Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
PAUL KALKBRENNER
'Het best bewaarde geheim van de techno!' roepen wij al twee jaar en we blijven nog steeds roepen in de woestijn, al wordt het her en der al wat drukker in die droge zanderige vlaktes. Maakte met de 12" Gebrünn Gebrünn/ Tatü-Tata de beste plaat van 2005, blinkt uit in het remixwerk (luister vooral naar zijn remixes voor Agoria en Sascha Funke) en heeft met zijn Keule-EP weer een nieuw meesterwerkje in de Bpitch-steigers staan. Live beter dan Underworld, zeg maar dat wij het gezegd hebben. (MV)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Paul Kalkbrenner
RICARDO VILLALOBOS
Wie slechts een half oor ten luister legt, zal in het schijnbaar pretentieloze werk van Ricardo Villalobos weinig vinden om over naar huis te schrijven. Op zijn recent verschenen compilatie klassiekers Salvador bewijst de Chileen niettemin uitstekend door te hebben hoe slim gekozen kleinigheden effectiever kunnen zijn dan grote gebaren. Wat de inwoner van Berlijn zal doen tijdens zijn dj-set op Awakenings is onbekend: of hij overtreedt de genregrens van minimal richting deephouse, classics en techno, of hij combineert de zonnestralen over Spaarnwoude met enkel hypnotiserend minimalisme. Villalobos niet gaan zien is in ieder geval geen optie. (IJ)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Ricardo Villalobos
WIGHNOMY BROTHERS
We schrijven 2006. Iedereen die wat te maken heeft met minimal bevindt zich in Berlijn. Werkijk iedereen? Nee. Vanuit Jena, een klein lelijk stadje in Duitsland, blijven de onoverwinnelijke Wighnomy Brothers strijden tegen de Berlijnse dominantie. Ach, Robag Whruhme mag dan wel soms wat weghebben van Obelix, tesamen met zijn spitsbroeder Gabor Schablitzki is hij vooral goede maatjes met de Berlijnse minimalheersers. Hun label Freude Am Tanzen blijft heerlijke al-dan-niet minimale house voortbrengen en bij hun deejay-sets gaan bij beide heren gegarandeerd alle remmen los. Scoorden met 'Wombat'op Kompakt een absolute knaller en blijven aan de lopende band ronduit
uitstekende remixen afleveren. (MV)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Ricardo Villalobos
MISS DJAX
Dat Saskia Slegers met de oprichting van Djax Records in 1989 ooit bepalend zou worden voor de ontwikkeling en populariteit van techno, acid en breakbeat in Nederland, had niemand ooit kunnen voorzien. Naast haar werk voor Up-Beats, X-Beats en Break-Beats maakte ze zelf onder meer platen met de Acid Junkies en DJ Rush. Laten de lange blonde lokken en het welgevallige voorkomen van deze Eindhovense dame u daarom niet in de luren leggen omtrent wat er op het menu staat, want dat is toch echt live-techno op basis van haar debuutalbum Raw met een impactfactor tien. (IJ)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Miss Djax
JOEY BELTRAM
Wat is een technofeest zonder Joey Beltram? De man uit New York, die minimale techno besprenkelt met acid en een mengelmoes van de typische Detroit en Chicago sound maakt en draait, draaide al tijdens een van de eerste housefeesten in Nederland: Rave the City in Den Haag in 1991. Zonder Beltram zou de dancescene er heel anders hebben uitgezien. Niet voor niets heeft schrijver Simon Reynolds zijn bijbel van de dance naar een track van Beltram vernoemd, één van de grootste technokrakers uit de jaren negentig: ‘Energy Flash (A Journey Through Rave Music and Dance Culture)’. (RL)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Joey Beltram
SHINEDOE
Hopelijk schijnt de zon in Spaarnwoude, zodat Shinedoe een topje aantrekt en de bezoekers het zweet over haar glimmende ebonieten rug zien glijden. Muziek voor in de onderbuik, warm en sexy, Shinedoe (Chinedum Nwosu) uit Amsterdam weet wel wat de mensen willen. Ze betrad de wereld van dance als danseres in videoclips en op tournee met Quazar en Warp. Shinedoe is zo gezegd met techno overgoten. Sinds een paar jaar produceert ze onder haar eigen naam en onder haar alias: Innersphere. De één, haar werkelijke ik, voor de warme sound. De ander, haar donkere zelf, voor de freaky sound. Benieuwd wie ze dit jaar meebrengt. (RL)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Shinedoe
RICHIE HAWTIN
Als er één producer en dj is die de zaakjes op technologisch vlak heeft vooruitgeholpen in techno, dan is het wel Richie Hawtin. Al met Decks, EFX & 909 en Closer to the Edit, zijn twee vorige wapenfeiten op dat vlak, zette hij revolutionaire stappen vooruit. Met zijn nieuwste album DE9: Transitions deed hij er vorig jaar nog een stukje bovenop. Hij benadert zijn ultrasubtiele muziek als een ware atoomgeleerde, draait er ook zijn hand niet voor om het Awakeningspubliek naar zijn hand te zetten. Hogeschool electronica.
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Richie Hawtin
ALEXANDER KOWALSKI
Na zijn fantastisch debuut Response werd Alexander Kowalski hét uithangbord van het dan wat zieltogende Kanzleramt-label. De goede vriend van Joris Voorn stelt momenteel her en der zijn nieuwe cd Changes voor en dan kan zijn jaarlijkse afspraak met Awakenings natuurlijk niet op het appel ontbreken. Wij zijn alvast benieuwd of hij nog altijd het beste van beide technohoofdsteden (Detroit en Berlijn) combineert. U ook? (MV)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Alexander Kowalski
MAGDA
Magda is sinds enkele jaren de vaste opwarmer voor Richie Hawtin en op Awakenings zal het niet anders zijn. Hawtin leerde Magda kennen in Detroit, waar ze volgens de legende de knepen van het DJ vak leerde van mensen als Claude Young en Daniel Bell. Intussen is ze een veelgevraagd DJ en brengt ze als producer uitstekende minimal uit op het M_nus label van Hawtin. Verwacht minimal en meer, maar vooral een complexloos technofeestje. Een set om even hard naar uit te kijken als die van Richie Hawtin. (KM)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Magda
ANJA SCHNEIDER
Wie sinds het begin van het nieuwe millennium op de Autobahn nabij Berlijn een ferme zwaai aan de tuningknop geeft en afstemt op Radio Fritz, kent het genoegen van ‘Dance Under the Blue Moon’, gepresenteerd door zachte Anja Schneider. Sinds 2004 produceert ze ook. Een combinatie van vrouwelijke speelsheid, groovy beats and cuts en een touch of acid. ‘Lily of the Valley’ is haar laatste plaat. Geïnspireerd door de intredende lente in Berlijn en omstreken, met al zijn verschijningsvormen van dien. De lelie in de vallei zal zich thuis voelen in Spaarnwoude. (RL)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Anja Schneider
ORGUE ELECTRONIQUE
Voor electroliefhebbers is het uitkijken naar Orgue Electronique, oftewel Brian Chinetti. Orgue Electronique is misschien een wat minder bekende naam uit de Haagse scene maar daarom niet minder interessant. Luister maar naar zijn underground hit ‘The Eye That Never Sleeps’, het debuut van de man op Bunker Records, of naar één van de vele platen die hij uitbracht met maatje Legowelt. Brian Chinetti draait ook als DJ maar op Awakenings brengt hij een live PA. Met een stevige live reputatie die hem al tot in Tokio en New York bracht, zou dit wel eens een van de leukste live sets van het festival kunnen worden. (KM)
» bezoek de officiële website
» bekijk de artiestenpagina van Orgue Electronique
Bijdragen van Roberto Lobosco, Inge Janse, Mathias Vermeulen en Koen Mariën.
http://www.kindamuzik.net/festival/awakenings/awakenings-festival-2006-de-keuze-van-kindamuzik/13183/
Meer Awakenings op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/awakenings
Deel dit artikel: