Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Eenendertig jaren jong is hij. Toch heeft William Elliott Whitmore lang verondersteld dat hij 2009 niet zou halen. "Ik dacht vaak dat ik zelfs de volgende dag niet zou halen en ik zorgde helemaal niet goed voor mezelf. Mijn persoonlijke crisis vermengde zich met een even zwart wereldbeeld. Je begrijpt dat we hier onder Bush acht jaren lang gekweld zijn door angst. Ik zag mezelf en ik zag de situatie in de VS. Dat gaf allemaal bijzonder weinig hoop."
Duivels en kunst
Dat de getalenteerde songschrijver en muzikant het een beetje rot heeft gehad blijkt pure winst voor zijn songs. Zijn liedjes hebben een ziel. Whitmore speelt folk en blues met een stem die inderdaad klinkt alsof hij de dag vandaag ternauwernood heeft gehaald. Uit zijn pen vloeien tijdloze metaforen. Het beeld van de muiterij op een schip waar de kapitein de boel vernachelt in de song 'Mutiny' is even eeuwig als tijdgebonden aan de periode Bush. "Ergens is het ironisch dat duivelse machthebbers en dwaze regimes ons telkens weer inspireren tot krachtige songs en belangrijke kunst", bekent Whitmore.
Inmiddels kijkt Whitmore minder bedremmeld de wereld in. Dat is goed nieuws. Wellicht ook voor anderen als hij zijn remedie prijsgeeft. "Mijn broer heeft twee dochters gekregen. Die kleine meisjes, mijn nichtjes, geven mij hoop. Ik schreef 'There's Hope for You' met hen in gedachten en ik zie graag dat dit liedje andere mensen aanspreekt." De nieuwe president geeft Whitmore enige hoop, maar laten we van de nieuwe man in het Witte Huis vooral geen superheld maken, waarschuwt hij. "Obama is tegen het homohuwelijk en voor wetten die het afluisteren van telefoonverkeer toestaan. Dat zou je van een zogenaamde liberaal niet verwachten."
Hardcore en Hank Williams
De crisis nu en The Great Depression van eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw. Whitmore ziet parallellen. "Mijn grootvader ploeterde in Minnesota, plukte fruit in Californië en deed eigenlijk alles wat nodig was om de eindjes aan elkaar te knopen. Behalve klagen, dat was toen niet gebruikelijk. De muziek van die tijd en de muziek van nu zijn verwant. Mensen hebben het nodig om hun ellende van zich af te zingen." Zelf luisterde Whitmore naar Hank Williams en stokoude blues in zijn ouderlijk huis. Totdat hij als puber brak met de traditie en de punk en hardcore opzocht.
"The Minutemen en Bad Religion spraken tot mijn verbeelding. Vooral hun songteksten, hun kwaadheid en hun boodschap. Dus dook ik de garage in op mijn achttiende om met vrienden punkmuziek te spelen. Ik ben er nooit met een fatsoenlijke song uitgekomen. Het voelde niet goed. Wel heb ik altijd vastgehouden aan de ruwheid van punk en die agressieve benadering van muziek komt me van pas als ik voor een zaal sta en over wil komen. Blues en punk delen dezelfde essentie."
Thuiskomst
En zo belandde Whitmore met zijn authentieke songs en afgeschuurde stemgeluid op het ANTI-label, onderdeel van Epitaph van Bad Relgion-gitarist Brett Gurewitz. "Dat voelt als een thuiskomst. Er werken aardige mensen en ze laten me gewoon mijn gang gaan. Ik hoef niet naar een dure studio, ik heb mijn plaat in de nieuwe studio van mijn vriend Luke Tweedy op kunnen nemen. Die hebben we met zijn tweeën gebouwd terwijl we Animals in the Dark aan het opnemen waren. Een jaar heeft dat in beslag genomen, maar het platenlabel gaf me alle vertrouwen."
Een zegen om dicht bij huis en feitelijk in je eigen studio je muziek op te kunnen nemen. Gewoon als je er zin in hebt, niet als er studiotijd geboekt is. "Tijden van Big Pink [het huis waar The Band verbleef en muziek opnam - KM] herleven voor mij. Neil Young had toch ook een studio in één van zijn schuren? Die sfeer hoor je terug in de muziek." Op zijn fascinerende cd laat Whitmore zich spaarzaam begeleiden. Op het podium doet hij het helemaal alleen. "Zo zal ik ook in Amsterdam spelen: alleen met een flinke stapel goede liedjes. And will I try to make strangers into friends."
William Elliott Whitmore is begin april voor shows in Nederland en België.
http://www.kindamuzik.net/interview/william-elliott-whitmore/william-elliott-whitmore-oude-ziel-in-een-jong-lijf/18107/
Meer William Elliott Whitmore op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/william-elliott-whitmore
Deel dit artikel: