Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
BILL MONROE AND HIS BLUE GRASS BOYS| THE ESSENTIAL (Sony, 1992)
‘Blue Moon of Kentucky’ was Elvis’ tweede rock ‘n’ roll song. Zijn muzikanten Bill Black en Scotty Moore geloofden niet dat Elvis’ versie van het Bill Monroe-origineel uit 1946 ooit geaccepteerd zou worden. Monroe hoorde Elvis en dook meteen met zijn Blue Grass Boys de studio in om ook een snelle uitvoering op te nemen. Tegenwoordig is bluegrass opnieuw een inspiratiebron voor roots-muzikanten, denk aan het immense succes van de film en soundtrack O Brother, Where Art Thou? en mafketels als Hayseed Dixie die alles tot bluegrass vermalen. Niet verbazingwekkend dat Bill Monroe, de revolutionaire pionier van de bluegrass, weer in het midden van de belangstelling staat. (RB)
HANK WILLIAMS | 40 GREATEST HITS (Polygram, 1990)
In ongeveer zes jaar tijd schreef Hank Williams een oeuvre bij elkaar dat geldt als de belangrijkste collectie countrysongs. In 1978 werden veertig van deze songs achter elkaar gezet op 40 Greatest Hits, misschien wel de beste verzamelplaat ooit. Tegenwoordig kun je voor het verzamelde werk van The Hillbilly Shakespeare beter terecht bij de veel duurdere, tiendelige box The Complete Hank Williams, want de kans is groot dat je na een aantal luisterbeurten alles van de geplaagde zanger uit Montgomery, Alabama in huis wilt halen. 40 Greatest Hits gaat van ‘Move It Over’ tot ‘I Saw the Light’ en bevat louter nummers die nog steeds overal gespeeld worden.(RB)
VARIOUS ARTISTS| THE ANTHOLOGY OF AMERICAN FOLK MUSIC (Smithsonian Folkways, 1997)
In 1952 verschenen drie dubbelelpees, elk met een eigen thema (ballads, social music en songs) en een eigen kleur hoes (respectievelijk groen, rood en blauw). Deze Anthology of American Folk Music, samengesteld door de destijds negenentwintigjarige Harry Smith, bevat vierentachtig songs uit wat The Old Weird America is gaan heten. In tegenstelling tot Alan Lomax, maakte Smith geen veldopnamen, maar verzamelde hij 78-toeren platen uit de periode 1927 tot 1935. Een compilatie die even divers als samenhangend is en net zo invloedrijk als de Anthology zal waarschijnlijk nooit meer gemaakt worden. (RB)
THE CARTER FAMILY | IN THE SHADOW OF THE CLINCH MOUNTAINS (Bear Family, 2000)
Het complete werk van The Carter Family is bijeengebracht in een prachtig verzorgde boxset van het Duitse Bear Family. Waarom In the Shadow of Clinch Mountains zo belangrijk is? “It is the single most important event in the history of country music,” aldus Johnny Cash en daar is geen woord Spaans bij. Wie van zijn of haar vakantiegeld tweehonderd euro opzij legt, heeft een leven lang plezier van het onwaarschijnlijk constante en boeiende oeuvre van dit drietal uit Virginia. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven voor handen, zoals de twee kleinere doosjes onder de titel Volume 1 (tot 1935) en Volume 2 (vanaf 1935). Verplichte kost. (RB)
WOODY GUTHRIE | DUST BOWL BALLADS (Buddha/BMG, 2000)
Woody Guthrie neemt op 26 april 1940 in één dag tijd de Dust Bowl Ballads op voor de platenmaatschappij RCA Victor. Het gros van de veertien folksongs heeft hij vanaf 1935 geschreven. Alleen de laatste twee songs: Tom Joad deel 1 en 2, zijn moetjes. Victor hoopt dat de plaat meelift op het succes van John Steinbeck´s roman ´The Grapes of Wrath´ en de gelijknamige film van John Ford. De ballads worden in eerste instantie uitgegeven op twee platen met ieder zes nummers. Pas in 1964 worden alle veertien nummers op één plaat uitgegeven. De songs vertellen het verhaal van de ´Dust Bowl Refugees´; dat zijn kleine boeren en arbeiders die in de jaren ´30 door stofstormen gedwongen zijn hun huizen te verlaten en vervolgens naar California vluchten. Guthrie´s zingt zijn country-folk-bluessongs met een lijzige, melancholische praatstem. Zijn stem in combinatie met de scheurende harmonica en zijn kenmerkende ´picking ´n strumming´ op gitaar vormen een prachtige combinatie. De teksten zijn strijdbaar, puntig en poëtisch: elk woord is raak. Een must voor elke roots-liefhebber. (JM)
ROBERT JOHNSON | THE COMPLETE RECORDINGS (Sony, 1990)
Deze dubbel-cd bevat zo ongeveer elk nummer dat de legendarische blueszanger ooit heeft opgenomen. Daarmee is het in de loop der jaren een soort van heilige graal voor talloze bluesliefhebbers en muzikanten geworden. De opnames stammen uit 1936 en 1937. Het verhaal gaat dat Johnson zijn nummers niet wilde opnemen in het bijzijn van technici. Daarom zong hij zijn liedjes in een kamer, terwijl het opnameproces een deur verder geschiedde. Bijna 70 jaar later heeft de muziek nog niets ingeboet aan haar spookachtige intensiteit. Johnson’s gitaarspel is weergaloos, maar opvallender is zijn zang. Ten tijde van de opnames was Johnson zo’n 25 jaar oud, maar als je de muziek beluistert heb je het idee naar de laatste wanhopige hartenkreten van een bejaarde man te luisteren. (BB)
BESSIE SMITH | THE ESSENTIAL BESSIE SMITH (Sony, 1997)
Eén van de meest legendarische vertolksters van de Blues is Bessie Smith. Onder de hoede van die andere vrouwelijke blueslegende Ma Rainey begon ze in de jaren ’10 van de vorige eeuw aan haar carriere. Snel streefde ze haar leermeester voorbij en verworf de titel Empress of the Blues. In 1923 tekende ze een contract bij platenmaatschappij Columbia, waar ze samenwerkte met de grootste namen uit die tijd. In 1937 overleed ze, op 43-jarige leeftijd. Deze lijvige dubbel-cd is een prima introductie in de muziek van één van de grootste zangeressen ooit. (BB)
Tekst: Ronald Besemer, John Min en Bart Breman
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=10001
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: