Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Als ik na een concert geen pieptoon hoor, heb ik geen schade opgelopen
Fout. Een pieptoon geeft inderdaad aan dat je gehoorschade hebt opgelopen. Maar ook mensen die nooit een pieptoon horen, kunnen onomkeerbare schade hebben. Om een idee te geven van de risico's: in een geluid van 87 decibel kan je amper een halfuur blijven zitten zonder risico op gehoorschade. Dat is het gemiddelde geluidsniveau van een lawaaierig café. Een concert of discotheek stelt je normaal gesproken bloot aan 100 decibel of meer. Voor 100 decibel ligt de 'veilige grens' op amper twee minuten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen per definitie na twee minuten gehoorschade oploopt. Het hangt ook af van je persoonlijke gevoeligheid voor gehoorschade.
Ik moet elke week naar concerten gaan, of zelf muzikant zijn, om echt schade op te lopen
Klopt niet. Boven 100 decibel (het gemiddelde geluidsniveau van een concert) loop je na twee minuten al risico op gehoorschade. Hoe meer je daaraan wordt blootgesteld, hoe meer schade, natuurlijk.
Met genoeg rust zullen mijn oren wel herstellen
Rust is inderdaad belangrijk na overbelasting van de oren. Het is aan te raden je oren minstens 24 uur relatieve stilte te gunnen na een (luid) concert. Heb je een pieptoon overgehouden aan het lawaai, dan verdwijnt die na enkele uren meestal vanzelf. Ook de gehoorschade - de beschadiging aan haarcelletjes in je oor - herstelt zich gedeeltelijk. Maar het is een misverstand dat de schade die je oren hebben opgelopen, volledig zal verdwijnen. Er sterven altijd enkele haarcelletjes af. Concert na concert stapelt de schade zich op, tot je merkt dat je niet meer zo goed hoort.
Iets minder goed horen is niet zo'n ramp, echt doof zal ik er niet van worden
Gehoorschade verloopt in gradaties, maar is onomkeerbaar. Je krijgt eerst last van het 'cocktailsyndroom': je verstaat mensen niet goed op feestjes waar veel omgevingsgeluid is. De meest muziekliefhebbers worden inderdaad niet volledig doof voor hun dertigste. Maar je oren gaan sowieso achteruit, ook als je ze nooit blootstelt aan lawaai. Doe je dat wel, dan versnel je die achteruitgang. Dan heb je misschien niet op je tachtigste maar op je veertigste al een gehoorapparaat nodig. Doofheid is trouwens niet het enige gevolg van blootstelling aan lawaai. Je kan er ook permanente oorpijn, oorsuizen (tinnitus) of overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) aan overhouden. Bij die laatste aandoening klinken alledaagse geluiden pijnlijk luid. Lawaai kan ten slotte ook de oorzaak zijn van duizeligheid, hoofdpijn, maagzweren of een klaplong.
Ik draag geen oordopjes, want die bederven de pret
Oké, je zit met oordopjes in iets minder in de ambiance maar de muziek staat nog steeds even luid. En het is niet van het geluid zelf dat we een kick krijgen, maar van de bassen die door ons lijf zinderen. Bij geluid boven de 90 decibel stuurt ons evenwichtsorgaan een signaal naar onze hersenen om adrenaline en andere stoffen vrij te geven die ons een goed gevoel bezorgen. Draag je oordopjes met een filter, dan hoor je bovendien de muziek even zuiver als zonder dopjes.
Als ik oordopjes draag, kan me niets gebeuren
Als je oordopjes 25 decibel dempen, zit je goed. Maar het moeten wel goede dopjes zijn én je moet ze op de juiste manier gebruiken. Gebruik je kneedbare dopjes, duw ze dan diep genoeg in je oor en zorg ervoor dat ze je oor volledig afsluiten. Gebruik je op maat gemaakte dopjes, laat ze dan testen op lekken. Bij een lek dringt het geluid toch je oor binnen en loop je zelfs meer risico op gehoorschade dan zonder oordopjes, omdat het geluid je oor amper nog uit kan.
De duurste oordopjes zijn ook de beste
Niet altijd, maar vaak wel. Zeker als je niet wil dat de muziek vervormd wordt, ben je aangewezen op dure, op maat gemaakte oordopjes met muziekfilter. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft verschillende soorten dopjes uitgetest tijdens concerten. 15 van de 36 proefpersonen bleken toch gehoorschade te hebben opgelopen, hoewel ze allemaal oordopjes droegen. De universele lamellendopjes (opgebouwd uit laagjes, met een geluidsfilter) bleken niet het aantal decibels te dempen dat ze beloven. Ook de op maat gemaakte dopjes van Laperre scoorden daarin slecht. Die van Variphone scoorden het best maar ook de dopjes uit was van Quies deden het goed - al moet je daar dus wel de vervorming van de muziek voor lief nemen. Het rapport van Test-Aankoop kan je hier lezen. Ook de Nederlandse consumentenbond testte oordopjes uit.
Ik luister alleen muziek op mijn mp3-speler, dus ik loop geen risico op gehoorschade
Als je je mp3-speler niet te luid zet en de tijd dat je ernaar luistert beperkt, loop je weinig risico. Om een indicatie te geven: als je medepassagiers op de bus jouw muziek ook (zachtjes) kunnen horen, dan staat het volume te hoog. Al hangt het er natuurlijk van af wat voor koptelefoon je gebruikt. Om niet in de verleiding te komen de muziek luid te zetten, gebruik je het best een afdekkende grote hoofdtelefoon. Die laat zo goed als geen storend omgevingsgeluid door. Om na te gaan hoe risicovol je luistergedrag is, kan je hier een test invullen. Je kan er overigens ook testen of je al gehoorschade hebt opgelopen.
Voor alles bestaat een oplossing, ook voor gehoorschade en oorsuizen
Gehoorschade en tinnitus zijn ongeneeslijk. Stamceltherapie wordt wel al getest op dieren om gehoorschade ongedaan te maken maar dat zit nog in een zeer experimentele fase. Een gehoorapparaat is voorlopig de enige oplossing. Dat versterkt het geluid maar als je bijna doof bent, werkt ook dat niet meer. Voor oorsuizen bestaat geen echte oplossing maar er zijn wel een aantal therapieën die verlichting geven. Bepaalde medicijnen tegen epilepsie en middelen tegen psychose kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt. Bij sommige patiënten helpt ook elektrische stimulatie van de hersenen. Een huist-tuin-en-keukenmiddeltje is stilte vermijden en bijvoorbeeld achtergrondmuziek aanzetten om in slaap te kunnen vallen.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/gehoorschade/gehoorschade-de-fabels-en-de-feiten/21823/
Meer Gehoorschade op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/gehoorschade
Deel dit artikel: