Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Twang, americana, No Depression, alternatieve country of kortweg roots. Er zijn vele namen waarmee de intellectualisering binnen de countrymuziek aan te duiden is. De term ‘alt. country’ heeft vanaf begin jaren negentig de meeste zeggingskracht gekregen. Dit ter aanduiding van een muziekgenre dat zich, reeds een aantal decennia, tegen de commerciële Nashville Sound keert. Americana is echter een goede tweede geworden. Zonder meer vanwege het feit dat deze term de muzikale vorm van de muziek het beste weet te omschrijven. Americana wordt doorgaans gebruikt als verzamelnaam - of containerbegrip? - om alle van oorsprong Amerikaanse muziekstijlen mee aan te duiden. Rock-n’-roll, rockabilly, country, blues, surf; het kan allemaal tot americana behoren. Het feit dat de veelal uit Austin in Texas afkomstige muziek americana wordt genoemd, is te danken aan het gegeven dat americana geen pure blues, rock ‘n’ roll of rockabilly is, maar dwarsverbindingen tussen de verscheidene stijlen weet te leggen. Het is dit mixen van stijlen dat americana uitdagend, vernieuwend, avant-gardistisch en soms controversieel maakt.
Dat de vertegenwoordigers van de Austin-sound, om nog maar eens een nieuwe term te introduceren, in de marge van de countrymuziekwereld een eclectische muziekstijl weten te creëren, mag dus duidelijk zijn. Maar hoe zit dat eigenlijk bij de liefhebbers? Hebben de Nederlandse americanaliefhebbers een net zo uiteenlopende smaak? Of zijn er toch een aantal grootheden binnen de americana aan te wijzen, die ook onder de Nederlandse americanaliefhebbers bijzonder populair zijn? En, wie zijn dat dan?
Ook ik werd gegrepen door deze vraag en kreeg de kans een antwoord te vinden tijdens het uitvoeren van mijn doctoraalscriptieonderzoek naar de ontwikkeling van de smaak voor americana van de Nederlandse americanaliefhebbers. Ik kon het niet laten deze liefhebbers op Blue Highways 2005 even in te laten vullen wat hun favoriete americana-artiesten van het moment zijn. Hoewel deze vraag achteraf voor mijn onderzoek nog uitstekend van pas bleek te komen, kwam het stellen van deze vraag in eerste instantie puur uit nieuwsgierigheid voort. Omdat lijstjes altijd leuk zijn om te bekijken en ik de resultaten met het Americanapubliek wil delen, presenteer ik hieronder de top-20 van de meest favoriete americanamuzikanten en -bands van het moment (de getallen tussen de haakjes geven het aantal keer dat de artiest genoemd is weer):
1. Steve Earle (43)
2. McGarrigle sisters (24)
3. Lucinda Williams (23)
4. Emmylou Harris (22)
5. Gillian Welch (17)
6. Johnny Cash (15)
6. Greg Trooper (15)
8. Ryan Adams (14)
8. Gram Parsons (14)
8. Fred Eaglesmith (14)
11. Mary Gauthier (13)
12. Wilco (13)
13. Townes Van Zandt (12)
13. Son Volt (12)
13. The Jayhawks (12)
14. Alison Krauss (11)
14. Tom Russell (11)
14. Buddy Miller (11)
19. Slaid Cleaves (10)
20. Eliza Gilkyson (10)
Bron: ‘Witte Boorden en Spijkerjasjes: een onderzoek naar de ontwikkeling van de smaak voor americana’, Erasmus Universiteit Rotterdam, 2005.
Opvallend aan deze lijst is allereerst dat de bias van tijd en plaats waarop gemeten is, duidelijk is waar te nemen. Het is zeer de vraag of Eliza Gilkyson, Tom Russell en vooral de gezusters Anne en Kate McGarrigle in een top-20 zouden verschijnen als zij niet net die dag het podium in Vredenburg hadden betreden. Sterker nog, als zij er niet stonden, waren ze hoogstwaarschijnlijk niet eens in de lijst beland. Verder: over de doden niets meer dan goeds, lang leve de emancipatie, bedenk bijvoorbeeld dat americanaliefhebbers vooral mannen zijn. Slobberbone is schandalig snel vergeten en wordt slechts vijf keer als favoriet genoemd en Steve Earle is de onbetwiste hardcore troubadour!
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/various-artists-2447/steve-earle-blijft-de-onbetwiste-troubadour/10952/
Meer Various Artists op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/various-artists-2447
Deel dit artikel: