Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De Amerikaanse bassaxofonist Colin Stetson is een graag geziene gast in de Amerikaanse indiescene. Onder meer The National, Arcade Fire en Bon Iver hebben voor hun albums gebruikgemaakt van de diensten van deze inventieve muzikant, en ook iconen als Tom Waits en David Byrne werkten met hem samen. Op zijn experimentele soloalbums verbreedt Stetson graag zijn eigen horizonnen door continu op zoek te zijn naar nieuwe blaastechnieken. Op zijn jongste album New History Warfare Vol. 3: To See More Light maakt hij veelvuldig gebruik van circulaire ademhaling, een techniek die zoveel fysieke inspanning vergt dat Stetson er een strak sport- en meditatieregime op nahoudt. Op Rewire staat de Amerikaan dan ook topfit op de planken om zijn hevig echoënde en walviskreunachtige saxdrones zo goed mogelijk op te voeren.
James Holden, elektronicaproducer met een wiskundestudie achter de rug, is sinds hij zijn eerste laptopje met audiobewerkingsprogramma's opensloeg, via tal van trancesets en remix-cd's terechtgekomen bij intelligente en experimentele minimale electro en techno. Dit valt goed te horen op The Inheritors, een spannende en bij vlagen desoriënterende plaat met invloeden uit onder meer klassiek, krautrock, jazz en drones, en met gemak een van de beste elektronische releases van vorig jaar. Op Rewire gaat hij dit intense en erg organisch klinkende kunststukje live opvoeren. Naar verwachting wordt analoge knoppendraaier Holden net als tijdens eerdere shows in deze tour bijgestaan door een drummer en saxofonist om het geheel nog menselijker en levendiger te maken.
Na de heisa die begin dit jaar ontstond na de online bekendmaking van een Last Concert door de Denen van Efterklang, verontschuldigde de band zich door enkele dagen later het volgende als update bij het veronderstelde afscheidsbericht te voegen: "Many people have misunderstood this announcement. We are not splitting up. This is not the end of Efterklang. It is the end of Efterklang as we know it." De heren hebben de tijd genomen om zichzelf opnieuw uit te vinden en dat heeft geresulteerd in een nieuw project met de Finse experimentele drummer Tatu Rönkkö, die het drietal tijdens de Piramidatour al van percussie voorzag. Dit jaar speelt het hernieuwde collectief slechts mondjesmaat shows, waaronder dus eentje op Rewire. Naar verluidt gaan zij aan de hand van deze luttele optredens bepalen op welke voet ze verder willen gaan. Zit er een heel album met Tatu Rönkkö in de pijplijn? Wordt het elektronischer? Of juist nog klassieker? In november zal Efterklang in Den Haag een tipje van de sluier oplichten.
Hydra's Dream is een samenwerking tussen de Zweedse Anna von Hausswolff en Matti Bye. Zij is zangeres, hij filmcomponist, en samen trachten zij met dit project bekende mythes, sprookjes en sagen te verwoorden in muziek. Voor het eerste album The Little Match Girl hebben ze gekozen voor 'Het Meisje met de Zwavelstokjes' van Hans Christian Andersen. Met ijle vocalen, stroperige synths en dreigende soundscapes slaagt Hydra's Dream erin een gure en beklemmende begeleiding te vormen voor het trieste sprookje. De twee weten de flow van het verhaal perfect te vangen, en in klaagzangen zonder woorden als 'Hypothermia' voel je je handen haast bevriezen terwijl je je moederziel alleen in een besneeuwde achterafsteeg waant.
De Duitsers van Bohren & Der Club of Gore, deels vernoemd naar de Nederlandse instrumentale band van weleer Gore, timmeren al twintig jaar aan de weg met hun duistere en onthaastende mengeling van jazz en ambient, al klinkt timmeren net wat te actief voor het viertal. Zelf beschrijven ze hun erg lome maar kraakheldere opeenvolging van tonen als uneventful music, en het valt voor personen met een matige aandachtsspanne ongetwijfeld zwaar om een hele plaat in op-en-top concentratie uit te zitten. Dit neemt niet weg dat de heren erin zijn geslaagd een erg knap karakteristiek geluid te brouwen, dat een perfecte muzikale begeleiding zou vormen bij een mistige begrafenis rond middernacht in een vergeten gehucht, waar de chaos van internet en televisie nog niet zijn intrede heeft gedaan. Onheil schuilt achter elke noot in het Bohren-universum - zo deden titels als 'Fahr zur Hölle' en 'Verloren (Alles)' al vermoeden - en de grimmige muziek van deze zwartgallige oosterburen zou het vast niet erg goed doen op feestjes en partijtjes. Gaat zonder enige twijfel indrukwekkend worden in de Grote Kerk tijdens Rewire.
Avant-gardistische luitspeler Jozef van Wissem, Maastrichtenaar van geboorte maar op muzikaal gebied opgegroeid in New York, maakt zich al jaren sterk voor wat hij "de bevrijding van de luit" noemt: het tegenwoordig vooral in musea schitterende renaissance-instrument moest maar eens wat meer bekendheid vergaren. Van Wissem is echter geen traditionele klassieke muzikant of iemand die klakkeloos antiek luitmateriaal naspeelt. Hij experimenteert en improviseert veelvuldig, combineert barokke melodieën met experimentele veldopnames en maakt naam met zijn kenmerkende palindroomcomposities - die van voor naar achter hetzelfde klinken als andersom. Zijn minimale en meditatief klinkende luitklanken zijn inmiddels dankbaar gebruikt als muzikale begeleiding bij films. Zo won hij vorig jaar de Cannes Soundtrack Award voor zijn bijdrage aan de soundtrack van Only Lovers Left Alive van Jim Jarmusch.
Simian Mobile Disco ontstond zo'n tien jaar geleden toen James Ford en James Shaw van de electrorockband Simian - met name bekend van monsterhit 'We Are Your Friends', een remix door Justice - besloten uit de band te stappen om zich meer op dansmuziek te richten. Inmiddels zijn de twee Jamesen al jaren erg in trek als live-dj's en remixers, hebben ze vier studioalbums op zak en onderscheiden ze zich van collega's door vooral gebruik te maken van analoge apparatuur. James Ford is daarnaast druk als producer voor groepen als Klaxons, Florence + The Machine en Arctic Monkeys. Met de zanger van deze laatste band zit Ford als drummer in The Last Shadow Puppets. Zijn werk met Simian Mobile Disco zit echter mijlenver verwijderd van doordachte indierock. De heren maken muziek voor de dansvloer. Soms in een wat meer spacende gedaante zoals op laatste album Whorl, soms in de vorm van stampende en opzwepende electrotracks.
http://www.kindamuzik.net/festival/rewire/wat-je-niet-mag-missen-op-rewire/25449/
Meer Rewire Festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/rewire
Deel dit artikel: