Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Little Dragon
De mix van gladde synthpop en vage triphop maakt Little Dragon (foto boven) al zo'n vier jaar aantrekkelijk. Nooit is de band echt doorgebroken, nooit heeft ze echt veel aandacht genoten. Met de derde en laatste plaat Ritual Union gaat daar definitief verandering in komen. Het nummer 'Twice', dat in een aflevering van Grey's Anatomy gebruikt werd, zorgde in 2007 al voor wat meer bekendheid bij het grote publiek. Het bleek alleen niet echt aan te slaan als single. Met die gedachte in het achterhoofd begonnen de Zweden met nummers maken, waar 'Ritual Union', 'Little Man', 'Summertearz' en met name 'Please Turn' (aanradertje) goede kandidaten zijn voor een verdiende hit. Wie weet scoren ze die op Lowlands. (DV)
White Denim
Welk label hang je aan White Denim? Het Texaanse viertal klinkt als een stel vergeten sixtieslegendes die ooit op Woodstock zijn ingevroren en nu, eenmaal ontdooid, de perfecte aanvulling zijn op je zonnesteek; psychedelisch met een flinke scheut blues en freejazz. De losse songstructuren doen vermoeden dat de nummers direct na - en soms zelfs tijdens - een jamsessie zijn opgenomen. White Denim pakt het tegenwoordig wel wat professioneler aan: het nieuwe album D is de eerste plaat die niet in een trailer is opgenomen, maar in de studio. Bij het zien van promovideo 'Street Joy' vreesden we even dat White Denim de moddervette Dirty South-groove had achtergelaten in haar trailer. De eerste luisterbeurten van D stellen ons gerust: White Denim mag wat KindaMuzik betreft definitief doorbreken.
Smith Westerns
Wie dacht dat hij of zij de puberteit voorbij was, voelt die diep van binnen weer opborrelen bij het luisteren naar Smith Westerns (foto boven). Zeker nu op tweede plaat Dye It Blonde de rauwe randjes eraf zijn, lijkt het onmogelijk weerstand te bieden aan de flinke dosis kalverliefde van het piepjonge drietal. Smith Westerns heeft een haast Alphawaardig gevoel voor hitjes, al houden we een slag om de arm: de show in Paradiso begin dit jaar was volgens de aanwezige Twitteraars nog weinig overtuigend. Met dit songmateriaal eisen wij een keiharde revanche op Lowlands.
Suuns
Het Canadese viertal Suuns danst over de grenzen tussen krautrock, postpunk en elektronica. De grillige en voortstuwende synthesizers doen in nummers als 'Arena' in de verte denken aan hun landgenoten Holy Fuck, al heeft Suuns een duidelijker bandgeluid en durft het soms ook gas terug te nemen. Op debuutalbum Zeroes QC kan de band zich nog beheersen, live gaat het volgens André Rozendaals recensie volledig los. ‘Overstuurde keyboardsirenes’ en ‘fraaie noise-uitbarstingen’ beloven een dampende tent, voor wat een van Lowlands 2011's grootse verrassingen kan zijn.
Amon Tobin
Amon Tobins nieuwste plaat ISAM is, zoals we van hem gewend zijn, een intrigerend werk. De Braziliaanse dj smeedde van loeiharde bassen, machinale samples, exotische soundscapes en jazzy geraamtes een organische muziektrip. Om ISAM live tot zijn recht te laten komen liet Amon Tobin een enorm bouwwerk maken; productieontwerper Alex Lazerus vertelt in de trailer van de show hoe de kubusvormige constructie precies in de laadruimte van een vliegtuig past. Als de avond valt en de kubussen opgloeien, lijken de adembenemende videoprojecties het kloppende hart achter ISAM. Visueel de meest spectaculaire show op Lowlands, gegarandeerd. (LvdB)
Junip
Junip (foto boven) is een driemansformatie uit Göteborg met in de gelederen José González. Hij is het die ook Junip interessant maakt. Dankzij zijn Argentijnse roots bezit ook Junip die natuurlijke ontspannenheid, die zich vertaalt in relaxte, timide songs. Met zijn zoetgevooisde stem en klassieke gitaarspel laat hij duizenden gekleurde stuiterballen zorgeloos door de straten van San Francisco stuiteren en verdwijnen wolken als sneeuw voor de zon op een regenachtige dag. Ga lekker liggen in het gras. Trek je schoenen uit, neem een cocktail en geniet, badend in het zonlicht, van de warme laidback songs van Junip. (JG)
Omar Souleyman
Na zijn shows in WORM en OCCII en op Motel Mozaïque is de koning van de Syrische taxichauffeurmuziek klaar voor het grotere werk. En wat zal de jeugd in Biddinghuizen losgaan op de Dabke-tonen van deze - sorry - Boratdubbelganger. Omar Souleyman maakt dik aangezette semi-elektronische muziek, door sommigen al aangeduid als Syrische techno. Wat Souleyman doet is zeker geen kunst met een grote K, maar wél een emotioneel spektakel. Wat te denken van songtitels als 'Hot Il Khanjar Bi Gleibi (Stab My Heart)' en 'Kel Il Banat Inkhatban (All the Girls Are Engaged)'. Een en ander wordt geserveerd op een bedje van stompende beats en Oosterse melodieën die voortkomen uit al even Oosterse instrumenten. (CdW)
http://www.kindamuzik.net/festival/a-campingflight-to-lowlands-paradise/lowlands-2011-zeven-acts-die-je-niet-mag-missen/21937/
Meer Lowlands festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/a-campingflight-to-lowlands-paradise
Deel dit artikel: