Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Je komt uit een domineesgezin. Met welke muziek ben je opgegroeid?
"Mijn ouders luisterden vooral naar klassieke muziek. Met name Beethoven, Bach en Händel. Ook had mijn vader veel oud materiaal van Johnny Cash, Bill Haley, maar bijvoorbeeld ook de soundtrack van West Side Story."
Was er veel muziek thuis?
"Nee, we zijn geen muzikaal gezin. Mijn broers, zusje en ik hebben uiteindelijk een brede muzieksmaak ontwikkeld. Naast wat we thuis hoorden, gingen we zelf op zoek. We houden van oude singer-songwriters zoals Bob Dylan, Loudon Wainwright III en Johnny Cash, maar genieten net zo van N*E*R*D of de beats van Timbaland. Als je die uitersten dan nog afwisselt met klassieke muziek, kun je volgens mij wel zeggen dat je een brede smaak hebt."
Wat was je eerste single of album?
"Mijn broers en ik hebben jarenlang muziek opgenomen van de radio. Met een cassetterecorder, hopend dat de dj er niet doorheen zou praten. Via vrienden kregen we de albums van Run-DMC en de Beastie Boys op cassettebandjes. Op mijn veertiende kocht ik samen met mijn oudste broer onze eerste eigen album, Power, van Ice-T."
Heb je favoriete artiesten?
"Eigenlijk niet. Afhankelijk van stemming en periode, luister ik naar Linkin Park, Antony and the Johnsons, Bob Dylan, Johnny Cash, Martha Wainwright, P. Diddy, Wu-Tang Clan, Pete Philly, Limp Bizkit en een goede nieuwkomer als Blaudzun, om maar eens een greep te doen uit mijn iPod-lijstje."
Frank Zappa vroeg zich ooit af 'does humor belong in music?' Om hem te parafraseren, 'does religion belong in music?'
"Muziek is het mooist als het vanuit een bepaalde noodzaak gemaakt wordt. De behoefte om iets te willen communiceren. Dat gaat voorbij het esthetische aspect. De manier waarop U2 en Johnny Cash dat doen, vind ik hier een goed voorbeeld van. Zij onderzoeken onzekerheden, proberen geloof en God te doorgronden. Maar het is ook goed dat er artiesten zijn, zoals bijvoorbeeld Marilyn Manson, die juist erg tegen religie ageren. En dan heb je nog maatschappelijk betrokken bands als Linkin Park en Rage against the Machine, die altijd wel religieuze en politieke onderwerpen aansnijden. Religie heeft dus, net als andere maatschappelijke onderwerpen, een belangrijke plaats binnen de muziekwereld."
Vind je het belangrijk dat er een - al dan niet religieuze - boodschap in muziek zit?
"Dan kom je terug bij die noodzaak. Ik merk dat ik daar gevoelig voor ben. Wat heb je mij, de wereld, te vertellen? Daarmee bedoel ik niet dat je via muziek anderen moet bekeren. Prikkelen, aan het denken zetten, daar gaat het om. Kafka zei ooit dat een boek als een vuistslag aan moet komen. Ik denk dat voor muziek hetzelfde geldt. Maar dat betekent niet dat ik nooit naar wat luchtigers luister."
Jerry Lee Lewis is ervan overtuigd dat hij naar de hel gaat door rock-'n-roll te spelen en Little Richard bekeerde zich eind jaren zeventig. Hoe kijk jij tegen de verhouding rock-'n-roll en religie aan?
"De interpretatie van religieuze boeken heeft een beeld gecreëerd van religie als juk. Rock-'n-roll schudde dat juk af. Maar de rock-'n-roll van bijvoorbeeld Elvis was wel gebaseerd op de oude gospelmuziek uit het zuiden van Amerika. Ik denk dat die muziek een reactie was op de foute kanten in de interpretatie, maar geen aanval op het geloof zelf."
Gelovigen putten troost uit hun geloof, veel mensen putten troost uit muziek. Zijn er voor jou overeenkomsten?
"Zeker. Het een sluit het ander ook zeker niet uit. Muziek, literatuur, film, kunst, het zijn allemaal uitingen die prikkelen en waar mensen zich mee identificeren. Prachtig dat we daaruit troost kunnen putten."
Ga je wel eens naar een concert?
"Ik ga eigenlijk alleen naar concerten van vrienden en kennissen. Of als ik er moet werken, zoals bij de 3FM Awards. Laatst was ik bijvoorbeeld nog bij optredens van Pete Philly, Blaudzun, De Jeugd van Tegenwoordig en Lange Frans en Baas B."
Je hebt een tijd in Amerika gewoond. Is er muziek die je specifiek met die periode associeert?
"Ik woonde daar een groot deel van de jaren negentig. Guns n' Roses, Nirvana, Pearl Jam en andere rock- en grungebands komen het eerst in me op. Maar toen maakten ook de commerciële rap en r&b hun opmars. Ik luisterde graag naar Nirvana en Pearl Jam. Maar als je dat te lang doet, word je droevig, dus wisselde ik het af met De La Soul of LL Cool J. Het mooie van muziek is dat je een genre kunt kiezen dat bij je stemming past.
Veel bands trokken langs de scholen als voorbereiding op hun grote tournee. Zo heb ik No Doubt en Sixpence None the Richer op school gezien en op andere scholen ook Blues Traveler, De La Soul of een legende als Buddy Guy. Toen de hiphop mainstream werd, viel het op dat veel van die witte jochies uit kleine plaatsen opeens Afrika-symbolen om hun nek hingen en de Afro-Amerikaanse subcultuur gingen kopiëren. Ironisch als je bedenkt dat Public Enemy en BDP juist heel boos waren op de Amerikaanse samenleving om hoe die met de zwarte bevolking omging."
Wat vind je van de artiesten die op de EO Jongerendag optreden?
"Het niveau vind ik de afgelopen jaren flink gestegen. Bij 3FM zit een club enthousiaste EO'ers die echt verstand hebben van muziek en geen genoegen nemen met onzinbands. Door hun inspanningen komen er steeds betere bands naar Nederland. Op X-Noizz, hun programma op 3FM, hoor je bijvoorbeeld P.O.D. of Disciple langskomen."
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=17036
Meer Arie Boomsma op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/arie-boomsma
Deel dit artikel: