Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
RANGDA
Met de net verschenen tweede plaat Formerly Extinct op zak, tekent deze supergroep present voor een concert dat bol zal staan van zowel psychedelische improv-rock als avant-noise. Melodie wordt scherp in het vizier gehouden en vooral de indrukwekkende drumpartijen van Chris Corsano doen te oren nog nader spitsen. Wegdromen en door elkaar geschud worden tegelijkertijd op zeker dus.
THOMAS ANKERSMIT
Vanuit zowel Berlijn, als Amsterdam werkt multi-instrumentalist Thomas Ankersmit op het smalkoord tussen elektronica en akoestisch materiaal; in zijn geval de altsaxofoon. Op Ash International verscheen al het bezwerende Live in Utrecht en ook de samenwerkingen met Phill Niblock en Kevin Drumm spreken boekdelen.
KK NULL
Japan heeft een naam groot te houden in de hoek van extreme noise en dito experiment. Natuurlijk heb je daar Merzbow voor die dan ook van de partij is op Supersonic. Wie nog nooit iets van hem gehoord heeft, mag zich de oren laten uitspuiten. Anders zorgt hij daar zelf wel voor. KK Null komt ook uit Tokyo en weet naast noise ook raad met meer rockende klanken en even gemakkelijk gaat hij over op verrassend kalme muziek. Wat bij KK Null in ieder geval voorop staat, is werken buiten geijkte patronen of voorspelbaarheid.
TIM HECKER
De Canadese meester van de textuur, gekoppeld aan dynamisch gebruik van veranderende volumes, brengt enigmatische kruisbestuivingen tussen noise, dissonantie en opvallend behapbare melodie. Ravedeath mag wat dat betreft een aanrader genoemd worden, vooral ook in het gelukkige huwelijk tussen digitaal en organisch bronmateriaal.
BODY/HEAD
De films van Catherine Breillat zijn niet bepaald materiaal om gezellig met je (schoon)ouders te gaan bekijken, maar ze lagen wel degelijk aan de grondslag qua inspiratie voor Bill Nace en Kim Gordon die zich gezamenlijk tooien met de naam: Body/Head. Wat je niet verwacht, staat centraal voor deze twee en Gordon heeft ook naast Sonic Youth immers al bewezen meer dan genoeg verbazingwekkend experiment in haar mars te hebben. Tussen noise, rock en een zekere mate van performance art belooft Body/Head dan ook een onuitwisbare indruk op net- en trommelvlies achter te laten.
GOAT
Vreemde kostgangers weet Supersonic Festival altijd ergens vandaan op te duikelen. Pekko Kappi bijvoorbeeld of Alexander Tucker die in een Yeti-pak optrad vorig jaar. Vanuit de diepste en donkerste krochten van Zweden komt het collectief genaamd Goat. Wie schetst dan ook de verrassing wanneer zij loodzware afro-psychedelica blijken te spelen, met meer dan stuwende percussie. Goat mag de boeken in als een van de bands om dit jaar in de smiezen te houden, want onbekend zou zo maar eens heel erg bemind kunnen worden na dit optreden.
HYPE WILLIAMS
Geheimzinnigheid omringt Hype Williams, niet in de laatste plaats omdat het vinden van een normale foto van deze artiesten geen gemakkelijke opgave is. Allerlei verhalen doen de rondte, maar de oren worden vooral gespitst omdat het werk een cocktail is van bekende geluiden en toch heel erg nieuw weet over te komen. Geluidterreur van de soort die Throbbing Gristle tot legendarische hoogten heeft weet te brengen, komt in gedachten. Laat dat nu eens bepaald een grote aanbeveling zijn.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/supersonic-festival/de-7even-van-supersonic-2012/23311/
Meer Supersonic Festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/supersonic-festival
Deel dit artikel: