Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
1. De beste plek
Voor de ultieme concertbeleving is de beste plek vinden essentieel. Voor puristen betekent dit zo dicht mogelijk bij de mengtafel staan. Maar hoe verder je naar achteren staat, hoe minder geïnteresseerd de mensen om je heen zijn in wat er op het podium gebeurt. Mooi geluid dus, maar je moet gesprekken over sportuitslagen, het bereiden van bloemkoolsaus en de laatste roddel over Peter, je weet wel, de neef van Sjaak-Willem,op de koop toe nemen.
Vanaf het balkon heb je over het algemeen goed zicht op wat er op het podium gebeurt. In een grote zaal is het balkon vaak voorzien van stoelen. Wat op het plattegrondje een stoel vlak bij het podium lijkt, kan in de praktijk zicht op de achterkant van een videoscherm betekenen. Opstaan uit je stoel om te dansen wordt door de mensen achter je vaak niet op prijs gesteld. Bedenk van te voren of je met deze beperkingen kunt leven.
Wil je de muziek gemaakt zien worden en de artiest recht in de ogen kijken, dan is tijdig aanwezig zijn en tegen het podium gaan staan de beste optie. Het geluid is niet ideaal, maar de beleving des te intenser. Helemaal als de mensen om je heen besluiten je tot middelpunt van hun moshpit te maken of de zanger tijdens meeslepende uithalen meer speeksel verliest dan een verkouden bulldog.
2. Omgaan met een voorprogramma
Voorprogramma's worden meegebracht door de hoofdact om een bevriende act onder jouw aandacht te brengen, of geboekt door de organisator om meer tickets te verkopen. Je leert altijd iets van een voorprogramma: of je wordt verrast en wil deze band beter leren kennen of je kunt ze afschrijven. Sta je niet op een onverdedigbare plek, gebruik de speeltijd van de supportact dan om bier te halen. Iedere band is ooit als voorprogramma begonnen, dus ga niet heel hard klappen als het laatste nummer wordt aangekondigd. Dat is niet aardig.
3. Correct gebruik van je smartphone
Iedereen met een smartphone waant zich razende reporter. Doe daar je voordeel mee: als iedereen om je heen sociaal staat te delen, hoef je dat zelf niet meer te doen. Je kunt je dan volledig concentreren op het concert en hoeft niet de hele avond naar een schermpje te turen. Kijk de artiesten eens recht in hun ogen. Ze zijn er inmiddels aan gewend tegen een zee van afgekloven appeltjes en zoomlenzen aan te kijken, dus oogcontact met jou is een welkome afwisseling. Je schermpje gaat alleen nog omhoog tijdens de onvermijdelijke ballad, als brandveilig alternatief voor de aloude aansteker.
Heb je geen vertrouwen in al die amateurfotografen en kun je het zelf beter, maak dan in korte tijd zoveel mogelijk foto's. Achteraf zie je toch niet welke plaatje tijdens welk nummer is gemaakt, en uiteindelijk vind je online tóch mooiere foto's.
Bonustip: Groter is niet altijd beter. Een fotograaf met de juiste lens neemt zijn vak serieus. Iemand met een iPad boven z'n hoofd staat voor joker.
4. Omgaan met de pers
Échte fotografen zijn herkenbaar aan een grote camera met dito lens en accu. En een rugzak waarin je een kleine middenklasser kunt vervoeren. Deze mensen zijn aan het werk, dus geef ze de ruimte om voor je te kruipen en zorg voor je eigen veiligheid dat je buiten de draaicirkel van de rugzak blijft. Tolereer zelfs het geklapper van de spiegelreflexcamera tijdens zachte nummers. Een serieuze fotograaf is zich ervan bewust dat hij gratis naar binnen is gekomen en heeft niet tot doel jou, betalende fan, het zicht of plezier te ontnemen. Verzoek daarom iedereen met een camera die in de weg staat en meer dan drie nummers op dezelfde plaats blijft staan, ergens anders foto's te gaan maken. Bij aanhoudende overlast heb je niet met een professionele fotograaf te maken en houd je per ongeluk je hand voor de lens, of investeer je in een bierdouche.
5. Bier halen
Je bent een avondje uit, dus je wilt wat drinken. Bedenk hoelang je zonder bier kunt en schat in hoelang het concert gaat duren. Sla tijdens het voorprogramma voldoende in, of zorg dat je vrienden bij je hebt die bier voor je kunnen halen. Zalen als De Melkweg stimuleren het veelvuldig naar de bar lopen door drankjes in minuscule plastic bakjes te schenken, waardoor er een continue stroom bierhalers door de zaal slingert. Vind je de concertbeleving belangrijker dan tellen hoeveel mensen bij het passeren bier op je morsen, zoek dan een plaats zo ver mogelijk van de bar vandaan.
6. Voer een goed gesprek
Niets is fijner dan een goed gesprek met vrienden voeren onder het genot van fijne muziek. Voorkom ruis en doe dit thuis. Praat lang en luidruchtig bij voordat je de concertzaal betreedt, zodat je elkaar tijdens het concert niets meer te vertellen hebt. Na afloop kun je het uitbundig hebben over hoe geweldig de band was die je net samen hebt beleefd. Niet alleen fijn voor de overige bezoekers, maar je verkleint ook het risico op gehoorschade doordat er de hele avond iemand in je oor staat te schreeuwen.
7. Bescherming
Je wilt ieder concert beleven als een hoogtepunt. Los gaan alsof het de laatste keer is. Maar dat wil je de volgende keer ook weer, dus neem voorzorgsmaatregelen. Gebruik goede oordoppen, zodat je over twintig jaar de reünietour van je favoriete band ook nog kunt horen. Denk ook aan je medeconcertbezoekers: bestaat de kans dat je gaat stagediven, overweeg dan naaldhakken en spijkerarmbanden thuis te laten. Zorg te allen tijde voor kleding waar je bierlucht en -vlekken makkelijk uit kunt wassen. Zorg dat je voor hetzelfde doel ook de juiste shampoo in huis hebt.
Tot slot: je bent een avondje uit. Geniet ervan, erger je niet, leef en laat leven. Zing en dans mee als een bezetene en roep de longen uit je lijf om nog een liedje zodra de band doet alsof het afgelopen is. En trek je achteraf vooral niets aan van zure recensenten.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/709/7-tips-voor-een-geslaagde-concertbeleving/24417/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: