Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
1. Locatie
De eerste lentekriebels en een keur aan artiesten van het meest diverse pluimage binnen een exotisch festivalsfeertje: dat Les Nuits Botanique sinds de verhuis van september naar mei een voltreffer is, behoeft geen betoog. Dit alles in een architectonische hoofdstedelijke parel gekoppeld aan een oase van rust (Kruidtuin) in het kloppend hart van Europa.
Behalve van 30 april tot en met 12 mei dus: dan nemen meer dan honderd artiesten verspreid over vijf locaties de honneurs waar. Het Koninklijk Circus bevindt zich op wandelafstand, het cultuurhuis Botanique zelf herbergt met Chapiteau, Orangerie, Rotonde en Witloof Bar nog eens vier locaties.
2. La Chanson Française!
Als Cultureel Centrum van de Franse gemeenschap Wallonië-Brussel is het niet meer dan logisch dat de Botanique een uitgebreide waaier van Francofone artiesten programmeert en presenteert. Kunst kent immers geen geografische grenzen of politieke barrières.
Dat het daarbij vaak gaat om namen die zowel in Parijs – ooit van de uitdrukking ‘als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel’ gehoord? – als in Montréal of Guadeloupe een superstatus genieten, maar in Vlaanderen nobele onbekenden zijn, vergroot de uitdaging voor de bezoeker. Dit jaar zijn in deze context onder meer Keren Ann [foto rechts], Olivia Ruiz, Miossec, Anaïs en rijzende sterren Katel en Abd Al Malik te bewonderen.
Het mes snijdt bovendien aan beide kanten. Zo wordt Les Nuits Botanique op de voet gevolgd door het gezaghebbende Franse rockblad Les Inrockuptibles en is er elk jaar een delegatie van Printemps de Bourges (gerenommeerd Frans lentefestival, dc) in de hoofdstad aanwezig. Het verklaart deels hoe Vlaamse artiesten als Zita Swoon of An Pierlé hun uitstekende reputatie in Frankrijk hebben opgebouwd.
3. Believe the Hype!
Het vermijden van commercieel gehaaide kleppers is sinds jaar en dag één van de voornaamste ankerpunten van Les Nuits Botanique. Liever fungeren de organisatoren als springplank voor artiesten die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken.
Het festival is hét geschikte opstapje naar de grote zomerfestivals, waar het voor dergelijke acts vaak alles of niets is en carrières gemaakt of gebroken kunnen worden. Cold War Kids, Shy Child, Shitdisco, Just Jack, The Rakes, Joakim en Bonde do Role zijn tijdens de komende editie onder deze noemer thuis te brengen.
4. Touareg
Door toedoen van Les Nuits Botanique hoeft u bij het weerklinken van het begrip Touareg voortaan niet meer aan een welbepaald automerk te denken. Touareg is de verzamelnaam voor een Berbers nomadenvolk met een leefgebied van Libië en zuidelijk Algerije tot Niger en Mali.
Hun schreeuw om autonomie is echter steeds de kop ingedrukt, met onophoudelijke guerrilla en bloedvergieten tot gevolg. In tijden dat de wapens er het zwijgen toe deden, was een gitaar in militaire trainingskampen het ultieme relaxatiemiddel. En gelukkig maar.
Het resultaat is de Tishoumarenmuziek, de bruisende sahelblues, waarvan Tinariwen, Tartit [foto links] en sinds kort ook Toumast de voornaamst exponenten zijn. Deze gewezen rebelliestrijders vermengen West-Afrikaanse ritmes met elektrische, meer Europees getinte gitaarinvloeden tot zompige woestijnmuziek.
Rest nog de vraag hoe ze in de Sahara in godsnaam een elektrische gitaar inpluggen? Misschien dat de thema-avond op 8 mei antwoord biedt.
5. Les Femmes s’en Mêlent
Met Parijs als epicentrum viert muziekminnend Frankrijk dit jaar de tiende verjaardag van Les Femmes s’en Mêlent, een rondreizende concertreeks dat enkel vrouwelijk talent presenteert. Kim Gordon, Cat Power, Isobel Campbell, Vashti Bunyan, Feist, Under Byen en vele anderen passeerden daar het voorbije decennium de revue.
Nu gaat het festival een spannende alliantie aan met Les Nuits Botanique. Op 7 mei ligt de focus met sets van de Ijslandse Hafdis Huld (ex-Gus Gus) en de Zweedse Frida Hyvönen op vrouwelijk schoon uit het Hoge Noorden. Ook Maria Taylor is van de partij, haar kun je kennen omwille van haar solomateriaal, als zangeres van Azure Ray of sinds kort gewoon als liefje van Conor Oberst (Bright Eyes).
De tweede conceptavond vindt plaats op 10 mei. Op de affiche staan Anaïs, die de term solo een geheel aparte invulling geeft, indieveterane Lisa Germano en Charline Rose, een Brusselse zangeres die je in het verleden ongetwijfeld reeds zag opduiken tijdens concerten van Calexico en Giant Sand. Aha, en u dacht dat Les Nuits Botanique in deze optiek stond of viel met de komst van Cat Power!
6. La Nuit Belge
Hoe kun je Belgische bands beter profileren naar de buitenwereld toe dan door ze op één avond te centraliseren of ze gewoon enkele podia cadeau te doen. Zie recente succesformules als 0110 of ABBOTA. Ook Les Nuits Botanique heeft lak aan taalgrens of huidskleur en plaatst op 11 mei zowel Vlaamse (onder andere Sioen, The Van Jets), Brusselse (Joshua) als Waalse artiesten (Sharko, , The Tellers) kriskras door elkaar.
Maar ook op andere festivaldagen treden een pak Belgische artiesten voor het voetlicht, waaronder Zita Swoon, Goose, Dez Mona, Saule, Patton en soy un caballo.
Op 8 mei wordt in de Orangerie ook het startschot gegeven voor de festiviteiten rond de tiende verjaardag van Hoover(phonic). De groep vertolkt er integraal haar veelgeprezen debuut A New Stereophinc Sound Spectacular. Allen onder het motto support your local scène, weet u nog?
7. Bota’Carte
Hét geschikte alibi voor wie zoveel mogelijk concerten wil bijwonen voor zo weinig
mogelijk geld. Houders van een Bota’Carte krijgen gedurende het hele jaar door 3 € korting op de voorverkoopprijs van een concert. Daarnaast mogen zij één concert naar keuze gratis bijwonen, is er een regelmatige kans op het winnen van nog meer tickets en wordt je op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen binnen de
Botanique.
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=15325
Meer Les Nuits Botanique op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/les-nuits-botanique
Deel dit artikel: