Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Hoofdgasten Sun City Girls zullen er wegens het overlijden van drummer Charles Gocher niet bij zijn. Droevig natuurlijk, maar met de traditioneel uitstekende affiche kunnen de organisatoren zich permitteren om de groep niet te vervangen. Er is immers nog meer dan genoeg boeiende en vernieuwende muziek te beluisteren en te bekijken in Hasselt. Kindamuzik leidt je alvast rond langs een selectie van groepen en artiesten die dit jaar voor een uitermate spannende 12 uren zullen zorgen.
Dinosaurs with Horns
Iedereen met ook maar een beetje historisch besef in zijn experimentele donder is bekend met het begrip L.A.F.M.S. De Los Angeles Free Music Society, opgericht in de jaren zeventig, links van Captain Beefheart, Harry Partch en Sun Ra, rechts van de massale muziekcultuur en wars van alle trends. Je mag best weten dat Wolf Eyes, No Neck Blues Band, The Skaters, Aaron Dilloway (en ga zo maar door) hier allemaal hun roots hebben. Uit dat losvaste collectief komt ook Dinosaur with Horns, een duo bestaande uit tapelooppionier Joseph Hammer (foto links) en instrumentenbouwer en meester van de improvisatie, Rick Potts. Samen zoeken ze naar de grenzen tussen analoog en digitaal, abstract en uitgesproken, bewustzijn en onderbewustzijn. Een fascinerende trip door de geest van ruim dertig jaar vrijuit experimenteren. Een buiging zou op zijn plaats zijn maar een gebalde vuist in de lucht doet het ook altijd goed.
Raccoo-oo-oon
Gekke naam, gekke fratsen. Raccoo-oo-oon lijkt een beetje op het wilde broertje van Animal Collective. Waar Panda Bear en de zijnen steeds meer richting pop huppelen, maakt Raccoo-oo-oon er liever een freefolk-meets-freejazz feestje van. Compleet met skronkende saxofoons, tribale percussie, betoverende mantra’s en daarbij ook nog een behoorlijk setje losgeslagen rockgitaren. Je kunt nooit zeggen dat ze het niet proberen en de energie is uitermate aanstekelijk. Vorig jaar bracht Release The Bats hun debuutcassette, Is Night People, op cd uit, verscheen het (iets betere) In the Cave of Spirits Forever op Time-Lag en dit jaar is het de beurt aan hun eerste, officiële, echte, volwaardige debuut, ook op Release the Bats, getiteld Behold Secret Kingdom. Voorproefjes zijn vandaag naar alle waarschijnlijkheid inbegrepen.
Lugubrum
‘In den Ghoot by Kaerslight’, ‘Kleigerukt’, ‘De Maeghere Cuecken’, dit is een kleine greep uit het songtitel archief van Lugubrum, de Belgische ridders der Boersk Blek Metle. Geen black metal, nee, dit is uit de mest getrokken Gents oermetaal. De bilspleet tussen black metal en het ongure Belgische plattelandsleven. Lugubrum doet al een tijdje mee in de metalwereld. Begin jaren negentig komen Barditus, Midgaard en Zwelg voor eens en altijd samen om de wereld kennis te laten maken met hun bruine onderwereld. Vroege invloeden van Burzum en Darkthrone worden afgewisseld met duistere synthesizerklanken, banjo’s en, uh, koeiensamples. Iets later wordt drummer Svein ingelijfd en inmiddels zijn er zo’n tien albums verschenen. Het vorig jaar verschenen Heilige Dwazen laat een band horen die durft te experimenteren binnen de duistere metalregionen en voor het eerst zijn de teksten compleet in het Engels in plaats van Breugheliaans Belgisch. Scheurende saxofoons bluestrekjes en de onaardse vocalen van Barditus zullen het (k-raa-k)³-podium op zijn piepende grondvesten laten schudden.
Little Howlin’ Wolf
Geheim agent, duikinstructeur, piraat voor kinderfeestjes, premiejager: het resumé van James Pobiega alias Little Howlin’ Wolf getuigt van een bizar staaltje flexibiliteit. Of het allemaal waar is, is zijn geheim. Maar zeker is dat Little Howlin’ Wolf sinds de jaren zeventig een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd als straatmuzikant in Chicago. Van straatmuzikant tot het Hasseltse podium dus, soms heeft het leven bijzondere verrassingen in petto. Sinds die tijd heeft Pobiega het indrukwekkende aantal van tweeëndertig 7” singles uitgebracht met daarop een uitgebreide stijlenvariatie. Van potten en pannen calypso tot bizarre vocale staaltjes en van dronken blues tot een vreemde vorm van gospel, Little Howlin’ Wolf is een verhaal apart en lijkt daarin op enkele grotere zielen als Don van Vliet, Albert Ayler en Jad Fair. Niet zo lang geleden kwamen de noisefreaks van Nautical Almanac hem op het spoor en brachten zij de singles van Wolf op hun Heresee label op cd-r opnieuw uit.
Een bijzondere man die je niet kunt missen nu hij eens in de buurt is, met zijn twee meter vijf is hij in ieder geval moeilijk over het hoofd te zien.
Daniel Higgs
Daniel Higgs is eigenlijk een oude bekende. Sinds mensenheugnis leidt hij immers het emocollectief Lungfish dat als vaste waarde in de Dischordstal een specifiek gitaargeluid ontwikkelde. Traag en monotoon maar zodanig gepassioneerd dat het geluid doorheen de jaren de allures van trage drones aannam. Solo moet Higgs met niemand rekening houden en dat leidt ertoe dat hij zich pas echt in het experiment kan storten. Dit zorgde alvast voor één
van de muzikale hoogtepunten van 2006. Ancestral Songs verbaasde Higgs immers vriend en vijand met een spannende collage van raga’s, drones en primitieve folk. Daarnaast is hij eveneens gekend omwille van het experimentele gebruik van de mondharp waarmee hij Magical Alphabet integraal vulde. Volgens Higgs is de mondharp dan ook het ultieme instrument om de in de schedel rondwarende gedachten muzikaal tot uiting te brengen. Een vreemde meneer dus, die Daniel Higgs. Maar wel één die van vele markten thuis is.
Warmer Milks
Warmer Milks ontstaat als het soloproject van Mike Turner maar wordt al snel een meerkoppige band die zich met een interessante mengeling van muzikale stijlen bezighoudt. Acid-folk is misschien nog wel de basis maar daarrond brouwt de band een dikke laag van noise, psychedelica en avant-metalcomposities. Vorig jaar verscheen op het hippe Troubleman Unlimited Radish On Light, een meesterlijke plaat die het in vier
hoofdstukken allemaal nog eens voor u samenvat. Dankzij (k-raa-k)³ kan Warmer Milks op de Europese planken debuteren en speciaal voor die gelegenheid heeft het los-vast collectief uit Lexington, Kentucky een speciale set voor u klaargestoomd die naar eigen zeggen in aanzienlijke mate op elektronica geïnspireerd zou zijn. Dit geeft nog maar eens aan dat Warmer Milks zich niet in één bepaald hokje laat vastpinnen. En mocht u nog niet overtuigd zijn, hun live-shows worden door goed volk zoals Byron Coley en psychedelica-kunstenaar Ben Chasny als absoluut sensationeel bestempeld.
Jozef van Wissem
Jozef van Wissem bespeelt de luit. De luit, zegt u? Was dat niet dat instrument dat zijn hoogtepunt beleefde in de middeleeuwen en renaissance. Jawel, maar van Wissem is daar de laatste jaren duchtig experimenteel mee aan de slag gegaan. Hij speelt de klassieke luitmelodieën achterstevoren (in spiegelbeeld, noemt hij het zelf), haspelt ze door elkaar met de cut-uptechnieken van William Burroughs en voegt aan de normaal gezien solo gespeelde muziek percussie en electronica toe. Liefhebbers van klassieke luit schuimbekken, maar ondertussen heeft hij al zes cd’s met luitmuziek op zijn conto staan en heeft hij reeds samengespeeld met de Japanse gitarist Tetuzi Akiyama en Gary Lucas (u bekend van Captain Beefheart). Hou je gereed voor een unieke mengeling van klassiek en hedendaags.
Phil Minton
Stemimprovisator en trompetist Phil Minton heeft al een hele stamboom als improvisator. Hij begon ooit bij het Mike Westbrook Orchestra, verhuisde naar Zweden en de Canarische Eilanden en richtte terug in Londen samen met onder andere Julie Tippetts het vocale improvisatietrio Voice op. Sindsdien heeft hij de wereld rond gespeeld met grote namen als
Peter Brötzmann, Radu Malfatti, Fred Frith, John Zorn, John Butcher en Derek Bailey’s Company. Hij zat ook in de groep Roof, samen met Tom Cora en Luc van The Ex. En hij heeft zijn eigen Phil Minton Quartet. Ook FM Einheit mocht zich al in zijn gezelschap verheugen. Een man van vele gezichten met de blik op de toekomst.
http://www.kindamuzik.net/festival/k-raa-k/voorbeschouwing-k-raa-k-festival/14961/
Meer (K-RAA-K)³ op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/k-raa-k
Deel dit artikel: