Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Als je niet zo goed luistert naar het eerste nummer van Sound Travelling, het debuutalbum van Shinedoe, lijkt het alsof je de Amsterdamse technoproducer door de track heen hoort lachen. Bij nadere bestudering blijkt de genotskreun echter een sample van een oude acidplaat. Toch is die lach exemplarisch voor het afgelopen jaar van de van oorsprong Nigeriaanse (familienaam: Chinedum Nwosu). Het leven lacht haar toe.
“Ik had niet verwacht dat ik het, ondanks de release van mijn album, zo druk zou hebben. Elke week heb ik wel ergens een interview, vooral veel in het buitenland. Het lijkt wel of er een energie in de lucht hangt, waarbij iedereen nu iets van me wil.”
Ze wordt welhaast verlegen van al die aandacht. Terwijl ze nog niet zo lang geleden tijdens feesten aan de rand van de dansvloer stond om dj’s te observeren. Tegenwoordig worden haar eigen platen door Villalobos en Hawtin gedraaid en gemixt.
Een verklaring voor deze ommezwaai heeft ze niet. “Het enige dat ik erover kan zeggen, is dat mijn muziek mensen aanspreekt. Het is wel heel hard gegaan vanaf dat ik begon met produceren. Ik bedoel, mijn eerste release is meteen een hit. Door die release word ik steeds vaker in het buitenland gevraagd. In Berlijn, Londen en Moskou staan de producers langs de kant naar mij te kijken. Dat is echt een ommezwaai. Mensen komen nu kijken naar wat ik draai en zijn benieuwd wat mijn sound is. Ze zijn fan.”
Vertrouwen winnen
Wie bij een set van Shinedoe is geweest, is ongetwijfeld één van haar zusjes tegen het lijf gelopen op de dansvloer. Het is een geruststellende gedachte dat er maar liefst vijf zusjes Nwosu rondlopen. In chronologische volgorde: Ada (32), Chinedum (31), Nkechi (29), Chidi (26) en Eberechi (24).
“Ondanks dat we allemaal in Amsterdam zijn geboren, liggen onze roots in Nigeria. Ik ben daar twee keer geweest. We hebben daar nog heel veel familie. Nichtjes, tantes en ooms. Daar ligt een deel van ons.”
Zonder uitzondering bewegen de zusjes zich op het creatieve vlak. Zo volgt Eberechi (zie foto) een modeopleiding tot styliste. Het mes snijdt bij de meisjes Nwosu zo aan twee kanten. Chinedum verzorgt de muziek bij de modeshows van haar jongste zus. “We gaan zeker al onze krachten eens bundelen,” zegt Shinedoe. “We gaan allemaal voor onze passie en we zijn allemaal harde werkers.”
Muziek is het ding van Shinedoe. Sinds de jaren negentig beweegt ze zich in de elektronische muziek. Eerst als danseres bij Quazar en Warp, later als dj in de VIP-club in Paradiso. Ondanks dat ze verschillende muziekstijlen weet te waarderen, staat techno het dichtst bij haar.
“Techno heeft veel verschillende stijlen: Detroit, minimal, acid, techhouse. Maar welke stijl je ook hebt, het is puur. Puurder dan techno krijg je het niet. Je hebt als dj invloed. Je maakt een verhaal met de muziek. Hoe kun je mensen meenemen en tegelijkertijd tevreden houden? Je moet het vertrouwen zien te winnen. Je kan denken: ik ga gewoon mijn ding doen, lekker pieken, terwijl de mensen helemaal geen puf hebben om te dansen. Het is belangrijk om te kijken, te voelen.”
Groove en soul
De vraag of ze gewoon mazzel heeft gehad of dat de tijd om een Shinedoe vraagt, zal waarschijnlijk immer onbeantwoord blijven. Haar stijl van draaien is sinds de jaren negentig in ieder geval wezenlijk geëvolueerd.
“In het begin draaide ik van alles. Van garage en deephouse tot progressive. Op een gegeven moment ben ik me gaan specialiseren in de minimale Detroittechno. De stevigere dingen. En hoewel ik ervan hield om af te wisselen, werd ik steeds vaker op feestjes geboekt waar ik steviger moest draaien.”
En zo wordt Shinedoe steeds meer geassocieerd met techno. Met haar is de stroming de laatste tien jaar wijdverbreid. Een tendens die ze toejuicht.
“Ik ben blij dat er de afgelopen jaren veel is veranderd. Technopubliek is niet alleen meer van het doorgaan en elk uur dezelfde loop. De mensen staan open voor diepere dingen. Het mag allemaal wat spannender. De laatste tweeënhalf jaar draai ik wat ik zelf wil, zolang er maar groove en soul in zit.”
De mensen weten inmiddels wat ze kunnen verwachten. Shinedoe houdt van diepe en warme dingen met hier en daar wat vocals. “Maar af en toe een uitstapje, zal ik altijd blijven doen, want nu wordt dit sneller geaccepteerd.”
Identiteit
De laatste twee jaar is Shinedoe fulltime met haar muziekcarrière bezig. Haar dj-sets zijn veelal van een hoge kwaliteit en na de release van Sound Travelling is de animo voor haar verschijnen alleen nog maar groter worden. Ook op het album komt haar voorkeur voor verschillende stijlen duidelijk naar voren.
“Er zullen vast wel mensen zijn die het niks vinden, maar de meeste mensen die ik spreek, vinden het echt te gek. Wat ik heb geprobeerd te doen, is dansvloergeoriënteerd. Dat is een bewuste keuze. Lekker diep en met verschillende stijlen. ‘Peacemaker’ is heel diep, beetje gefreakt en met een Detroitvibe. ‘Global Warning’ is ook gefreakt, maar heeft duidelijke drum’n’bassinvloeden. ‘Afrotronic’ is dan weer heel vrolijk. Ik heb verschillende stijlen geprobeerd. Niet echt één ding, geen hokjes. Elk nummer moet zijn eigen identiteit hebben. Ik wil niet een set doen of een album maken met alleen dezelfde nummers. In de basis wel natuurlijk: groove en een gevoel. Toch heeft elk nummer zijn eigen verhaal en neemt het je mee op een andere reis.”
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=14531
Meer Shinedoe op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/shinedoe
Deel dit artikel: