Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Dour staat stampvol acts, helaas overlappen veel leuke dingen. Zo staat tijdens Fantômas en Laibach ook Stereo Total op de bühne. Duitse lulligheid gehuld in elektronica (à la Add n to X) met een licht avant-gardistische muzikale ondergrond. Zondag speelt rond etenstijd Liars, een doorgeschoten stel jongens met een nonchalant rommelig rockgeluid vol psychedelische onzin. Helaas wel tegelijk met The Faint, waar de jaren tachtig synthpop zege zal vieren. Zoals gebruikelijk zijn er ook een aantal legendarische acts, Front 242 als industriële pioniers en ook de legendarische zweefrockers van Hawkwind zijn er. Aparte fenomenen zijn er ook in overvloed, naast de eerder genoemden is er ook Jamie Lidell, een soulman met elektronische apparatuur waarmee hij zichzelf live samplet totdat hij compleet gave nummers heeft. Ook de complete dancetop is aanwezig, naast Vitalic en Amon Tobin, ook Mylo, The Hacker, Felix da Housecat, Hexstatic, Erol Alkan en vele anderen. Dat wordt veel van hot naar her rennen om het genot aan elkaar te organiseren.
We helpen een handje en pikken het lekkerste van de brede programmatie ervoor je uit.
JAGA JAZZIST
In 2002 was daar ineens Jaga Jazzist; opvallend door het omvangrijke ledental, de sublieme live act, en land van herkomst: Noorwegen.
Dit collectief heeft sinds 2002 drie albums voortgebracht, die qua stijl omschreven kunnen worden als jazzy postrock, aangevuld met meeslepende samples en drumloops.
Vooral live is Jaga Jazzist een genot voor oog en oor. Het brede scala aan instrumenten dat bespeeld wordt is op zich al bijzonder om te aanschouwen. Maar vooral de overdonderende en subtiele live presentatie is niet te versmaden en doet bijna hun albums verbleken. Niet te missen! (EL)
» // website
VITALIC
Een van de belangrijkste dancesensaties van nu en dus ook op Dour is ongetwijfeld Vitalic.
De Fransman kwam onlangs met Ok Cowboy, een album vol eclectische electro met een opvallend geluid. Catchy geluidjes, polka’s, fanfare, orgels en vooral opzwepende elektronica. Het album brengt meer bekendheid voor Vitalic en dus staat hij op veel Europese festivals deze zomer. (BV)
» // website
FANTÔMAS
De chaosmeester van de avant-gardistische metalverantwoorde horror/cartoonsoundtrack mag je deze editie niet missen met zijn band Fantômas. Mike Patton is aanwezig met zijn paradepaardje waarin hij de meest bizarre stemgeluiden, samples en riffs combineert tot een bizarre soundtrack. Verwacht een strikt geregisseerde set waarin iedere break en noot moet kloppen. Een freakshow waarin ook drummer Terry Bozzio (Zappa) een belangrijke rol in speelt, hij vervangt vaste drummer Dave Lombardo. Ook Melvins-gitarist Osborne en jazzbassist Trevor Dunn staan onder strikte regie van Patton. (BV)
» // website
HELP SHE CAN’T SWIM
Hoe heerlijk rammelen The Thermals door hun korte albums, hoe schurend kwam Sonic Youth ooit uit de hoek, hoe mafkezerig geschift is Bearsuit? En wat krijg je als je daar een ADHD-cocktail van maakt? Iets wat luistert naar de naam Help She Can’t Swim. Een indiepunkrockkwintet uit Brighton, opgericht met een tweeledig doel: lawaai maken en mensen laten dansen. En dat doen we dus ook. Helemaal los! (SS)
» // website
ALEC EMPIRE
Het enige wat duidelijk is, is dat Alec Empire alles behalve doorsnee muziek produceert. Muzikaal loopt het uiteen van electrojazz, of hypermoderne jazz zoals hij het noemt via noisehardcore tot keiharde metal. Gezien zijn laatste album Futurist hoef je geen 8Bit Nintendo gefreak of jazz te verwachten. Futurist is drum ‘n’ bass-metal met de bekende rellende vocalen die hij ook gebruikte in Atari Teenage Riot en vooral een destructieve sound. Waarschijnlijk wordt het een grote agressieve muzikale rel, dus vergeet niet oordoppen en kniebeschermers mee te nemen.
(BV)
» // website
AMON TOBIN
Deze geluidsfreak wordt ook wel de kruising tussen Aphex Twin en Miles Davis genoemd. Zijn onnavolgbare ritmes, snelle breaks, zware hiphop gecombineerd met jazzy intermezzo’s werken razend aanstekelijk.
Van zijn nieuwe album Chaos Theory is ook een surround mix verschenen, die hij ook live aan de man wil brengen. Dit doet hij door verschillende draaitafels op het podium te zetten en een aantal geluidsinstallaties in de zaal. Deze Braziliaan weet wel wat losgaan is. (EL)
» // website
AMEN RA
Intense geluidsmuren à la Isis en Red Sparowes vallen zowat in het niet bij het Belgische Amen Ra. Meedogenloos werpt deze band een massieve gitaarmuur op zoals je die nog niet eerder zag. Het podiumlicht zal uitblijven om de duisternis nog donkerder te maken, een paar tl-lichten geven een kille sfeer. Even concentreren op de postmetal van Amen Ra zorgt ervoor dat je lichaam verandert in een blok beton dat uit evenwicht raakt. Niet erg loom, maar indringend met een eentonige basis en agressief. Zware kost zo vroeg in de middag. (BV)
» // website
LAIBACH
Lang voor Rammstein zetten een stel Slovenen al zo’n militante strot op die ondersteund wordt door ijskoude industriële beats en geluiden. Soms recht toe recht aan keihard-in-je-smoel-nummers, soms gotische symfonieën. Verwacht live een militaristisch strak optreden, waarin de kille beats de hoofdrol hebben. De synthesizer heeft amper een rol, net als op het meest recente album Wat. Twee militante dames slaan gedurende het optreden op tonnen zonder ook maar een gezichtsspier te bewegen terwijl de band een flinke dosis donkere agressie van het podium stuurt. (BV)
» // website
RAHZEL
Human beatboxer Rahzel is een fenomeen. Natuurlijk wordt dit een concert vol jazzy hiphop, maar de man maakt vooral show met zijn stemkunst die de uitrusting heeft van een complete set dj-apparatuur. Niet alleen de normale scratches, bassen en beats, maar alles wat een draaitafel ook kan en andere maffe geluiden en nog tegelijkertijd ook. Ook zonder muzikale ondersteuning maakt Rahzel een complete flow waar straks heel Dour op staat te stuiteren. Hopelijk ruimt hij tijd in voor zijn bizarre improvisaties en met heel veel geluk is Fantômas’ Mike Patton nog blijven hangen zodat hij nog even mee kan doen, hij deed namelijk eerder al complete optredens met Rahzel. (BV)
» // website
ELECTRELANE
Groove is in the heart. De dames van Electrelane weten er wel raad mee, met aardig wat peper in de reet gooien ze een potpourri aan stijlen in een moddervette groove. Bovendien weten ze er ook nog een bijzondere liedjes van te brouwen. Pure indie-ambacht met veel liefde voor alle muzieksoorten. Dat is een garantie voor een hete show. (JH)
» // website
foto Fantomas: Willem van Roekel
Tekst: Bas Verbeek, Eva Lamme, Joris Heemskerk, Sven Schlijper
http://www.kindamuzik.net/festival/dour-festival/dour-festival-2005-voorbeschouwing/10058/
Meer Dour Festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/dour-festival
Deel dit artikel: