Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De postcode van Antwerpen, 2000, en de Engelse vertaling van de afkorting van deze stad, 'Monkeys', leveren de naam van de groep van Tom Pintens. Een woordgrapje, aldus Pintens: "In mijn teksten maak ik daar geen gebruik van, daarbuiten constant. We leven ervan en doden er de tijd mee. Het is een goedkope bezigheid, maar wel heel onderhoudend. Als ik een dialect van tien kilometer buiten Antwerpen hoor, heb ik altijd de neiging om een woord dat afwijkt van hoe wij dat zeggen onder de loep te nemen."
Mede bandlid Wannes Cré bijvoorbeeld. Pintens: "In plaats van 'af' zegt die 'van' en andersom. Dat is altijd pret verzekerd. Als ge niet weet wat doen, dan ga je met hem babbelen. Als hij dan iets wilt zeggen, zeg je 'nee het is van' en dan ben je vertrokken. In die zin zijn woordspelletjes een goedkope bezigheid."
Trots voor zijn stad wil hij er niet mee uitdrukken. Pintens: "Het is een fijne stad, maar zoals in elke stad gebeuren er dingen die niet horen. Onveiligheid en racisme, maar daar kun je niet van gaan lopen." Als je het over trots hebt, dan kom je bij Antwerpen al snel op dEUS. Zoals elke Belgische groep wordt ook 2000 Monkeys in cd-recensies vergeleken met dEUS. Daarnaast wordt Zita Swoon genoemd en als laatst ook nog iets eigens. Vervelend?
Pintens: "Da's nu wel heel gemakkelijk om te schrijven. Ik kan ook zeggen dat u een beetje op uw moeder en een beetje op uw vader lijkt. Het doet me niks. Ik lees het ook alleen maar, er is nog niemand mij dat komen zeggen. Ik hoor er geen dEUS in. Als men hoort dat het van Antwerpen komt, wordt er al snel 'dEUS' opgeschreven. Even nadenken of het nog iets eigens heeft en dan… we houden het toch gewoon op dEUS."
Wat zijn je invloeden in muziek?
Pintens: "Heavy metal, daar luister ik niet naar. Naar jazz luister ik ook zelden tegenwoordig. Ik luister het meest naar klassieke muziek. Terug. Het is een tijdje anders geweest, maar nu is dat alleen klassieke muziek. Naar demo's die ik toegestuurd krijg, luister ik ook altijd."
Klassieke muziek, vertaalt zich dat naar wat jij doet?
Pintens: "Misschien onbewust wel, maar het is niet zo dat ik denk 'met deze vier maten ga ik iets doen'. Het kan nooit zo doordacht zijn van 'ik ga dat gebruiken'. Misschien dat de rust van klassieke muziek er wel mee inzit. Bij Flowers For Breakfast ben ik wel live met samples bezig geweest van klassieke muziek, maar dat was tof voor die groep. Het zou dom zijn om dat nu weer opnieuw te doen. Dan zou ik al bezig zijn mezelf te kopiëren. Wat het nog moeilijker maakt om onze muziek te omschrijven. Dat wil zeggen dat we op onszelf trekken."
Je sprak over doordacht. 2000 Monkeys zou een arty band zijn.
Pintens: "Arty, wat wil dat juist zeggen? Het is zeker doordacht. Het is geen nonchalante bij elkaar gespeelde plaat. We hebben er over nagedacht. Er zijn een heleboel dingen, veel overdubs en synthesizers, die er wel waren, maar er niet opstaan. Maar is dat doordacht? Er is over nagedacht. Ik denk dat elke groep zich er wel van bewust is hoe rommelig ze wel klinkt of hoe strak ze spelen."
Welke eisen stel je aan je liedjes?
Pintens: "Ik vind het aangenaam als ik een plaat een maand nadat ze af is opzet en dan nog goed vind. Een paar maanden daarna nog eens en als ik hem dan nog steeds goed vind, ben ik tevreden. Dat is meestal niet het geval. Een slechte zin in de tekst kan fataal zijn. De uitvoering, daar kan ik me nooit aan storen eigenlijk. Allé, ge doet uw best op het moment dat ge dat opneemt. Je gaat niet iets wat niet goed gespeeld is op de plaat zetten. Dan laat je dat er gewoon af. We hebben ook meer nummers opgenomen dan dat er op de plaat staan. Er zijn er een paar afgevallen, omdat ze nog niet af waren. Een aantal nummers zijn onderweg gewoon verdwenen. Die haalden het gewoon niet."
Hoe bepaal je of een nummer de plaat haalt of niet?
Pintens: "Meestal is die mening unaniem 'het is waar, het is niet goed genoeg of het past niet bij de rest van de liedjes'. Dan leg je het gewoon opzij. Moest het nu een nummer zijn waarover ik zelf twijfel en de mensen om me heen zeggen 'ik zou dat er toch opzetten', dan zou ik het er evengoed wel op kunnen zetten."
De nieuwe cd van Zita Swoon is op komst, is 2000 Monkeys even voor tussendoor?
Pintens: "Nee, we gaan verder doen. In december gaan we weer touren. Nu heb ik twee maanden voor Zita Swoon. Piet (Jorens - drums) gaat weer met Arno spelen. De plannen van de anderen ken ik nog niet."
Je bent grote uitverkochte zalen gewend. Hoe is het om je weer met een beginnend bandje te moeten bewijzen?
Pintens: "Leuk."
Is het moeilijk als er weinig mensen zijn?
Pintens: "Vanaf dat er zo'n vijftig man is, stoort me dat niet. Als er echt gênant weinig volk is, dan kan dat een beetje raar eindigen. Vooral als je in een zaal waar vijfhonderd man in kan voor tien mensen staat te spelen. We hebben pas twee keer gehad dat er echt weinig volk was."
Wat wil je bereiken?
Pintens: "Ik vind dat we met de groep nu ongeveer bereikt hebben wat we wilden bereiken. We zijn gestart. Er zijn wel wat mensen in België en Nederland die weten wat deze groep is. Ik wil nog een volgende plaat maken en dan zo zachtjes aan verder groeien."
Het je met 2000 Monkeys hetzelfde voor ogen als waar Zita Swoon nu staat?
Pintens: "Ja, maar dat moet niet nog eens tien jaar gaan duren. Wij gaan dat wel wat sneller doen. De organisatie rond 2000 Monkeys begint meer op zijn poten terecht te komen. Er is interesse van een platenfirma en een publisher. De volgende plaat gaat wel in gemakkelijker omstandigheden gemaakt kunnen worden. Met meer steun, ook in het buitenland. Ik heb er geen superambitie voor. Zo per plaat een land erbij, dan geraken we er wel tegen het eind van ons leven."
2000 Monkeys is uitgebracht door Idol Media
» Lees de recensie
fotografie: www.bonair.be
http://www.kindamuzik.net/interview/2000-monkeys/2000-monkeys-is-geen-nonchalante-bij-elkaar-gespeelde-plaat/7411/
Meer 2000 Monkeys op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/2000-monkeys
Deel dit artikel: