Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
The Black Atlantic
Nog maar enkele jaren geleden brulde Groninger Geert van der Velde zich als zanger met rood aangelopen gezicht door de metal van Shai Hulud heen. Het verschil met zijn huidige band kan bijna niet groter zijn. The Black Atlantic zoekt naar rust en ademt melancholie in verstilde, akoestische liedjes. Debuutplaat Reverence for Fallen Trees werd opgenomen in het vakantiehuisje van Van der Velde's schoonouders en werd in het najaar van 2009 lyrisch ontvangen. Dat is niet meer dan terecht; de fluisterzachte muziek van The Black Atlantic houdt zich op in regionen waar grote namen als Bon Iver en Great Lake Swimmers regelmatig komen buurten en is stiekem net zo mooi. Dat de band meteen al werd gevraagd om te spelen op Eurosonic en South by Southwest bevestigt alleen maar dat het introverte viertal tot heel veel moois in staat is. (BB)
Tim Hecker
Je hoeft geen enorme nerd te zijn om iets met computers te kunnen. Zo weet laptopknutselaar Tim Hecker er zelfs een heel land uit tevoorschijn te toveren. Op zijn nieuwste plaat An Imaginary Country haalt de Canadees een wereld aan geluid uit z'n laptopje en smeedt hij krakende elektronica, ambient en repetitieve gitaarloopjes ogenschijnlijk moeiteloos aaneen tot dromerige muziek die je meevoert over de hoogste pieken en diepste dalen. De muziek van Hecker laat zich vergelijken met een gelijkgestemde geest als Fennesz. Ook bij Hecker staat de sfeer voorop en hij laat zich niet weerhouden door vaste patronen. Zijn muziek ruist, zwelt aan, zwakt weer af en nestelt zich onderhuids om nog heel lang door te kriebelen. Extra bijzonder aan dit optreden is dat dit het enige op Nederlandse bodem is, waarmee dit de voorlopig laatste kans is om af te reizen naar het fascinerende fictieve land van deze Canadees. (BB)
Frank Bretschneider
Als je het hebt over 'clean' geluid, dan is Frank Bretschneider in elk geval één naam die genoemd moet worden. Deze Berliner zorgt ervoor dat alles wat je na zijn werk hoort een beetje viezig en uitgezakt lijkt te klinken. Naast componist en muzikant is deze geluidsarchitect tevens videokunstenaar en medeoprichter van het Duitse experimentele elektronicalabel Raster-Noton. Daarom is het ook niet vreemd dat Bretschneider vaak in één adem genoemd wordt met Carsten Nicolai en Ryoji Ikeda. Zijn werk kenmerkt zich door de precisie waarmee de klanken gerangschikt zijn. Kraakhelder geknisper wordt op haast mathematische wijze afgewisseld door diepe, bombastische ritmes en nauwkeurig afgewogen hoeveelheden glitch. Uit flarden minimalisme, funk, dub, en melodie laat Bretschneider constructies ontstaan die hoekig en vlijmscherp binnenkomen, om vervolgens uiteen te vallen in een spectrum van nuances en glooiende ambient. Zijn abstracte, intense visuals vormen daarbij de perfecte illustratie. (MCF)
Greg Haines
Greg Haines is een van de weinigen die je trillend lucht kan toedienen op een bijna tastbare manier. De jonge muzikant, componist en multi-instrumentalist is geboren in een klein stadje in het zuiden van Engeland en woont tegenwoordig in Berlijn. Hij beheerst de cello, viool, gitaar en piano volledig en daarnaast experimenteert hij met het geluid dat deze instrumenten voortbrengen om er een eindeloze gelaagdheid in aan te brengen. Wie hem live heeft gezien en gehoord kan zich vast nog de warme jas herinneren die even om de schouders werd gelegd. Haines balanceert tussen klassiek en ambient en trekt je als luisteraar mee in een warme, zachte vortex van strijkers en drones. Het sediment van wild strijken over dikke snaren raakt de vloer terwijl Haines' compositie diep tot in je longen druipt. Je ademt zwijgzaam instrument in. Wat je ervaart is te associëren met Arvo Pärt, Jóhann Jóhannsson, Deathprod en Gavin Bryars. (MCF)
Denvis en Leon Verdonschot
Ooit sprong hij bij de aftrap van een optreden in Zwitserland poedelnaakt uit een taart en de hoes van het tweede album van zijn illustere band The Spades - uitgebracht bij aanvang van een Amerikaanse tournee - toont slechts bandleden met een donkere huidskleur. Beide acties moeten ervoor hebben gezorgd dat Denvis op zijn zachtst gezegd met zwetende handjes op het podium heeft gestaan. In het eerste geval omdat je toch niet alle dagen je piemel aan een concertzaal in een alpenland laat zien en in de tweede situatie vanwege de vrees om ergens in de Bronx door een groep Malcom X-aanhangers in elkaar geslagen te worden.
Is Denvis na de verschijning van Denvis: Een Rockroman op zijn lauweren gaan rusten? Is je hoogtepunt als artiest voorbij zodra er een rockroman over je leven is verschenen? Je kunt erachter gaan komen in Dordrecht, waar Denvis zijn literaire rockshow ten gehore zal brengen. Hij wordt daarin bijgestaan door Leon Verdonschot, zijn biograaf door dik en dun. (CdW)
Eerste foto door Bart van den Hoogenhoff. Laatste foto door Martijn de Laat.
http://www.kindamuzik.net/festival/various-artists-2447/opwarmen-voor-urban-explorers-2010/20160/
Meer Various Artists op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/various-artists-2447
Deel dit artikel: