Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Modeselektor
Het Berlijnse duo Gernot Bronsert en Sebastian Szary oftewel Modeselektor maken er altijd een verschroeiend feestje van, of het nu als dj-duo of als extra vette live act is. Sinds Happy Birthday!, hun tweede album op BPitch Control, waarop ze met Thom Yorke, Paul 'Maximo Park' Smith, Puppetmastaz en de zoetgevooisde reggaezanger Paul St Hilaire de bloemetjes buitenzetten, zijn deze kerels niet meer uit het hedendaagse danslandschap weg te denken. Ze waren mee van de eersten die dubstep en zijn ontelbare varianten mee in hun muziek en dj-sets verwerkten. Als je liever een portie IDM, dubreggae, geflipte hiphop of gewoon vlammende techno voor de kiezen krijgt, ben je bij het dolle duo al evenzeer aan het juiste adres. Als Moderat vormen ze ook nog een trio met die andere Berlijnse knoppendraaier Apparat. Daarnaast zijn ze ook nog eens bezige bijen op hun eigen Monkeytown, waarop momenteel hun laatste mixverzamelaar Modeselektion Vol. 01 uit is. Hun splinternieuwe opblaasbare aap krijg je er gratis bij. (VR)
Skream
Zoals mozzarella van buffelmelk gemaakt hoort te zijn en echte Chamapgne alleen uit Frankrijk komt, zo haal je de ware dubstep in Croydon, Zuid-Londen. Jong zijn de producers Skream en Benga nog, oud-jungleliefhebbers en inmiddels bezitters van een puike thuisstudio waarvandaan ze de diepste ploffende bassen de wereld insturen. In het geval van Skream is dat een vorm van dubstep die overwegend relaxed is, soulvol bij vlagen, met zo nu en dan een toefje idm. Op Outside the Box flirt de pure underground dubstep innovatief met meer mainstreamklanken, maar waar elk boerengat tegenwoordig een dubstepavond meent te moeten entameren met eigen ‘helden’ van bedenkelijk allooi, is en blijft Skream één van de absolute grootmeesters van het genre.(SS)
Knalpot
Het kleinste niet te vermijden noise-orkest met het grootse geluid; het duo Knalpot slaagt erin zowel op een undergroundfestival als Incubate, een media-art gelegenheid als GOGBOT en een alternatief festival als Lowlands het publiek bij de kladden te grijpen en flink door elkaar te schudden. Daarvoor hebben de twee weinig meer nodig dan een gitaargeluid dat flink door de gruzelementenmangel gehaald is, simpele keyboardloopjes, diepe drones een vleugje metal en jazzy of hakkelende (idm-achtige) beats. Alsof je tegen een kopstoot van een TGV aangelopen bent, duizelt het de luisteraar even bij eerste kennismaking met Knalpot, om vervolgens verrassend snel overstag te gaan en zich te verliezen in de opwindende klankwerelden van deze twee heren. Met het ene been in de underground en het andere huppelend naar de alternatieve mainstream; met het ene been in de avant-garde elektronica en het andere in het standaard rockidioom, ligt een onmogelijke spagaat voor de hand. De eigenzinnigheid van Knalpot echter zorgt ervoor dat beide werelden naadloos samenkomen en versmelten tot een geheel dat zijn gelijke niet kent.(SS)
Ramadanman
Ramadanman - voor zijn moeder David Kennedy - is een van de sleutelfiguren in de evolutie van dubstep naar meer het abstracte en technogericht geluid dat heden ten dage de dansvloeren van Londen en het Continent beheerst. Als mede-eigenaar van het minimal dubsteplabel Hessle Audio en producer en remixer voor labels als Soul Jazz, Apple Pips, Loefah's ultrahete Swamp 81 en zijn eigen witte labels afscheidende Ramadanman-label staat hij prominent in het immer in flux verkerende, nog elke dag nieuwe genres opleverende Engelse muzieklandschap. Zijn Ciara-samplende 'Grab Somebody' was recent nog onvermijdelijk bij een nachtje uit. House, techno, dubstep, UK Funky: het maakt voor hem niet uit. Als er maar een vette bas onder zit.(VR)
Shed
René Pawlowitz is naast werknemer in de legendarische Berlijnse platenzaak Hard Wax een van de technoproducers van het moment. Met zijn project Shed is hij kind aan huis in Berghain, de club die, met zijn label Ostgut Ton, in het brandpunt van de nieuwe hardcore technosound staat. Zoals elk zichzelf respecterend technomuzikant heeft hij zijn eigen labels (Soloaction en zusje Subsolo). Daarnaast verzet hij in de luwte ook nog werk op anonieme maar door dj's zeer begeerde labels als Equalized en Wax. Op Nederlands trots Delsin was hij enkele jaren geleden al actief. Stijlgewijs was hij een van de eerste technoproducers die de geluiden van de Engelse dubstepscene in zijn techno verwerkte. Naast de typische etherische en nachtelijke Detroit Technogeluiden is zijn muziek dan ook vergeven van voor de benen uitdagende gebroken ritmes en, natuurlijk, de typische diepe bassen. Check zijn albums Shedding the Past en het recente majestueuze The Traveller en laat je moeiteloos overtuigen.(VR)
Underworld
Karl Hyde en Rick Smith zitten onmiskenbaar in de herfst van hun carrière. Toch toonden de koningen van de industriële techno met hun laatste langspeler Barking dat ze met hun tijd zijn meegegaan, iets wat ze al hun hele carrière hebben gedaan. En hoewel ze voor hun laatste album de hulp hebben ingeroepen van meer eigentijdse producers (Paul van Dyk, Deep Dish), betekent het niet dat de sound van Underworld verdwenen is. Integendeel, analoog aan succesacts als Hot Chip en Junior Boys kan Karl Hyde naar hartelust zijn hijgstem over de nog altijd kille beats tentoonspreiden. En hoewel niet alle nummers van het laatste album top zijn, kunnen ze als onbetwiste headliner op STRP op het podium uiteraard putten uit urenlang legendarisch vingerlikkend materiaal dat, in combinatie met ongetwijfeld een grandioos licht- en videospektakel, tot een ongekend hoogtepunt gaat zorgen. (RL)
Chris Cunningham
Regisseur Cunningham is vooral bekend vanwege de fantastische videoclips van Aphex Twin. 'Come to Daddy' en 'Windowlicker' zijn nog steeds twee van de meest vreemde/geniale/wonderlijke/angstaanjagende promospotjes ooit gemaakt. Cunningham begon als designer voor films – hij werkte onder andere voor Stanley Kubrick – en maakte via clips de overstap naar videokunst. Zijn Flex en Rubber Johnny, confronterende exploraties van het menselijke lichaam, zijn je reinste vleesgeworden koortsdromen. Cunninghams live performances zijn een zintuigvermalende audiovisuele aanval, bestaande uit op verschillende schermen geprojecteerde brutale beelden en geluiden die variëren tussen withete noise en enge soundscapes, vaak gemixt met een gulle greep uit zijn grootste hits als clipregisseur. Wist u trouwens dat hij Madonna bijna een hartaanval bezorgde toen ze de eerste cut van zijn clip voor haar 'Frozen' zag? Good lad.(SM)
http://www.kindamuzik.net/festival/strp-festival/strp-de-keuze-van-kindamuzik/20873/
Meer STRP Festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/strp-festival
Deel dit artikel: