Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De twee heren organiseren sinds vorig jaar oktober concerten bij de mensen thuis. In de huiskamer dus, zoals uit de titel van het project blijkt. Menig singer/songwriter is inmiddels "met de billen bloot gegaan" voor een kritisch huiskamerpubliek. Want het is nogal eng om zo dicht bij een publiek te staan tijdens een optreden. Bovendien wordt elke fout onmiddellijk gehoord tijdens deze akoestische optredens zonder versterkers of microfoons. Ex-Spo-Dee-O-Dee-zanger Ross Curry zei na een optreden voor Live in the Livingroom dan ook: "Op Parkpop spelen voor 220.000 mensen is minder eng dan dit". In deze situatie ontdek je dan ook makkelijk het verschil tussen goede en minder goede muzikanten.
Beide organisatoren zijn ervaren muzikanten. Kees Jonkheer speelt al basgitaar sinds zijn vijftiende en heeft sindsdien in verschillende bands gespeeld, ook als zanger/gitarist. Sinds zijn studententijd speelt hij verder piano in cafés en restaurants, waarmee hij in zijn levensonderhoud heeft voorzien tijdens zijn studie. Tegenwoordig begeleidt hij zichzelf op de piano onder het pseudoniem KC Soul. Hij neemt demo's op en wordt al "de mannelijke Joni Mitchell" genoemd. Rick Treffers heeft net als Kees een uitgebreide muzikale geschiedenis. Hij is momenteel zanger/gitarist van Mist, voorheen Miss Universe. Hij speelt verder nog een beetje piano en experimenteert met elektronica en samplers. Tegenwoordig treedt hij ook solo op, onder andere voor Live in the Livingroom.
Het uitgangspunt van Live in the Livingroom is eigenlijk simpel. Je zoekt een aantal artiesten die bereid zijn om tegen een lage vergoeding te spelen voor een klein publiek in een huiskamer, beschikbaar gesteld door een zogenaamde "host". In de Verenigde Staten zijn deze optredens al enige tijd een enorm succes. Er is zelfs een ware huiskamer-scene ontstaan met artiesten die enkel van deze concerten leven.
Het concept is ontstaan toen Rick thuis zat te oefenen op zijn piano en zich bedacht dat meer mensen dit zouden moeten kunnen horen. De eerste Live in the Livingroom-sessie is op die manier tot stand gekomen. Rick en Kees waren samen met Victor Schiferli de eerste artiesten die op het podium stonden voor Live in the Livingroom. "Live in the Livingroom is dan ook ontstaan uit de behoefte om zelf zo te spelen," vindt Kees. In het begin sleepten ze nog zelf met de boodschappen, maar dat laten ze inmiddels aan de gastvrouwen/heren over. De drankjes en hapjes worden vergoed uit de entreeprijs van 10 euro, waar ook de artiesten een klein bedrag (reiskosten) van krijgen. "Voor tien euro krijgt het publiek een laagdrempelig, maar toch erg goed optreden," aldus Rick.
Omdat de optredens voor een klein publiek plaatsvinden, is het voor de artiesten makkelijker om de aandacht van de luisteraars vast te houden. In een zaal valt dit nogal eens tegen, omdat de mensen vaak niet echt voor het optreden komen. Wel is het zo dat je er als artiest alleen voorstaat, "je moet zelf sfeer maken". De artiesten die optreden zijn voornamelijk singer/songwriters. Er zijn ook muzikanten die normaal met een band optreden, deze spelen voor Live in the Livingroom dan een speciaal oeuvre zonder bandbegeleiding. Het zijn voornamelijk luisterliedjes die ten gehore gebracht worden en de begeleiding wordt meestal door de artiesten zelf gedaan. Er is dan ook weinig ruimte voor uitgesponnen solo's en dergelijke. Het publiek dat op deze optredens afkomt is gedeeltelijk hetzelfde als het concertzaalpubliek, maar er zijn ook mensen bij die niet meer naar "gewone" concerten gaan, omdat ze deze te lawaaierig of rokerig vinden. Deze groep mensen zal niet snel meer Paradiso bezoeken, maar gaan nog wel naar Live in the Livingroom.
Live in the Livingroom is ook ontstaan uit de liefde voor muziek, zo geven de twee organisatoren aan. Inmiddels zijn er vijftien Live in the Livingroom-avonden georganiseerd, die allemaal uitverkocht zijn geraakt. "Huisconcerten hebben dus bestaansrecht," aldus Kees. Live in the Livingroom is in Nederland de enige die op een min of meer georganiseerde manier deze huisconcerten organiseert. Er zijn natuurlijk ook wel andere initiatieven, maar die hebben meestal geen naam, laat staan een website. "Het format is uniek," bedenkt Kees zich hardop. "Bovendien," zegt Rick, "hebben we in Nederland ongeveer 5 miljoen podia." Er zijn dan ook plannen om Live in the Livingroom uit te breiden naar andere steden in Nederland. "Er is behoefte aan, dus je moet het gat vullen," volgens Rick. De mannen geven wel aan dat ze het liefst zouden zien dat zij als het ware aan de top van de piramide zouden blijven staan en dat onder de naam Live in the Livingroom de concerten zich over Nederland verspreiden. Er zijn nog meer plannen maar die zijn nog in de brainstormfase, aldus Rick en Kees. Er zou bijvoorbeeld gedacht kunnen worden aan het uitbrengen van CD's met muziek van Live in the Livingroom of aan kleine festivalletjes.
Ondertussen is er al een waar netwerk aan het ontstaan rond Live in the Livingroom. Artiesten vertellen het aan elkaar door en daardoor krijgt de organisatie soms zelfs aanbiedingen van muzikanten om te spelen op een huiskameravond. Bovendien blijken er tussen het publiek telkens weer nieuwe potentiële "hosts" te zitten. Het gaat dus goed met Live in the Livingroom. Zo zal Henk Hofstede van The Nits, die net een solo-cd heeft uitgebracht, zijn (voorlopig) enige solo-optreden verzorgen voor Live in the Livingroom op 21 september in Amsterdam.
» Bezoek de Live in the Livingroom website voor data en andere informatie
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/709/live-in-the-livingroom-huiskamerconcerten-hebben-bestaansrecht/3804/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: