Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Eerst maar even een korte introductie. Ook Shake leverde een bijdrage aan Techno! The New Dance Sound of Detroit uit 1989. Verder is Anthony Shakir bekend als baas van het label Frictional, van zijn bijdrage aan het project Urban Tribe en bovenal vanwege zijn uitgebreide discografie die qua diversiteit (van hiphop tot house en van aan elkaar gesamplede soul tot techno) aan die van Carl Craig kan tippen.
Waarom is Shake dan nooit zo groot geworden als Derrick May, Juan Atkins of Kevin Saunderson? Het is vooral een PR-verhaal. Shake heeft nou eenmaal niet zo’n grote bek als de patsertjes van de bovengenoemde "Belleville Three". Dat neemt niet weg dat Shake geliefd is en bewonderd wordt door vele collega's aan beide kanten van de grote plas. Het woord is als eerste aan… Carl Craig!
Het zondagskind ondervraagt Shake
Carl Craig, ooit begonnen als veelbelovende protegé van Derrick May, is inmiddels uitgegroeid tot een heuse technosuperster. Van de betoverende space techno onder zijn aliassen BFC en Psyche tot zijn jazzproject Inner Zone Orchestra: het zijn stuk voor stuk klassiekers geworden. Door de jaren heen bleef Craig altijd een groot fan van die andere eclecticus uit de Motor City: Shake.
Carl Craig: Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen of ontdekkingen uit het verleden die de muziek van nu hebben vormgegeven?
Shake: Het internet, Fruity Loops en MIDI. Zonder MIDI zou ik geen muziek maken. MIDI zorgde ervoor dat het voor iedereen mogelijk werd muziek te maken. En het internet was revolutionair voor de verspreiding van muziek. Plotseling hoefde je geen deel meer uit te maken van de muziekindustrie om je muziek wereldkundig te maken.
Carl Craig: Hoe kwam je in aanraking met Juan Atkins (uiteindelijk misschien wel dé nestor van de techno, CdW)?
Shake: De eerste keer dat ik Juan tegenkwam was in een buurthuis in Detroit, waar nu een K-Mart gevestigd is. Ik ging nooit naar feesten, want ik was een naar binnen gekeerd buitenbeentje. Maar ik kende zijn platen. Ons contact werd intenser nadat we elkaar in 1986 spraken op een Deep Space feest dat Juan organiseerde.
Sean Booth (Autechre) aan het woord
Shake: Cool! Autechre heeft me in 2003 gevraagd om op het door hun samengestelde ATP festival in Camber Sands te komen spelen. Dat was te gek. Ik was gek op Autechre, maar ik snapte niet hoe ze die muziek maakten.
Sean Booth: Wanneer realiseerde je dat Detroit Techno een stroming begon te worden?
Shake: Toen Techno! The New Dance Sound of Detroit uitkwam had ik dat niet in de gaten, doordat ik zelf nooit naar clubs ging. Ik realiseerde me dat techno groot was toen Claude Young (muzikant behorende tot de tweede lichting Detroit technoartiesten, CdW) me meenam naar Engeland in 1989. Toen begon ik het pas echt te geloven. Ik kon er niet bij dat ze me daar kenden. Dat ze het echt tof vonden wat ik deed.
Nog een idolate Brit: Mark Pritchard (Harmonic 313)
Shake: Mark is een geschikte gast en zijn familie is ook heel gezellig. Hij bezit een enorme berg apparatuur. Een Casio zou hij denk ik niet aanraken, dat is iets te cheesy voor hem. Maar voor de rest heeft hij echt alles.
Mark Pritchard: Hoe kwam je tot de aanschaf van je eerste drumcomputer?
Shake: Ik begon op een gegeven moment steeds vaker rond te hangen in de studio van Juan Atkins, die naast die van Kevin Saunderson gelegen was. Kevin had altijd nieuwe apparatuur, waarmee hij allerlei verschillende soorten muziek maakte. Ik wilde graag hiphopbeats maken. Kevins zusje en haar vriendin waren rappers. Ik mocht de SP-12 drumcomputer van Kevin lenen en als ik wat rapbeats voor zijn zusje maakte mocht ik hem zelfs houden. En zo geschiedde.
‘De reden dat ik de SP-12 zo graag wilde is dat ik Jeff Mills en Tyree Cooper (hiphouse producer uit Chicago, CdW) ermee had zien werken. Maar ik kon mezelf nooit iets veroorloven. Ik voelde me nooit te goed om te lenen en te bedelen, maar ik stal nooit iets. En die SP-12 was gewoon alles wat ik had op zeker moment.
De CEO van Delsin Records
Marsel van der Wielen, eigenaar van het nog immer florerende Nederlandse technolabel Delsin, licenseerde ooit materiaal van de Amerikaanse formatie Strand. Eerdere versies van die releases kwamen uit op Shake's Frictional Recordings. Van der Wielen wil weten hoe goed Shake op de hoogte is van de hedendaagse scene.
Marsel van der Wielen: Wat vind je van de huidige lichting producers? Artiesten als 2562 en Shed noemen jou als een van hun voorbeelden. Heb jij hun werk gehoord en wat vind je ervan?
Shake: Ik ken alleen 2562 en ik vind zijn werk tof. Ik draai zijn muziek in mijn sets. Er zit veel funk in en daar hou ik van. Een van mijn favoriete producers van het moment is Cooly G (Engelse artiest op Kode9’s label Hyperdub, CdW). Haar funky beats zijn nergens mee te vergelijken en bovendien is ze een lekker ding.
Laatste vraag door KindaMuzik
Wanneer je dan toch Shake voor de Skype hebt, kun je net zo goed zelf een vraag stellen.
KM: Wat vind je eigenlijk van Europa's antwoord op techno: Aphex Twin?
Shake: Ik vond zijn muziek in het begin maar niks. Het was niet funky, het was bizar. Ik had het idee dat de hype rond Aphex niks met muziek te maken had. Ik bekeek het allemaal door de ogen van een zwarte man. De pers in Amerika sprak over techno als was het een fenomeen dat door blanken is uitgevonden. Dat nam ik persoonlijk op. Maar uiteindelijk heb ik Aphex ontmoet tijdens ATP in 2003 en ik zag dat hij gewoon zijn eigen ding deed zonder zich ergens wat van aan te trekken. Steve Beckett van Warp nam me mee naar een feest waar hij MC Hammer draaide. Ik kan die gast nu wel waarderen.
http://www.kindamuzik.net/dossier/detroit-techno/anthony-shake-shakir-voelt-zich-niet-te-goed-om-te-bedelen/20434/
Meer Detroit Techno op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/detroit-techno
Deel dit artikel: