Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
1. Samenstelling van je team
Veel popquizzen worden in teamverband gespeeld. Jij bent degene met de meeste kennis in je team, dus zorg ervoor dat je wat hebt aan je medespelers. Werp jezelf op als teamcoach en zet de samenstelling naar je hand.
Tip: Aan vrienden en leeftijdsgenoten met dezelfde muzieksmaak heb je niets. Vraag je vader, moeder, oom, neefje of kleine zusje in je team. Zo ga je ook scoren op vragen over respectievelijk Pink Floyd, The Carpenters, Ronnie Tober, Mental Theo en Slayer. Dat ze verder niets weten maakt niet uit, dat ene juiste antwoord maakt vaak het verschil. Zorg voor voldoende pinda's en worst op tafel, anders gaan ze zich vervelen. Hanteer te allen tijde zelf de pen.
2. Kennis is macht?
Vergeet het maar: als connaisseur maak je geen schijn van kans tijdens een popquiz. Prachtig dat je alle bootlegs van Frank Zappa op chronologische volgorde uit je hoofd kent, of alle teksten van CocoRosie, maar daar ga je niet over bevraagd worden. De smaak van de samensteller is zelden die van jou.
Tip: Probeer er achter te komen wie de quiz samenstelt en google hem *). Achterhaal welke concerten de samensteller recentelijk bezocht heeft, clips van welke bands hij heeft gedeeld op de sociale media en wat voor bandshirts hij draagt op foto's. Over die bands ga je vragen krijgen.
*) Popquizzen worden zelden door vrouwen gemaakt; die hebben wel wat beters te doen dan verkapte verplaswedstrijdjes organiseren.
3. Geluidsfragmenten
Popquizsamenstellers met weinig fantasie gaan voor een quiz met enkel audiofragmenten. Maar ook creatievere makers doen altijd wel iets met intro's of korte stukjes muziek. Vaak nét te kort om onder tafel Shazam het herkenwerk te laten doen.
Tip: oefening baart kunst. Songpop is beschikbaar als audiofragmentenraadspelletje op alle smartphones en Facebook. Speel het in de weken voorafgaand aan de quiz tegen je teamgenoten om in de gekste categorieën binnen twee seconden nummers te kunnen herkennen.
Additionele tip: Geluidsfragmenten bevatten zelden de titel van het nummer. Met name bij de wat bekendere nummers hebben deelnemers de neiging hardop door te zingen om zo tot de titel van het liedje te komen ("hudududuhuduuh...nodder brick in the wall"). Let dus goed op wat andere teams doorneuriën. Weet je zelf direct de titel al, zing of neurie dan hardop een compleet ander nummer om verwarring te scheppen.
4. Toegestane middelen?
Het gebruik van smartphones en andere hulpmiddelen is meestal niet toegestaan. En dat terwijl internet er nou juist voor bedacht is om het leven te vereenvoudigen.
Tip: Als Wikipedia, Shazam en hulplijntjes whatsappen verboden is, laat dan één van je minder muzikaal begaafde teamgenoten de andere teams in de gaten houden. Zodra iemand maar naar z'n Smartphone kijkt, direct "Hij zit te internetten!" roepen en je tegenstander heeft strafpunten te pakken, wat het voor jou als eerlijke kandidaat een stuk makkelijker maakt.
5. Notuleren
Veel popquizzen worden opgeleukt met videofragmenten. Als niet expliciet gemeld is dat er na de clip een inhoudelijke vraag komt ("welke kleur beenwarmers droeg Janet Jackson?"), negeer dan deze filmpjes en concentreer je op de nog onbeantwoorde vragen.
Tip: wanneer je het antwoord op een vraag niet direct weet, schrijf dan in een paar steekwoorden de vraag op. Tijdens een rustig moment kun je de onbeantwoorde vragen nog eens teruglezen en de kans is groot dat het antwoord je alsnog te binnen schiet. Geinige filmpjes kijken kun je thuis ook.
6. Stukjes en beetjes
Nog moeilijker dan korte geluidsfragmenten zijn uitsneden van platenhoezen. Dat guitige babykoppie in een bloem herken je in één oogopslag als Pablo Honey, maar bij de neus van Phil Collins de juiste albumtitel bedenken is een stuk lastiger.
Tip: Blokkeer met je hand een deel van je gezichtsveld, zodat je van een samengestelde platenhoes alleen dát stukje ziet waarop je je wilt concentreren. Je zit er misschien wat vreemd bij met je handen voor je gekantelde gezicht, maar goed voor de dag komen is wel het laatste waar je aan hoeft te denken tijdens een popquiz.
7. Beter iets dan niets
Het nakijken van een popquiz gebeurt meestal door de samensteller en enkele hulpjes. Nakijken kost meer tijd dan beschikbaar is en daar kun je je voordeel mee doen. Formulieren waarop weinig staat ingevuld zijn snel nagekeken.
Tip: geef de jury wat te doen. Vul bij iedere vraag een antwoord in. Je voert daarmee de druk op bij de nakijkers en foutjes worden sneller over het hoofd gezien. In een enkel geval kun je met een stellig antwoord (hoofdletters, onderstreept) de jury in verwarring brengen waarmee je het voordeel van de twijfel kunt forceren. Afhankelijk van het fanatisme van de jury kunnen lollige antwoorden ook in je voordeel werken. Soms waardeert en beloont de jury grapjurkerigheid. En zo niet dan heb je in ieder geval laten zien gevat te zijn.
Bonustip: ga achteraf nóóit in discussie met de jury. Het is tenslotte maar een spelletje.
Foto's van deelnemers en jury zijn gemaakt bij een popquiz in W2 door Diana Broeders
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/popquiz/7-tips-voor-het-winnen-van-een-popquiz/23835/
Meer Popquiz op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/popquiz
Deel dit artikel: