Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Jack Johnson: Beach Boy
Nederlanders krijgen een fiets als ze een paar jaar oud zijn. Jack Johnson (30) wordt geboren aan de noordkust van het eiland Oahu (Hawaii) en daar is de surfplank het meest populaire vervoermiddel. Logisch dus dat Johnson al op jonge leeftijd de golven probeert te bedwingen. Vanaf zijn derde levensjaar begint hij met surfen en als hij vijf is, krijgt hij een eigen surfplank, waarmee hij elke dag de beste golven uitzoekt. Misschien had u hem liever toen al kopje onder zien gaan, maar helaas: dat surfen gaat hem best aardig af. Op zijn zeventiende is Johnson al surfkampioen en heeft hij een contract van het merk Quiksilver op zak.
Dat lijkt opzienbarend, maar voor iemand van Hawaii is dat bijna de normaalste zaak van de wereld, zegt Johnson in interviews. Maar dan gaat hij toch kopje onder. Als hij in de buurt van zijn huis aan het surfen is, wordt hij van zijn plank gegooid en knalt hij met zijn hoofd tegen een koraalrif. Zijn voortanden worden uit zijn mond geslagen; in het ziekenhuis moet een stuk koraal uit zijn schedel worden verwijderd en krijgt hij meer dan 150 hechtingen in zijn mond en voorhoofd. Dat hij even niet meer mag surfen spreekt voor zich, dus gaat Johnson op zoek naar een ander tijdverdrijf. Muziek maken, bijvoorbeeld.
Jack Johnson: filmmaker
Over die muziek later meer, want in eerste instantie lijkt er voor Johnson een carrière als filmmaker weggelegd. Op zijn achttiende verhuist hij naar Santa Barbara, waar hij student wordt aan de Universiteit van Californië. Na een bezoek aan een plaatselijk filmfestival besluit hij van hoofdvak te veranderen en af te studeren als filmmaker. Dat gaat hem ook al best aardig af, zo blijkt. Hij neemt een jaartje vrij van school en maakt in 1998 samen met twee vrienden zijn eerste eigen productie, een documentaire genaamd Thicker Than Water.
Altijd doen wat je het leukste vindt, zal zijn moeder gezegd hebben, dus is het niet verwonderlijk dat deze documentaire zijn grootste passie als onderwerp heeft: surfen. Hij wint er verschillende prijzen mee, waaronder Video of the Year 2000 in Surfer Magazine. Blijkbaar smaakt dit succes naar meer, want al snel maakt Johnson een nieuwe productie: September Sessions, een documentaire over surfkampioen Kelly Slater. Die naam zegt je niets? Johnson zal tevreden zijn: heeft hij zelf toch maar mooi de juiste carrièreoverweging gemaakt.
Jack Johnson: Ennio Morricone
Voor zijn overstap naar het muziek maken moest hij weer een ander talent naar boven halen: liedjes schrijven. Of beter gezegd: Ennio Morricone spelen, door de soundtracks te verzorgen voor zijn eigen films. Als Johnson dertien jaar is, pakt hij voor het eerst de gitaar op, dan nog voor de lol. In zijn tienerjaren speelt hij punkrock in een schoolbandje, maar na zijn surfongeluk begint hij steeds geregelder muziek te maken. Een jaar later is hij filmstudent aan de Universiteit van Californië en begint hij zelf liedjes te componeren.
Die liedjes gebruikt hij in zijn eigen surfdocumentaires en worden al snel opgemerkt door verschillende platenmaatschappijen. Tegenwoordig heeft de voormalige surfer geen tijd meer om surffilms te maken, maar toevallig maakt hij nog wel soundtracks. Zo is de muziek van zijn nieuwste album Sing-A-Long & Lullabies for the Film Curious George te horen in de animatiefilm Curious George. Niet dat het grote publiek daar van wakker ligt: zij willen enkel zijn muziek horen.
Jack Johnson: singer-songwriter
Liedjes schrijven, dat is dus wat Johnson moet doen. Op een dag ontmoet hij G. Love (die van Special Sauce), die hem een plekje op zijn nieuwe album aanbiedt. Johnson mag gitaar spelen en een stukje zingen op het nummer 'Rodeo Clowns', de eerste single van het album Philadelphonic. Als zijn demo, met daarop vier eigen nummers, in handen komt van een assistent van Ben Harper kan Johnson met diens hulp al snel beginnen met de opnames van zijn debuutalbum Brushfire Fairytales (2001). Daarna komt On and On (2003) en volgt met In Between Dreams (2005) de grote doorbraak in de lage landen.
Johnsons lome luisterliedjes zijn naar eigen zeggen geïnspireerd door Nick Drake, Ben Harper, The Beatles, Bob Marley, Neil Young, Bob Dylan en A Tribe Called Quest. Zet de composities op een surfplank en er wordt geen golf meer bedwongen. Sterker nog: al snel zal de melodie samen met het surfplank naar de bodem van de zee zakken. Bij een kampvuur komt de muziek van Johnson beter tot zijn recht: niemand zal zijn vingers branden, in slaap vallen is geen probleem en als je lekker weg wilt zwijmelen met je geliefde, dan is de muziek van Johnson de ideale soundtrack.
Jack Johnson: drie volwassen mannen
Je zou het niet zeggen, maar Jack Johnson is met zijn drieën. Huh? Inderdaad, de man Jack Johnson is het gezicht, de componist en het brein achter de langzaam voorslepende liedjes, maar uiteindelijk heeft hij ook veel te danken aan zijn collega's Merlo en Adam Topol. Deze twee mannen staan hem bij in de studio en op het podium, respectievelijk als bassist en drummer. Een handige bijkomstigheid is verder dat zowel Merlo als Topol strandliefhebbers zijn, zodat ze gedrieën ook nog wel eens op de surfplank te vinden zijn. Helaas voor de band: de golven op de Noordzee zijn geen ideaal surfmateriaal. Nog maar een liedje zingen dan, todat ze weer in Australië aankomen, waar je volgens Johnson fantastisch kunt surfen.
Jack Johnson: wereldster
En zo wordt de voormalig surfer, filmmaker en soundtrack-componist met zijn akoestische, makkelijk in het gehoor liggende gitaarpop een wereldster. Pasgeleden nog won hij de Brit Award International Breakthrough Artist of the Year. Van zijn laatste album werden in Engeland ruim 800.000 stuks verkocht en ook bij ons domineerde In Between Dreams vorig jaar de hitlijsten. Op 24 maart aanstaande staat hij in een uitverkochte Heineken Music Hall, waar hij ondanks de aanhoudende kou het zonnetje zal laten schijnen voor de waarschijnlijk in groten getale aanwezige liefdespaartjes.
Slecht nieuws voor de vrijgezelle dames: Johnson is al een tijdje getrouwd en heeft zelfs kinderen. Sta trouwens niet vreemd te kijken als Johnson al crowdsurfend het podium op komt: na al die jaren van liedjes schrijven en duizenden albums verkopen is surfen nog steeds zijn grote passie. Vooruit, toch nog maar een liedje zingen dan, zodat het publiek lekker kan meedeinen op de volgende aanstekerballade.
Jack Johnson: beste vriend, van iedereen eigenlijk
Als de albums beginnen te verkopen duurt het niet lang meer of vriend en vijand proberen een slaatje te slaan uit het succes. Bijvoorbeeld door zo snel mogelijk bands of artiesten te tekenen die dezelfde soort muziek maken. Jack Johnson is op dit moment de beste vriend van iedereen en dat zullen we weten. Zo wordt het twee jaar geleden in eigen beheer uitgebrachte debuut van ALO (Animal Liberation Orchestra) dezer dagen opnieuw uitgebracht. Johnson helpt zelf ook een handje mee. Zo verzorgt singer-songwriter Matt Costa (die ook al te horen is op Curious George) zijn voorprogramma tijdens de huidige tournee.
Zowel ALO als Matt Costa hebben diverse muzikale overeenkomsten met Beach Boy Johnson. Sterker nog: ze zitten beiden op Johnsons eigen platenlabel Brushfire Records, dat Johnson beheert samen met zijn vrouw en een vriend. Platenmaatschappijen hopen natuurlijk dat de fans van de ultieme surfer-songwriter meteen naar de platenzaak rennen om de albums van de nieuwkomers te kopen. Zo lang het succes van Johnson voortduurt, is de kans groot dat de klonen blijven komen. Dat vindt Johnson waarschijnlijk ook wel handig, want dan kan hij zich weer gaan bezighouden met zijn echte passie: surfen over die mooie golven aan de noordkust van Hawaii.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/jack-johnson/jack-johnson-de-7even-gedaantes-van-een-surfer-songwriter/12296/
Meer Jack Johnson op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/jack-johnson
Deel dit artikel: