plaat er voor zijn dertigste zal zijn.
Verlackt: "Momenteel ben ik een plaat aan het producen voor de band Assuntamano uit Antwerpen, met Toon Offeciers van Sukilove. In oktober ga ik als drummer touren in de VS met Sukilove en Bettie Serveert en van november tot april ben ik bezig met de nieuwe voorstelling van de Kakkewieten. Tussendoor gaan we ook nog een nieuwe plaat maken met Sukilove."
El Tattoo del Tigre speelt de komende weken in de volgende plaatsen in Nederland en België:
12 november 013, Tilburg (NL)
13 november Melkweg Amsterdam (NL)
14 november Hof ter Lo Antwerpen (B)
19 november Botanique Brussel (B)
28 november Zaal de Zwerver Leffinge-Middelkerke (B)
29 november Crème de la Crème Den Haag (NL)
30 november Handelsbeurs Gent (B)
1 december Oosterpoort Groningen (NL)
3 december De Doos Hasselt (B)
» Bezoek de El Tattoo del Tigre website
http://www.kindamuzik.net/interview/709/el-tattoo-del-tigre-entertainment-is-het-sleutelwoord/4467/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: