Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Thomas van der Vliet van BAR weet het zeker. Onbekende acts hebben het moeilijker dan vroeger. De reden? Het verdwijnen van veel kleinere platenlabels. Labels die een gokje durven te wagen met een veelbelovende act zijn nog maar schaars. Het gevolg is dat veel goede muziek onder de radar blijft. "Heel grote labels tekenen bijna geen onbekende artiesten, tenzij ze bewijzen dat ze een middelgrote zaal in Nederland meerdere malen vol kunnen spelen. Dan word je pas interessant voor dat soort labels. Tot die tijd moet je het zelf zien te rooien. En dat is nu lastiger dan tien jaar geleden, toen er nog een hoop kleine labels waren."
Veranderde muziekwereld
De labels waar Van der Vliet op doelt droegen namen als Tocado, Zabel, Rara, Transformed Dreams en LVR. André Schaminee van laatstgenoemde legt uit waarom hij er in 2008 mee stopte. "We hebben een geweldige tijd gehad, maar de muziekwereld veranderde. Die veranderingen vragen om een ander businessmodel. Wij hebben de keuze gemaakt hier niet in mee te gaan. Bovendien had ik er gewoon een carrière naast." Voor iemand die uit pure passie in de muziekwereld zit, is het een moeilijke afweging, stelt Schaminee. Maar als je door ontwikkelingen zoals de opkomst van internet wordt gedwongen dingen anders te doen dan je zou willen, wordt het een vervelend verhaal.
Ook Leen Steen van het in 2011 opgeheven label Tocado Records kan beamen dat het tegenwoordig moeilijk is voor een klein label om het hoofd boven water te houden. Volgens Steen zijn er nog wel kleine labels, maar zijn dat meer 'do it yourself'-labels, met één artiest of band. Maar platenmaatschappijen hebben nog wel degelijk een functie, stelt Steen. Juist nu iedereen alles op het internet kan gooien, is er behoefte aan een filter: "Er is een heel grote groep best goede acts, de kwaliteit is best hoog. Maar juist daarom is het steeds moeilijker je kop boven het maaiveld uit te steken, en om echt goede bands uit te zoeken." In dat opzicht hebben labels een grote toegevoegde waarde: mensen met verstand van zaken die de juiste acts eruit pikken en zorgen voor distributie en zaken.
Interdisciplinair netwerk
Om talentvolle bands die het nu niet redden een handje te helpen, richtte Thomas van der Vliet samen met Nick Verhoeven Brandy Alexander Recordings op. Om te voorkomen dat het van tevoren al een kansloze missie is, kozen ze voor een nieuwe opzet. Uitgangspunt is het bieden van een netwerk tussen muzikanten en andere kunstenaars, die zo een groter bereik qua publiciteit hebben. Het label zorgt voor zakelijke aspecten zoals distributie, maar er wordt ook wel wat gevraagd van de acts. Zo wordt er van ze verwacht dat ze een flink netwerk meebrengen en zelf de opnames financieren. "Wij gaan bij BAR de boel niet helemaal bekostigen. We hoeven de rechten van de liedjes ook niet, maar mensen moeten wel bereid zijn er zelf geld in te steken."
De distributie gaat BAR wel verzorgen: "Een plaat die bij ons uitkomt moet gewoon in Groningen bij de lokale platenboer te bestellen zijn, dat vinden we belangrijk." Maar verder is het vooral het netwerk dat het kersverse label hoopt te kunnen bieden. Artiesten bij het label moeten wel een bepaalde overeenkomst hebben in stijl: BAR zoekt acts die opereren "in de donkere regionen van de kunstwereld. Pop-noir en kunst-noir if you will." Idee is onder andere dat promotionele evenementen van verschillende aangesloten artiesten gecombineerd worden. Dan moeten de acts natuurlijk wel bij elkaar passen.
De acts moeten dus raakvlakken hebben, maar de opzet is interdisciplinair. Van der Vliet: "Ik vind het heel interessant om niet alleen muziek erbij te betrekken. De vaste muziekmensen zie je toch altijd wel bij de optredens. Het is leuk om er bijvoorbeeld ook schrijvers, kunstenaars en fotografen bij te halen. Ik zou het zelf ook hartstikke leuk vinden om naar een optreden te gaan en tegelijkertijd een expositie te zien of een korte lezing te horen." Naast gecombineerde evenementen is het ook de bedoeling dat er gezamenlijke uitgaven komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan een lp met artwork van een bij BAR aangesloten kunstenaar.
Artiesten
Omdat het label nog maar net bestaat, zijn er nog niet veel acts aangesloten. De Rotterdamse band The Bullfight, waarin Van der Vliet zelf speelt, en de Haagse kunstenaar Jaco Putker zijn tot nu toe de enigen. De zoektocht naar nieuwe kandidaten is dus in volle gang. Mensen kunnen open reageren via de website, maar er wordt ook gewoon in eigen kringen gekeken wie er interessant zou kunnen zijn. "We hebben wel al dingen op het oog waarvan we denken dat ze bij ons passen. Maar het heeft gewoon tijd nodig om uit te kristalliseren wat wij willen en hoe je aan elkaar kan bijdragen." In elk geval zijn ze niet op zoek naar echt beginnende acts (er moet wel een netwerk zijn), maar ook niet naar de gevestigde namen: "Artiesten die al een tijdje meedraaien, maar moeite hebben de laatste stap te zetten, daar zijn er best veel van."
Of het de komende tijd gaat lukken veel van dat soort artiesten op te pikken, moet nog blijken. Maar de eerste release onder Brandy Alexander Recordings staat al wel op de planning. Op 30 mei brengt The Bullfight namelijk hun derde album uit, met een releaseparty in theater Walhalla op Katendrecht.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/709/brandy-alexander-recordings/25966/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: