Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
In januari van dit jaar herdenkt het Paragon Ensemble de verjaardag van Martin Luther King met een concert van Luciano Berio’s ‘O King and his Folk Songs’, wat een uniek arrangement is van traditionele liederen uit Europa en Amerika. Deze aanpak is kenmerkend voor het ensemble dat zich reeds sinds 1980 bezighoudt met de ontwikkeling en de presentatie van hedendaagse muziek. John Harris is van 2001 tot 2004 artistiek directeur van het Paragon Ensemble. Het is dan ook evident dat deze ervaring hem muzikaal getekend heeft.
Nadenken over muziek
“Tijdens mijn functie bij het Paragon Ensemble en zelfs tijdens de periode ervoor al kwam ik in contact met een interessante groep Schotse muzikanten. We ontwikkelden ideeën over welke muziek er echt toe deed, wat de moeite was om uit te brengen en hoe we mensen die misschien minder dan ons in muziek geïnteresseerd zijn ertoe konden aanzetten om ernaar te luisteren.”
Intussen heeft Harris niet stilgezeten. Hij schrijft al sinds jaar en dag muziek voor theater en televisie en behaalde diploma’s in compositie aan de universiteiten van Glasgow en Oxford. Daarnaast is hij betrokken bij het ensemble SPKE, beheert hij het Hebrides Ensemble en als hij tijd over heeft brengt hij zelfs solocomposities op de markt. Maar sinds 2006 is 7hings zijn belangrijkste muzikale uitlaatklep.
De ideale omstandigheden
Tijdens het éénjarige bestaan heeft 7hings alvast een mooie catalogus opgebouwd met ondermeer werk van Max Richter, Nmperign, Charlemagne Palestine en een samenwerking tussen Yannis Kyriakides en Andy Moor.
7hings staart zich niet blind op bepaalde genres of mentale instellingen. De selectiecriteria zijn eenvoudig. Iedere muzikant waarmee 7hings samenwerkt moet over een unieke en sterke muzikale verbeelding beschikken. De muziek moet de aandacht van de luisteraar grijpen, en die vervolgens vasthouden. “Ik moet met plezier iedere release kunnen beluisteren en herbeluisteren. Het heeft geen zin om het publiek te vervelen”, aldus Harris.
7hings bekijkt voor iedere artiest afzonderlijk wat de ideale condities zijn om tot het beste muzikale resultaat te komen. Voor improvisatoren houdt dit meestal in dat 7hings een liveconcert organiseert dat vervolgens op tape belandt en soms leidt dit tot studio-opnames. Het hangt er vanaf welke werkwijze het beste uit de muzikanten naar boven brengt.
De muziek is belangrijker het medium
7hings kiest er voor om geen fysieke muzikale dragers in het proces te betrekken en beperkt zich uitsluitend tot MP3-releases. Een bewuste keuze, zegt Harris. “Het is gewoon de meest logische oplossing. Je zou er tegenin kunnen brengen dat nog niet iedereen over voldoende breedbandcapaciteiten beschikt maar het tijdstip dat de meeste mensen wereldwijd hun muziek op deze manier aanschaffen komt er met rasse schreden aan.”
Harris vindt het dan ook zinloos om op dit moment nog te investeren in fysieke objecten en wil de financiële middelen waarover 7hings kan beschikken liefst voornamelijk in de muziek zelf steken, want dat is natuurlijk het belangrijkste en maakt de toekomst van 7hings als label mogelijk. “Iedere penny die we aan distributie besteden is een penny die minder naar de muziek zelf gaat. 7hings verkiest de muziek boven het medium.”
7hings viert intussen zijn eerste verjaardag, en de balans na dit jeugdige bestaan is heel positief. “We krijgen momenteel wereldwijd veel aandacht, en veel mensen zijn geïnteresseerd in waar het label zich in de nabije toekomst mee bezig zal houden. Dat is alvast een ideale positie voor 7hings.”
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/7hings/7hings-laat-de-muziek-zelf-primeren/15259/
Meer 7hings op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/7hings
Deel dit artikel: