Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
KEITH MOON
Drummen kon Beach Boys-fanaat Keith Moon als de beste, de gek uithangen misschien nog wel beter. Niet voor niets was zijn bijnaam Moon the Loon. Op het podium bij de Britse rockband The Who slaat hij het ene na het andere drumstel kapot, maar niet alleen tijdens optredens heeft Moon een vernietigende persoonlijkheid. Geen hotelkamer is veilig voor zijn streken, zo brandt hij in Alabama eens een gapend gat in de badkamervloer met behulp van vuurwerk. De reden: hij wil het riool testen. Zijn wilde levensstijl wordt hem uiteindelijk fataal, op 32-jarige leeftijd overlijdt de drummer in zijn slaap aan een overdosis. Niet als gevolg van een destructieve bui trouwens. Feestbeest Moon, die in zijn leven pillen, alcohol, cocaïne en zelfs een middel om olifanten te verdoven gebruikt, sterft aan een overdosis van de pillen, Chloormethaziol, die hem waren voorgeschreven om zijn alcoholverslaving tegen te gaan.
Legende: overbekend is natuurlijk het rolls-royce verhaal. Na een concert van The Who in Michigan zou Moon ooit een zwembad ingereden zijn. Behalve het inschieten van zijn gebit, kwam hij ongehavend uit het hachelijke avontuur. De ware toedracht is tot op vandaag nog steeds onopgehelderd. Bepaalde bronnen bevestigen het verhaal in verschillende versies, anderen doen het af als je reinste onzin.
Weetje: In 2009 komt er in Engeland een biopic over de knotsgekke Moon in roulatie: See Me Feel Me: Keith Moon Naked For Your Pleasure (RvL)
JOHN BONHAM
Niet alleen oogde John Bonham als een wildeman, zo drumde hij ook. Als twintiger verdient hij als drummer van Led Zeppelin bakken met geld en ontwikkelt hij een ontzagwekkend uitgavenpatroon. Bonham staat bekend als een beruchte drinker. Meerdere flessen, vooral wodka, per dag zijn geen uitzondering, maar dat is nooit een probleem want ook zijn bandmaat Jimmy Page zwiert graag zijn rechter elleboog dorstig de lucht in. Op 25 september 1980 repeteert Led Zeppelin maar liefst drie uur non-stop in het huis van Page in Windsor, Engeland. Aan het eind van de avond wordt een laveloze Bonham na anderhalve fles wodka soldaat te hebben gemaakt naar bed gedragen. De volgende ochtend blijkt hij te zijn gestikt in zijn eigen braaksel. John Bonham werd amper 32 jaar oud.
Legende: als één van de meest indrukwekkende drumsolo’s uit de moderne rockgeschiedenis geldt ‘Moby Dick’ op Led Zeppelin II uit 1969. De invloed van Ginger Baker is onmiskenbaar, maar Bonham baart vooral opzien door zijn aparte manier van drummen, met de handen én blootsvoets. Live schommelde het huzarenstukje van Bonham niet zelden tussen twaalf en dertig(!) minuten!
Weetje: Al op jonge leeftijd ontwikkelde Bonham een passie voor snelle sportwagens. Hij hield ervan om met deze wagens zowel over de weg als op het parcours te scheuren, met ettelijke ongevallen tot gevolg. (XvA)
TOPPER HEADON
Als vervanger van Terry Chimes wordt Topper Headon bij The Clash aanvankelijk slechts gezien als een passant. Tegen beter weten in gebruikt die de groep als een opstapje naar een band met wereldfaam. De geschiedenis dacht er anders over. Markantste muzikale wapenfeit van Headon is ‘Rock The Casbah”, de grootste hit van de punkiconen. Hij schrijft niet alleen het nummer, hij bespeelt er ook quasi alle instrumenten in. Niet veel later loopt ’s mans heroïneverslaving dermate uit de hand dat hij door de groep voor een ultimatum gesteld wordt: afkicken of buiten! Het wordt het laatste en leidt meteen het einde van The Clash in. Vandaag is hij 52 en clean, op zijn muzikale mérites zitten echter nog weinigen te wachten.
Legende: na het verschaffen van drugs (met fatale gevolgen) aan derden wordt Topper Headon na zijn ontslag bij The Clash veroordeeld tot een gevangenisstraf.
Weetje: in The Clash-documentary Westway to the World ontkent Headen dat hij ooit uit de band gezet is. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat The Clash zonder dat incident vandaag nog steeds zou samenzijn. Zonder Joe Strummer, overleden in 2002, weliswaar. (DC)
GINGER BAKER
Peter Edward “Ginger” Baker, nu 67, maakte furore als drummer in de jaren zestig, als drummer van Cream, aan de zijde van Eric Clapton en Jack Bruce. In tegenstelling tot vele andere drummers had de flamboyante Baker een grote invloed op het geluid van zijn groep. Hij geldt als één van de grootste drumvirtuozen uit de rockgeschiedenis. Berucht werd Baker door zijn hardnekkige amfetamine- en heroïneverslaving. In die periode gonsde het om de zoveel tijd zelfs van de geruchten dat Baker zou overleden zijn. Niets was minder waar, recenter nam de Brit nog plaats achter de drumkit bij onder meer PiL en Masters of Reality.
Legende: voor zijn doorbraak met Cream werd Baker uit diverse bands gezet wegens zijn exuberante temperament. Zo had hij tijdens concerten de grootste moeite om te blijven neerzitten en werd hij meermaals ei zo na gelyncht door andere groepsleden omdat hij veel te luid speelde.
Weetje: begin de jaren zeventig trok Baker als één van de eerste Westerse popmuzikanten naar Afrika om er etnische ritmes onder de knie te krijgen. Als stand-in voor Tony Allen (nu met Damon Albarn in The Good, The Bad & The Queen) werkte hij er samen met Fela Kuti. (DC)
PHILLY JOE JONES
Philly Joe Jones maakt samen met Miles Davis, John Coltrane, Red Garland en Paul Chambers van 1955 tot 1957 deel uit van het Miles Davis Quintet. Het is allicht één van de beste jazzbezettingen ooit. Hun samenwerking resulteert in vier (Relaxin’, Steamin’, Workin’, Cookin’) legendarische opnamesessies en evenveel platen. Helaas drijven drugs de vijf weer razendsnel uit elkaar. In 1957 is Jones ook te horen op een andere mijlpaal uit de moderne jazz, Coltrane’s Blue Train. Datzelfde decennium doen ook Billie Holiday en Duke Ellington beroep op zijn diensten. 1962 brengt echter de steile opmars van drummer Elvin Jones bij Coltrane, de carrière van Jones geraakt in het slop. Twintig jaar later overlijdt hij op 62-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hoe dan ook, zijn uitmuntende brushtechniek gekoppeld aan een perfecte timing en zorgvuldig gestructureerde solo’s staan tot het einde der tijden gebrandmerkt.
Legende: Jones was in zijn periode bij Miles zo verslaafd aan de heroïne dat hij Davis op gepaste tijdstippen vroeg om een ballad te spelen. Aanleiding: hij wou er even tussenuit om te gaan overgeven.
Weetje: Philly Joe Jones (echt naam: Joseph Rudolph Jones) wordt dikwijls verward met Jo ‘Papa Jo’ Jones, de drummer van Count Basie Orchestra. (DC)
BUDDY RICH
Drummer’s drummer nummer één luistert naar de naam Buddy Rich en maakt vanaf de jaren twintig tot zijn dood (op 69-jarige leeftijd) in 1987 furore als jazzdrummer en bandleider. Volledig autodidactisch verricht hij baanbrekend werk op het gebied van kracht, snelheid en drumsolo’s. Beroemd is zijn fantastische drum battle met Animal van The Muppet Show, waarbij laatstgenoemde uit pure frustratie een basdrum naar het hoofd van Buddy Rich smijt. Berucht is Buddy’s opvliegende karakter. De ontslagdreigementen richting leden van zijn big band zijn niet van de lucht, hoewel er zelden daadwerkelijk muzikanten de laan uit vliegen. Buddy Rich, een perfectionist tot tot het einde zijner dagen, is zich bewust van zijn status. Bandleden die er een andere instelling op na houden, kunnen steevast rekenen op een fikse uitbrander.
Legende: de obsessieve liefde van Buddy Rich voor de muziek achtervolgde hem zelfs tot op zijn sterfbed. Toen een verpleegster hem vroeg of hij aan iets allergisch was, antwoordde Rich laconiek: “Ja … countrymuziek!”
Weetje: competitief als hij was ging Buddy Rich in 1968 de strijd aan met de Indiase tablavirtuoos Alla Rakha, destijds de vaste sidekick van Ravi Shankar. Het resultaat is te horen op Rich a la Rakha. (RvE)
MOE TUCKER
Maureen Ann ‘Moe’ Tucker verwerft op piepjonge leeftijd naam en faam bij The Velvet Underground. Aan de zijde van Lou Reed en John Cale valt ze vooral op door haar aparte manier van drummen: ze doet het rechtstaand en heeft genoeg aan een erg vereenvoudigde, ongewone drumkit. Aan cymbalen heeft ze een bloedhekel, ze gebruikt ze zelden of nooit. Wegens een zwangerschap ziet Tucker zich genoodzaakt de groep in 1970 te verlaten. In 1993 is ze erbij als Reed, Cale en Sterling Morrison enkele reünieconcerten doen in Europa. De Amerikaanse heeft er tegen die tijd enkele soloplaten opzitten, maar echt succesvol worden die nooit. Moe Tucker is nu 61 en woont in Georgia, USA.
Legende: op de vraag of Tucker zich bewust was van het feit dat een vrouwelijke drumster in de jaren zestig een unicum was, antwoordde ze: “Dat besef kwam pas vele jaren later. Ik vermoed dat iedereen in de jaren zestig zò stoned was dat niemand het opmerkte dat er überhaupt een vrouw achter de drums stond."
Weetje: in 1998 brengt The Jesus & Mary Chain het album Munki. Als eerbetoon aan Moe Tucker wordt één van de songs … ‘Moe Tucker’ getiteld. (DC)
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/ex-drummer/de-7even-meest-legendarische-beruchte-drummers/14784/
Meer Ex-Drummer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/ex-drummer
Deel dit artikel: