Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Met namen als Atom Heart, Jeff Mills Octave One, Karl Bartos (ex-Kraftwerk) en Daniel Wang op de poster is STRP een natte droom voor liefhebbers van Detroit techno en andere futuristische beats. Ook als je niet zo’n technohoofd bent, valt er genoeg te zien, te horen en te voelen (!) op het driedaagse festival in Eindhoven. Er zijn exposities, lezingen, video- en filmvoorstellingen en robots. Erg veel robots. Lieve robots, grote gemene robots en zelfs hysterische robots.
De vergelijking met het Amsterdamse festival Robodock ligt voor de hand, terwijl ook het Rotterdamse DEAF en het onlangs weer gehouden Transmediale in Berlijn te binnen schieten. Dat is Frens Frijns, directeur van de stichting die het festival organiseert toch te makkelijk. "Ik begrijp het wel want op STRP zie je ook robots, staan er ook installaties en spelen ook elektronische artiesten, maar ik denk dat wij veel toegankelijker en laagdrempeliger zijn. Natuurlijk bezoek ik festivals als DEAF en Transmediale, maar als ik daarvan terugkeer, zit mijn hoofd propvol met informatie. Dan ben ik echt doodmoe. Ik wil geen festival waar te veel uitleg nodig is. Als je een boekwerk nodig hebt om een kunstwerk uit te leggen is het werk gewoon nog niet af. Goede kunst heeft zijn eigen identiteit en zijn eigen verhaal. Als de kunstenaar het nog steeds moet voeden, is het geen volwassen kunst."
Ambitieus
STRP biedt met maar liefst veertig muziekoptredens, vijfentwintig installaties en een tiental lezingen, films en literaire voordrachten een vol en ambitieus programma. Eén van de muzikale hoogtepunten zijn de lezing en het optreden die Karl Bartos, ex-lid van de legendarische elektronische groep Kraftwerk, zal geven. Ook bijzonder wordt de set van de Detroitse techno-dj Jeff Mills, want die gaat op een speciale Pioneer-speler dvd's en cd's mixen, waardoor beeld en geluid samenvloeien. "Veel technologisch muziekoptredens zijn nu niet interessant om naar te kijken", weet Frijns. "Mannen met laptops, je kent het wel. Daarin komt gelukkig langzaam verandering. Wij willen die verandering laten zien."
In dat licht moet ook het optreden van het Britse Addictive TV gezien worden. Deze -naar verluidt beste veejays ter wereld- beloven een totaalervaring van beeld, geluid en kunst op STRP. Robotfans kijken uit naar de performance van de Canadese robotkunstenaar Bill Vorn, die van de partij is met z'n Pre-Hysterical Machines. Frijns verwacht verder veel van het grote project van Amorphic Robotworks. "Zij richten een kamer met opblaasbare robots in, compleet met een grote hi-tech boom en kloppende aders langs de muren. Dat wordt erg spectaculair."
Festivalonderdelen
Amorphic Robotworks maakt deel uit van het festivalonderdeel We are the Robots. De overige drie onderdelen zijn Press Start, waarin de interactieve kunst is verzameld, het muziekprogramma Nu-Live waarin beeld een belangrijke rol speelt en Re, de terugblik op de rijke technologische historie van Strijp-S. Daarin krijgt dit jaar Dick Raaijmakers alle aandacht. Hij maakte ooit het allereerste volledig elektronische album ter wereld.
De installatie Run Motherfucker Run, onderdeel van Press Start, zal tijdens het festival de tongen (en de benen) behoorlijk losmaken, zo is de verwachting. Met een loopband en een groot videoscherm van vier bij acht meter is de installatie nog het beste te omschrijven als 'Lola Rennt in VR'. De kijker/deelnemer moet er flink de pas in houden op de loopband, wil er wat gebeuren in de virtuele stad waardoor hij rent. Als je pas vertraagd, vertroebelt het beeld.
Strijp-S
STRP dankt zijn naam aan de locatie waar het festival gehouden wordt: Strijp-S. Een enorm industrieel gebied aan de westkant van Eindhoven. Lange tijd behoorden de gebouwen op Strijp toe aan Philips en waren verboden terrein voor de gewone sterveling. De elektronicagigant trekt de komende tien jaar langzaam weg uit het gebied, waarna er woningen voor terugkomen. En een deel van het gebied krijgt een culturele bestemming. Zo is er het enorme Klokgebouw, dat met zijn hoge plafond schreeuwt om groots theater en ambitieuze exposities.
"Die locatie is één van de belangrijkste redenen dat het festival bestaat", verzucht Frens Frijns, die in een vorig leven actief was als programmeur van De Effenaar en als organisator van het dancefestival Shine. Als hij over Strijp-S praat gaan zijn ogen terstond glimmen. "Op die plek heeft Philips vorige eeuw bijna al haar belangrijke uitvindingen gedaan. De audiocassette is er geboren, de dvd is er ontwikkeld en het Video 2000-systeem komt er vandaan." Volgens Frijns is er waarschijnlijk in heel Europa geen plek te vinden waar meer technologische uitvindingen zijn gedaan dan daar.
Het was dan ook één van de belangrijkste voorwaarden aan de gemeente Eindhoven toen die laatste met de vraag kwam om een ' technologiefestival' te organiseren. Frijns: "De gemeente wilde al jaren zo'n festival, maar hun eigen pogingen waren weinig succesvol", herinnert Frijns zich. Het is ook lastig te verkopen. "Als je Eindhoven binnenloopt, merk je niks van al die innovatie in de stad. Eindhoven noemt zichzelf de 'brainport van Nederland'. Maar al die technologie zit verstopt achter gesloten deuren. Met STRP willen we die deuren opengooien."
Het balletje ging pas serieus rollen toen ex-Effenaar-directeur Ton van Gool samen met internetpionier Peter Kentie en Frens Frijns rond de tafel ging zitten om te filosoferen over een technologiefestival. Binnen een half jaar waren er concrete plannen. De meeste tijd ging echter zitten in de financiering en zo duurde het bijna drie jaar voordat er genoeg geld binnen was. Opvallend is dat Phillips niet tot de sponsors behoort. "Dat is echt mijn grootste frustratie", verzucht Frijns. "Ik begrijp het werkelijk niet. Het hele festival is namelijk een ode aan Philips en zijn uitvindingen en ontwikkelingen."
STRP vindt plaats in Eindhoven van 24 t/m 26 maart. Meer informatie is te vinden op de website van het festival.
http://www.kindamuzik.net/festival/strp-festival/strp-dansen-tussen-de-machines/12148/
Meer STRP Festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/strp-festival
Deel dit artikel: