Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wie zijn ze?
Vijf totaal verschillende persoonlijkheden lopen elkaar in 1986 tegen het lijf in het Utrechtse jongerencentrum Vrije Vloer. Daar komen muzikanten bijeen om wat te jammen en het vooral gezellig te hebben. Zo ook bassist Silly Sil (Silvano Matadin), drummer Magic Stick (Michel Schoots) en gitarist Tres Manos (René van Barneveld). Ook Arjen de Vreede hangt in Utrecht rond. Als dj DNA is hij één van de pioniers van het scratchen en mixen van platen.
Samen met een blazersectie gaan ze jammen en treden ook op. Als later de Amsterdamse rapper Rudeboy (Patrick Tilon) zich bij het gezelschap voegt, is Urban Dance Squad geboren. De blazers vertrekken al snel en ook de toen nog aanwezige tweede rapper [P1] geeft er de brui aan.
Het tot vijftal gereduceerde gezelschap treedt veel op. De liveshows zijn bijzonder sterk en ze maken snel naam in binnen- en buitenland. Zelfs in de Verenigde Staten lukt het Urban Dance Squad om een voet aan de grond te krijgen. Ze mogen in 1989 spelen op het invloedrijke New Music Seminar in New York. Daar maakt de band zo’n verpletterende indruk dat ze het jaar erop de openingsact zijn: de belangrijkste spot van het festival.
Urban Dance Squad speelt daarna over heel de wereld en overtuigt overal. Met ‘Deeper Shade of Soul’ scoren ze een hit en halen in de Verenigde Staten nummer 21 in de ‘Billboard Top 100’. Alle grote festivals in Europa worden plat gespeeld, de band wint de popprijs en wordt één van de grootste bands van Nederland.
Wat deden ze?
Een explosieve mix maken van zo ongeveer alle muziekstijlen. Hardcore, reggae, ska, punk, rap, hiphop, ska, funk en rock: Urban Dance Squad maakt de ultieme crossover. Mede dankzij de scratchkunsten van dj DNA maakt Urban Dance Squad muziek die nog niet eerder gemaakt is. Natuurlijk zijn er al funky rockbands als Fishbone en Red Hot Chili Peppers, maar de ‘Squad’ is anders. Urban Dance Squad is even divers als de bandleden zelf: de combinatie van de verschillende rassen, achtergronden en interesses zorgen voor een uniek geluid. De normale bandbezetting (bas-gitaar-drums) leggen een rockende basis, de draaitafels voegen het dance-element toe en de raps van Rudeboy zorgen voor de hiphopinvloeden. Ook de teksten zijn sterk: qua uitspraak (eindelijk eens geen Van Mierlo of Lubbers-Engels), maar ook inhoudelijk.
De eerste twee platen Mental Floss for the Globe (1989) en Life ‘n’ Perspectives of a Genuine Crossover (1991) zijn klassiekers en worden gezien als mijlpalen in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Geen nummer klinkt hetzelfde, maar het geheel is altijd opzwepend, krachtig en swingend. Na deze twee mokerslagen vertrekt de bepalende dj DNA en komt Urban Dance Squad met Persona Non Grata (1994), waar de band een minder gevarieerd maar sterk funkrockgeluid neerzet. De ‘Squad’ klinkt harder dan ooit, al is het eigenzinnige er wat vanaf. Demagogue wordt wel een culthit en zorgt voor een kleine aardbeving op Pinkpop.
Daarna vervreemdt de band zich nog verder van hun oorspronkelijke geluid. Er ontstaan soms zelfs echte liedjes als Rudeboy op Planet Ultra gaat zingen. Het album wordt niet al te positief ontvangen en Urban Dance Squad lijkt zoekende. Als in 1999 dj DNA zich weer bij de band voegt, vindt de band zijn geluid opnieuw uit. Het derde album Artantica ligt qua stijl in lijn met de eerste twee succesalbums, maar is tegelijkertijd meer to the point en bevat meer power.
Waarom waren ze zo goed?
Door het unieke geluid en de uitstekende liveshows is Urban Dance Squad misschien wel één van de meest invloedrijke Nederlandse bands. Het is geen geheim dat bands als Rage Against The Machine en 311 zeggen beïnvloed te zijn door de energieke optredens en het geluid van de Nederlanders.
Rage Against The Machine speelt weer een grote rol bij de doorbraak van de nu-metal. Bands als Deftones, Limp Bizkit en Slipknot hebben allemaal een dj in de gelederen, iets waar Urban Dance Squad ooit mee begon. Daarnaast mengen ze rock en metal met hiphopgrooves en raps, wat de ‘Squad’ in 1986 al in de Utrechtse Vrije Vloer deed.
Bovendien is Urban Dance Squad live een hele belevenis. In de begindagen zijn er de gedurfde jamsessies en later de strakke optredens als band. Wanneer dj DNA vertrekt, ligt de nadruk meer op retestrakke funkrock, waarbij de groove zorgt voor springende meutes. Op de plaat Beograd Live is te horen hoe de band klinkt rond 1996, toen ze tourden met U-gene (van Oh-Jay) als toetsenist. Het echte venijn is eraf, zo lijkt het. De zompige keyboardgeluiden zijn toch wat anders dan de opzwepende scratches en samples van dj DNA.
Dat blijkt als de dj weer terugkeert tijdens de Artanticatour in 1999. Urban Dance Squad gaat weer tekeer als vroeger. Rudeboy krijgt nog wat kritiek als hij bijalle optredens – van bloedhete zaaltjes tot het Pinkpoppodium- in militaire outfit verschijnt, compleet met helm, camouflage, drinkflessen en mitrailleur. Maar ach, explosief is het altijd al geweest.
Wat gebeurde er toen?
Na de Antarticatour heeft gitarist Tres Manos er genoeg van. Hij stapt uit de band en al snel heft Urban Dance Squad zich op. Tres Manos gaat slidegitaar spelen in de rootsformatie The Yearlings en Magic Stick richt zich op het produceren voor andere bands. Intussen speelt Rudeboy ook in de eerste bezetting van Junkie XL, maar stopt nog geen jaar later en keert terug met zijn nieuwe band L.E.O.G. (League Of Extra Ordinary Gentlemen), waar ook dj DNA nog een tijdje in meespeelt. L.E.O.G. komt nooit echt van de grond. In 2005 probeert hij het nog even met Servants Of The Servants, maar ook hier horen we helemaal niets meer van.
In 2005 vervalt de licentiedeal met Virgin, waar Urban Dance Squad zijn laatste albums bij uitbracht. De deur voor een verzamelalbum staat wagenwijd open. Platenmaatschappij Sony heeft de eer. En als we dan toch bezig zijn: waarom die andere zak ook niet vullen door een festivaltour te doen? Cynisch? Misschien. De Squad is aan zet. Dj DNA is er niet bij, maar ook zonder hem moet Urban Dance Squad in staat zijn te bewijzen dan het niet (enkel) om het geld te doen is.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/urban-dance-squad/onvoltooid-verleden-tijd-urban-dance-squad/13639/?newwindow=true%2Fmailmailmail%2Fmail%2Fmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmailmail
Meer Urban Dance Squad op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/urban-dance-squad
Deel dit artikel: