Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
In the east – new music territories in Europe: reports from changing countries (boek + CD), Susanna Niedermayer & Christian Scheib, PFAU Saarbrücken, Duitsland 2002, ISBN 3-89727-209-1
De symboliek van het ijzeren gordijn en de polariserende ideologie van de Koude Oorlog heeft tot een sterk vereenvoudigd beeld van de wereld achter dat gordijn geleid. Lange tijd bleek het zeer lastig te zijn verder te denken dan het beeld van de achterbakse communist – of aan de linkerzijde van het politieke spectrum, en net zo eenzijdig – de revolutionaire volksheld. De hierop volgende interpretatie van gebeurtenissen – politieke, economische en creatieve – werd dan grotendeels door deze symbolen gestuurd.
Wat dit allemaal met muziek te maken heeft? Heel veel. Ook de receptie van muziek uit Oost-Europa werd door deze symboliek gevormd – als deze muziek al überhaupt doordrong tot Nederland. Opvallend is echter dat ook na het einde van de Koude Oorlog en de bijbehorende rhetoriek deze situatie van onwetendheid stand lijkt te houden. Men hoeft er de conservatieve popmuziekgeschiedschrijving (denk aan een OOR Popencyclopedie) maar op na te slaan en het wordt duidelijk hoe zeer de scheiding tussen het Westen en de rest nog bestaat. Als muziek uit Oosteuropese landen al besproken wordt, krijgt het een apart vakje (b.v. "Rusland"). Zelden worden artiesten echter opgenomen in het canon van de "goede" popmuziek. Deze blijft voorbehouden aan artiesten uit West-Europa en de Verenigde Staten. Dit maakt duidelijk dat de gelukkigen die in dit canon terecht komen niet zozeer aan de hand van kwaliteit als wel verkoopcijfers opgenomen worden.
Tijd voor enige bijscholing dus. Een goede inleiding biedt dit boek van Niedermayer en Scheib, getiteld In the East – New Music Territories in Europe: Reports from changing countries. De twee schrijvers hebben een tijdje door Hongarije, Slovenië, Polen, Bulgarije, Slowakije en Kroatië gereisd en met muzikanten, producers, labeleigenaren en DJ's gepraat over de huidige ontwikkelingen in de muziek. Eén beperking hebben ze zich echter vooraf opgelegd: ze laten redelijk stabiele genres als hiphop, jazz en techno grotendeels achterwege en beperken zich tot de meer experimentele ontwikkelingen. Dat is jammer – er komt toch spannende hiphop uit Bulgarije, jazz uit Polen en techno uit Slovenië die het verdienen aandacht te krijgen – maar tegelijkertijd begrijpelijk. Met een tweetalig boek van 150 bladzijden (75 in het engels, 75 in het duits) en een beperkt onderzoeksbudget is de plaats nu eenmaal beperkt.
Wat er echter aan experiment plaatsvindt en door Niedermayer en Scheib voorgesteld wordt is spannend genoeg om tijdens het lezen de verschillende websites van de artiesten en labels (die netjes in het boek aangegeven worden) op te zoeken en zelf op ontdekkingstocht te gaan. Wat bijvoorbeeld te denken van Tilos Rádió in Hongarije, een radiostation dat al jaren onafhankelijke muziek uitstraalt en dat met mensen als Keyser & Shuriken DJ's kent die een mengsel van freejazz, abstracte hiphop, balkanbrass en funk opleggen. Ook het platenlabel UCMG wordt voorgesteld, één van de weinige labels die wel enige bekendheid in het westen heeft verworven, voornamelijk door Yonderboi. Verder interviews met de band Nylon Union uit Slowakije en hun label DeadRED Records dat zich op de grens tussen pop en minimale electronica beweegt. Polen ten slotte heeft een zeer bloeiende, experimentele scene met bands als Mołr Drammaz van Wojt3k Kucharczyk, die weer een eigen label genaamd Mik Musik heeft, waar hij eigen muziek en geluiden van experimentele artiesten uit de hele wereld op CDR uitbrengt.
Conclusie: vele, vele spannende feiten voor de muziekfreak op zoek naar nieuwe muziek. Bovendien alle besproken namen samengevat in een register, zodat je altijd indruk kunt maken bij je vrienden en kennissen met je kennis over de Oost-Europese elektronica. Laatste verkoopargument: er zit nog een cd bij met muziek van Vapori del Cuore, Viön & Mem, Dragomir Yossifov, Abstract Monarchy Trio, Jeanne Frémaux en Tkrst.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/709/kindamuzik-leest-muziek-1-03/4319/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: