Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Dance-liefhebbers met een zucht naar nieuwe klanken is het in 2005 heel gemakkelijk gemaakt. In de Paulus Potterzaal spelen op vrijdag vier groepen onder de noemer ‘jazztronic’: Silhouette Brown, Dwight Trible, Rinneradio en Moodyman Live. In diezelfde Paulus Potterzaal heet het op zaterdag ‘Grooveriders’: Boney James, Chantz, de Amerikaanse Hammondorgel-hiphoppers van Soulive en de Nederlandse groep van saxofonist Hans Dulfer met DJ Kikke. De Paulus Potterzaal biedt op zondag: Amos Lee, Leela James Jazmine Sullivan, Sa-Ra Creative Partners en Jaguar Wright. Het loont de moeite op de zondag even een kijkje te nemen bij Candy Dulfer met Sheila E. (JVC Statenhal, 19:30) en bij Zuco 103 (Paul Acket Paviljoen, 20:30).
Vrijdag
Brad Mehldau (twee sets op vrijdag vanaf 18:30, Van Goghzaal) is een volbloed jazzpianist. Muziekliefhebbers met een open oor zullen bij hem langs willen gaan omdat Mehldau in zijn solosets nog wel eens songs van Radiohead en andere eigentijdse rockers speelt. Ongeveer tegelijkertijd (18:45, Mariszaal) speelt Jongens Driest, een absoluut niet te plaatsen high-energy hoempatrio met sousaphone, trombone en saxofoon.
Dan is er ruime gelegenheid om iets te eten, want het vermaarde Instant Composers Pool, oftewel ICP Orkest, treedt pas aan rond 20:30 (Mondriaanzaal). Het is al meer dan 35 jaar de thuisbasis voor de vrij improviserende musici Han Bennink en Misha Mengelberg. Ab Baars, Tobias Delius en Michael Moore maken al jaren deel uit van de saxofoonsectie, en ze dubbelen alle drie op klarinet.
Na tienen is het kiezen geblazen op de vrijdagavond. Der Rote Bereich is een gaaf groepje uit Duitsland, met basklarinet, elektrische gitaar en drums (22:15, Rembrandtzaal). Maar even later komt er nog iets speciaals. Om 22:30 treedt een van de grote componisten uit de Chicago AACM-scene aan in de Mondriaanzaal. Henry Threadgill zal altsax spelen en fluit, en neemt bovendien een tuba-speler, een celliste en een akoestische gitarist mee. Helaas heeft The Mars Volta alle Nederlandse concerten van deze zomer afgezegd; ze staan dus ook niet op North Sea.
Warp is de naam van de experimentele groep van saxofonist Maarten Ornstein. Hij presenteert een bezetting met vier zangeressen in de Mariszaal om 00:15. Wie even genoeg heeft van vernieuwende klanken kan al om 23:15 de blijde boodschap laten ingieten bij de grote soulster Al Green (JVC Statenhal), en de avond relaxed besluiten met de schaamteloze nachtclubklanken van tenorsaxofonist Boris van der Lek. Hij verraste vriend en vijand met zijn nieuwe cd Blue & Sentimental, waarop onder andere Thijs van Leer (ja, hij) op hammondorgel te horen is.
Zaterdag
Het Pow Ensemble komt voort uit een elektronisch project rond oude bluesmuziek, en op dit moment is de tapdance het opvallendste element in deze groep rond de Haagse experimenteel Luc Houtkamp. Om 18:30 zal de Mariszaal hoogstwaarschijnlijk snel vollopen als de met effectpedalen uitgeruste tapdanseres Marije Nie het podium betreedt. Zo fysiek zie je elektronische muziek niet vaak! Na dit concert valt er een gat van ruim drie kwartier, op te vullen met een stukje kip, of met een flard van de funkgroep rond trompettist Roy Hargrove.
Om 20:30 begint de Nederlandse groep Roomtone in de Mariszaal. Deze gitaargroep rond de jonge componist Jeroen Kimman en avantgardist Wiek Hijmans speelt intrigerende, sfeervolle luistermuziek met subtiele elektronische tics. Om 21:45 is het weer ‘gatenkaas’ in de programmering, waarbij het aan te raden is moeders idool Jamie Cullum te vermijden (21:30 tot 22:45 in de JVC Statenhal).
Een smaakvol alternatief is de jonge Amerikaanse pianist Vijay Iyer. Hij komt, net als vorig jaar, met de rondborstige saxofonist Rudresh Mahanthappa, plus een contrabassist en een drummer. Wie hoopt dat trombonist Roswell Rudd en saxofonist Archie Shepp het, oud als ze zijn, nog een keertje op de heupen krijgen, kan een gokje wagen in de Jan Steenzaal om 22:45. Wie rond die tijd de weg even kwijt is, kan een kijkje nemen bij de alles behalve verrassende, maar ongetwijfeld stomende show van Soulkoning Solomon Burke. Voor avontuurlijk ingestelde festivalgangers eindigt de zaterdagvond in de Carel Willinkzaal, waar de Nederlandse formatie Boi Akih aantreedt, met onder andere cellist Ernst Reyseger.
Zondag
Als vanouds is de zondag een ‘moeilijke’ dag in het festival, omdat veel bezoekers maandag weer naar het werk moeten. Wat doe je dan als organisatie? Je zorgt dat de zondag de sterkste dag is, om tóch volle zalen te trekken. Vele Kindamuzik-schrijvers en lezers zullen de zondag uitverkiezen als zij North Sea slechts één dagje bezoeken. De meesten lopen elkaar om 16:45 tegen het lijf in de Escherzaal bij het powerduo van saxofonist Ken Vandermark en drummer Paal Nilssen-Love. Mocht deze zaal uitpuilen met luidruchtige KM-hooligans, dan zijn er tenminste drie hoogwaardige uitwijkmogelijkheden rond dat tijdstip. Het Charles Stepney Project (Paul Acket Paviljoen, 16:30) oogt als een volstrekt eenmalige samenwerking tussen soulzanger Terry Callier, het Zapp Strijkkwartet, Jazzanova en het experimenteel/groovy gezelschap Dox Orchestra, rond oud-Sfeq-blazer Bart Suèr.
Ook heel bijzonder wordt het concert van ‘artist-in-residence’ Dave Holland. Deze Britse basveteraan (Miles Davis, Anthony Braxton, Sam Rivers en vele anderen) gaat samenspelen met de Indiase percussionist Trilok Gurtu in de Van Goghzaal om 16:45. Omdat we toch nog fris zijn op zondagmiddag, kunnen we ook de trap nemen naar het Dakterras. Het concert van bandleider/ ideeënman Matthew Herbert vindt daar vanaf 17:00 uur plaats onder de naam ‘Plat du Jour’.
Matthew Bourne (20:15, Mariszaal) zal solopiano spelen, aangevuld met samples. Ook een pianist van wie je van alles kunt verwachten is Kenny Werner. Hij speelt met zijn prachtige vaste trio Johannes Weidenmuller en de bekkentrekkende (en bovendien licht spastisch bewegende) drummer Ari Hoenig (Carel Willinkzaal, 20:30).
Het dakterras zal hopelijk windstil zijn, in voorgaande jaren ging de tent nog wel eens dicht vanwege gevaarlijk zwiepend tentdoek. Dit jaar zullen duizenden saxofoonliefhebbers de New Yorkse John Zorn aan het werk willen zien met de originele akoestische bezetting van zijn groep Masada (Dakterras, 20:45). Dat is een beetje sneu voor de Nederlandse altviolist Oene van Geel. Net als twee jaar terug speelt publiekstrekker John Zorn tijdens de prestigieuze NPS Compositieopdracht. Van Geel schreef ruim een uur nieuwe muziek voor het Pavlov Trio, aangevuld met saxofonist Jasper Blom, bassist Frans van der Hoeven en North Sea-veteraan drummer John Engels.
Een mooie afsluiter van het festival is Steven Bernsteins Millennial Territory Orchestra. De bevlogen bandleider krijgt ongetwijfeld de lachers op zijn hand met zijn onnavolgbare, typisch plat-New Yorkse aankondigingen en zijn knetterende spel op de handzame schuiftrompet (Dakterras, 22:30).
http://www.kindamuzik.net/features/article.shtml?id=9969
Meer North Sea Jazz op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/north-sea-jazz
Deel dit artikel: