Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Er was eens een groep jongeren (in de jaren '60 om precies te zijn) die een plek voor zichzelf zocht. Dat betekende toen hetzelfde als tegenwoordig: ze waren op zoek naar de seks, drugs en rock-'n-roll. Dat konden ze helaas nergens vinden, en zo ontstond Hedon. Er speelden bandjes om jongeren naar binnen te krijgen, en waar jongeren zijn, zijn welzijnsmedewerkers. Bij Hedon waren ze blij dat zo'n 10 jaar geleden het financiële stokje van de welzijnsmedewerkers naar het Ministerie van Cultuur ging, zodat ze zich niet meer bezig hoefden te houden met de vraag of de kids emotioneel wel in orde waren en baantjes etcetera konden vinden. Nee, de muziek, de kunst en cultuur, daar lag het zwaartepunt vanaf toen. En laat dat nou net zijn waar Hedon goed in is. Muziek en cultuur, in combinatie met een gemoedelijke sfeer in een mooie zaal. Bij Hedon werken twaalf persooneelsleden en maar liefst honderddertig vrijwilligers, die "met hart en ziel voor de muziek gaan," aldus Mike Iking, de manager van Hedon.
Die combinatie van factoren is de reden dat Hedon zo'n twee jaar geleden 'gepromoveerd' is van de B- naar de A-status. Dit omdat het zwaartepunt, in tegenstelling tot vroeger, niet meer ligt bij hoeveel bezoekers een poppodium trekt, maar meer bij de acts, de sfeer, professionaliteit en geluid. Datgene wat het belangrijkst is, dus. "Het staat natuurlijk leuk voor je subsidiegever, dat je gepromoveerd bent van B naar A, maar voor de artiesten maakt het niet uit. Die komen gewoon, die maken een keuze op welk podium ze wel en op welk podium ze niet willen spelen. Het gaat hen erom of ze goed ontvangen zijn en om de sfeer en het geluid," denkt Mike. En om de inhoud van de koelkast, natuurlijk.
En op die sfeer plus goed gevulde koelkast komen niet de minste muzikanten af: zo was Solomon Burke (foto links) onlangs in Hedon te zien. Ook Living Colour, Keith Caputo en vele anderen kwamen buurten, en Bløf doet er try-outs. "Die artiesten kiezen er dan voor om in een kleinere club te spelen, en dan kom je ineens in aanmerking. Voor De Dijk geldt hetzelfde, die spelen alleen in feesttenten en grotere zalen, en komen dan hier nog graag terug. Daar ben je wel blij mee." Maar sommige bands wíllen ze bij Hedon helemaal niet terug, omdat zij zich niet aan de afspraken houden. Dat heeft dan de nodige consequenties. Voor de band. "Dan gaat er de volgende dag een mailtje naar de nadere poppodia, die zijn dan gealarmeerd. Zo'n act kan het dan voor een groot deel shaken, die zie je daarna niet meer terug."
Voor ieder wat wils
Behalve optredens van bandjes zijn er ook danceparty's en filmavonden. Ook is er het 'vrije val theater', waarbij iedereen de kans krijgt om anderen te entertainen dan wel vervelen met hun talent. "Als iemand op een bal kan staan, en hij vindt zichzelf goed genoeg om voor publiek op diezelfde bal te gaan staan, dan moet hij dat vooral doen." Maar, zoals de titel van dit evenement al verraadt, kan de openbaring van zulke talenten ook negatief uitpakken. Dan wordt er vrij gevallen. Plat op het gezicht. "Je weet nooit wat er kan gebeuren, wat spannend is, maar er kan ook de hele avond geen bal aan zijn," aldus Mike. Ook wordt de zaal verhuurd aan schoolfeesten en de voorrondes van het Kindersongfestival. "Wat dat betreft zijn we gewoon een hoer. Als het maar betaalt. Maar als we er echt niets mee hebben dan doen we het niet."
Wel krijgen nieuwe bijzondere acts bij Hedon alle steun en ruimte om te groeien. "Wipneus en Pim bijvoorbeeld zijn begonnen in Den Haag, wij hebben dat snel opgepikt, en zij hebben hier maandelijks gestaan. En zijn op die manier doorgegroeid. Daar heb je dan een bijdrage aan geleverd, hoewel dat zonder ons ook wel was gelukt." Ook plaatselijke talenten komen ruimschoots aan bod om hun kunsten te vertonen. "Zoals Opgezwolle, die zijn nu landelijk bekend, en die hadden we hier zo'n vier jaar geleden ook al staan. Ieder jaar zijn ze een paar keer geweest. Als we iets speciaals gingen doen, dan haalden we hen erbij. Omdat we ze goed vinden, en omdat we vertrouwen hebben in de muziek. Dan moet je dat proberen op een hoger level te brengen."
Hedon blijft z'n programmering aanpassen aan de huidige tijd. "We zijn nu bezig om wat projecten te ontwikkelen voor het onderwijs, omdat we zien dat het concertpubliek steeds ouder wordt. Jongeren komen relatief gezien maar mondjesmaat binnen".
De boys in Den Haag lijken in elk geval hun uiterste best te doen om de jongeren buiten de deur te houden, dankzij regelgevingen die het uitgaanscircuit flink zouden kunnen verzieken. Zoals daar zijn het toekomstige rookverbod, de Arbo-wetgeving, en er komt een wet aan dat het aantal decibellen dat je mag produceren aan banden wordt gelegd. "Al dat soort dingen maken het werken in het clubcircuit er niet makkelijker op. Ik ben er, net als de meeste, een beetje ingerold, van hobby naar werk. Maar waar je nu mee bezig bent is met geld en regelgeving, en zo ben je niet begonnen. Je was met passie voor muziek bezig, en dat komt in de functie niet veel meer naar voren."
Maar dat mag de pret niet drukken bij Hedon, sterker nog, er komt waarschijnlijk een tweede Hedon, in de buurt van de eerste. Het grote verschil daarin is dat Hedon two een capaciteit van 1000 mensen zal hebben." Dan kan je je gelijk profileren als het beste en grootste podium van Noordoost-Nederland. En dan kan je de grotere binnen- en buitenlandse acts aan je binden. Voor sommige dingen zijn we nu gewoon te klein." Dus wie weet kunnen we binnen niet al te lange tijd The Rolling Stones of David Bowie bewonderen in het knusse Zwolle. Of misschien zelfs Fransje Bauer.
» Bezoek de website van Hedon voor meer info over wat er allemaal op het programma staat
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/709/hedon-h-t-zwolse-podium-van-de-popcultuur/6324/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: