Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Allereerst natuurlijk de jazzgrootheden. Graag geziene gast is Toots Thielemans [foto boven], de mondharmonicaspeler die op 87-jarige leeftijd nog overal ter wereld optreedt. Op de vrijdag neemt hij zijn kwartet mee om niet voor de eerste keer op het festival op te treden. Zo zijn er meer grootheden die al eens vaker op de affiche prijkten. Dit jaar zijn, net als vorig jaar, George Benson en Herbie Hancock weer van de partij. Benson zal dit jaar een ode brengen aan blueslegende Nat "King" Cole en Hancock, die vorig jaar nog stukken van Joni Mitchell speelde, speelt deze keer samen met de Chinese pianovirtuoos Lang Lang.
Zo heeft North Sea Jazz een reeks terugkerende grootheden. Gitaarvirtuoos Pat Metheny, dit jaar niet geprogrammeerd, speelde door de jaren heen al meerdere malen op het festival. Een echt opzienbarend optreden, zoals Ornette Coleman twee jaar geleden, is er deze keer niet. Wel opvallend is het solo-optreden van freejazzveteraan en pianist Cecil Taylor in een van de kleinere zalen op de vrijdag.
Publiekstrekkers
North Sea Jazz programmeert graag een aantal hedendaagse popartiesten als publiekstrekkers. vaak worden deze verfoeid door de jazzliefhebbers, omdat ze "met jazz niks te maken hebben." Toch zijn ze er ook dit jaar weer bij. Zeker op zondagavond is het raak, met Jamie Cullum, Adele en - als klapper op de vuurpijl - Seal, bekend van de ultieme zwijmelballade 'Kiss from a Rose'.
Ondanks de kritiek die dit jaarlijks weer oplevert, trekken dit soort namen altijd weer horden bezoekers en daarmee ook volle zalen. Vreemd is het dus zeker niet. Een opvallende, minder hedendaagse naam is die van popcomponist Burt Bacharach, die samen met Trijntje Oosterhuis en het Metropole Orkest zal optreden. Waarschijnlijk een artiest die zoveel pophits op zijn naam heeft staan, dat er bij vrijwel iedereen in het publiek toch minstens één keer een belletje moet gaan rinkelen.
Hedendaagse Jazz
Japan speelt een grote rol dit jaar. Maar liefst twee dagen is er een zaal met louter Japanse acts. Op vrijdag staat de zogeheten clubjazz centraal, met de kernwoorden dansbaar en energiek. Echt bont maakt SOIL & "PIMP" SESSIONS het met waanzinnig snelle, opzwepende jazz, allemaal aan- en afgekondigd door MC Pimp. Zondagavond is ingeruimd voor experimentele jazz. Een artiest om zeker naar uit te kijken is Otomo Yoshihide, van wie je werkelijk nooit weet wat je moet verwachten. Deze keer speelt hij met een sextet, met in de gelederen de uitstekende saxofonist Mats Gustafsson.
Ook bijzonder is de Jazz Rocks! thema-avond waar het Amerikaanse collectief Secret Chiefs 3 een snoeiharde mix zal brengen van metal, jazz, punk en Afghaanse volksliederen. Veelbelovend is vlak daarvoor het Nederlandse The New Earth Group, die in hoog tempo een fikse portie jazzrock zal laten horen.
Nederlandse Jazz
Sowieso zijn Nederlandse jazzartiesten, zoals altijd, goed vertegenwoordigd op North Sea Jazz. Benjamin Herman is op een groot podium geprogrammeerd en zal met zijn kwartet optreden. Trompettist Eric Vloeimans [foto hierboven] speelt meerdere malen, waaronder met zijn succesvolle project Gatecrash en in het bijna klassiek aandoende Starvinsky Orkestar. Saxofoniste Tineke Postma speelt met een volledig buitenlands kwartet en zal haar nieuwste cd in Rotterdam komen presenteren.
Soul en hiphop
In de programmering wordt ook altijd ruimte vrijgelaten voor hiphop en soul. Zo zal ex-A Tribe Called Questlid Q-Tip optreden met een liveband. Gezien de vele liefdevolle verwijzingen naar jazz in zijn teksten door de jaren heen moet dat wel goed zitten. De alomtegenwoordige Kyteman mag na zeer succesvolle optredens op Noorderslag en Pinkpop nu met zijn Hiphoporkest een jazzfestival platspelen.
Soul is er van, de ook vaker aanwezige, Erykah Badu. Haar vorig jaar verschenen album New AmErykah Part One, zeer minimaal geproduceerd door hiphopproducer Madlib, werd zeer positief ontvangen. Hopelijk weet zij zich te revancheren voor het mindere optreden drie jaar geleden. Naast de zeer eigenzinnige muziek van Badu, is er ook veilige soul van Amos Lee en James Hunter. Prima muziek voor de zwijmelromantici onder ons.
Wereldmuziek
Zeker de moeite waard om te gaan zien is Ethiopiques. Onder deze noemer verzamelde Francis Falceto Ethiopische jazz, en bracht deze uit in een 23 delen tellende albumserie. Op zondagavond speelt een sterrenformatie een aantal werken uit deze serie. In de gelederen hebben zij onder ander Getatchew Mekuria, die al eerder met het Nederlandse The Ex speelde, en Mahmoud Ahmed, een legende uit de Ethiopische jazzscene.
Ook Afrikaans - en ook goed - is de Tunesiër Dhafer Youssef. Na jarenlang op bruiloften te hebben gespeeld met een zelfgemaakte luit, had hij eindelijk genoeg geld om een echte te kopen. Dat heeft geresulteerd in een reeks succesvolle albums en het winnen van de BBC World Music Award. Hij speelt vol bezieling en valt vrijwel nooit tegen.
Met zo'n grote variatie in het programma is het eigenlijk onmogelijk om je te vervelen op het North Sea Jazzfestival 2009.
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=18823
Meer North Sea Jazz op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/north-sea-jazz
Deel dit artikel: